Monday, December 4, 2017

Čišćenje frižidera

Moje omiljeno vreme za čišćenje frižidera je neposredno pre velike kupovine, kada je isti još uglavnom ispražnjen. Jedna ovakva prilika se nedavno ukazala, tako da sam se pozabavila ovim zadatom koji sam neko vreme izbegavala (a budimo realni, ko ga ne izbegava :)

Evo kako je frižider izgledao na samom početku:


Kao što sam već spomenula, bio je solidno prazan, ali naravno i neorganizovan. Sa sređivanjem sam počela od najniže fioke, sa voćem i povrćem. U njoj je vladao popriličan haos na prvi pogled, ali je nakon što sam izvadila sve napolje, situacija bila još gora.Dno fioke je bilo ispunjeno ostacima hrane i raznoraznim trunjem koje sam nekako uspela da pokupim i istresem. Samu fioku sam isprskala i prebrisala svojim univerzalnim sredstvom za čišćenje, koje se, nakon što malo odstoji, pokazalo kao odlično rešenje za ćišćenje frižidera. Uostalom, ovo je poslednje mesto gde bih poželela štetne hemikalije.


Kako sam vadila koju pollicu, istovremeno sam čistila i unutrašnji deo frižidera ispod i oko nje, takođe odozdo na dole. Dno je, logično, bilo najprljavije ali i to sam lako uspela da očistim.


Uskoro su sve police bile izvađene, obrisane i stavljene da se suše.Glavni deo frižidera je takođe zablistao.


Dok se sve to sušolo, ja sam se pozbavila namirnicama. Proverila sam da li nešto treba da se baci, šta može da se prepakuje, i odlučila šta treba da kupim kako bih iskoristila najveći deo ovoga što imam.


Kako sam završila sa glavnim delom frižidera, mogla sam da pređem i na vrata. Izvadila sam i na isti način obrisala  sve police, kojima je to bilo preko potrebno.
Isto je važilo i za unutrašnjost vrata koja sam detaljno očistila.


A kada je sve bilo suvo, vratila sam police nazad, o frižider je bio spreman da bude napunjen.Što se tiče vrata, na najnižu policu sam smestila flaše, a na sledeću teglice i soseve koje imam. Margarin i maslac sam smestila na najvišu, zatvorenu policu.


U glavnom delu sam posvetila donje fioke voću, odnosno povrću. Na najnižu policu sam smestila sastojke za buduća jela, a na onu iznad nje sam stavila namirnice za doručak, poput sireva i namaza. Iznad su se našle teglice i kantice kojima treba malo više vertikalnog prostora. Obzirom na mali broj namirnica koje sam imala u datom trenutku, ostalo je dosta neiskorišćenog prostora.


Sve u svemu, razlika je bila vidljiva jer sam dobila pohvalu od supruga, a osim što je sve bilo dosta sređenije i čistije, bilo mi je bitno da znam da je sve što se nalazi unutra u okviru roka trajanja. Gledajući namirnice sam mogla i da napravim bolji spisak za kupovinu, kao i da uvidim šta obavezno moramo da kupimo da nam nešto od postojećih stvari ne bi propalo.

Sređivanje friždera pred neku veću kupovinu je korisna navika koju bih želela da usvojim kao nešto što radim obavezno, a ne samo povremeno kao do sada. Mislim da se na ovaj način baca mnogo manje hrane, ali i da se podstiče kreativnost u kulinarstvu. Uz sve ovo, kupuje se i mnogo manje duplikata, što opet vodi manjem bacanju i pametnijem korišćenju.

Koliko često vi imate vremena da pospremite svoj frižider i na koji način ga vi čistite?

2 comments:

  1. Otkad sam ga organizirala početkom godine, počistim ga i "posložim" jednom tjedno (ili jednom u 2 tjedna) pa više nemam potrebe za nekim mega čišćenjem i novom organizacijom (ova nam sada savršeno odgovara). A ključ je naravno u vraćanju namirnica na svoje mjesto. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo za organizaciju :) Vraćanje je, naravno, najteži deo :)

      Delete