Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Čišćenje frižidera

Moje omiljeno vreme za čišćenje frižidera je neposredno pre velike kupovine, kada je isti još uglavnom ispražnjen. Jedna ovakva prilika se nedavno ukazala, tako da sam se pozabavila ovim zadatom koji sam neko vreme izbegavala (a budimo realni, ko ga ne izbegava :)

Evo kako je frižider izgledao na samom početku:


Kao što sam već spomenula, bio je solidno prazan, ali naravno i neorganizovan. Sa sređivanjem sam počela od najniže fioke, sa voćem i povrćem. U njoj je vladao popriličan haos na prvi pogled, ali je nakon što sam izvadila sve napolje, situacija bila još gora.Dno fioke je bilo ispunjeno ostacima hrane i raznoraznim trunjem koje sam nekako uspela da pokupim i istresem. Samu fioku sam isprskala i prebrisala svojim univerzalnim sredstvom za čišćenje, koje se, nakon što malo odstoji, pokazalo kao odlično rešenje za ćišćenje frižidera. Uostalom, ovo je poslednje mesto gde bih poželela štetne hemikalije.


Kako sam vadila koju pollicu, istovremeno sam čistila i unutrašnji deo frižidera ispod i oko nje, takođe odozdo na dole. Dno je, logično, bilo najprljavije ali i to sam lako uspela da očistim.


Uskoro su sve police bile izvađene, obrisane i stavljene da se suše.Glavni deo frižidera je takođe zablistao.


Dok se sve to sušolo, ja sam se pozbavila namirnicama. Proverila sam da li nešto treba da se baci, šta može da se prepakuje, i odlučila šta treba da kupim kako bih iskoristila najveći deo ovoga što imam.


Kako sam završila sa glavnim delom frižidera, mogla sam da pređem i na vrata. Izvadila sam i na isti način obrisala  sve police, kojima je to bilo preko potrebno.
Isto je važilo i za unutrašnjost vrata koja sam detaljno očistila.


A kada je sve bilo suvo, vratila sam police nazad, o frižider je bio spreman da bude napunjen.Što se tiče vrata, na najnižu policu sam smestila flaše, a na sledeću teglice i soseve koje imam. Margarin i maslac sam smestila na najvišu, zatvorenu policu.


U glavnom delu sam posvetila donje fioke voću, odnosno povrću. Na najnižu policu sam smestila sastojke za buduća jela, a na onu iznad nje sam stavila namirnice za doručak, poput sireva i namaza. Iznad su se našle teglice i kantice kojima treba malo više vertikalnog prostora. Obzirom na mali broj namirnica koje sam imala u datom trenutku, ostalo je dosta neiskorišćenog prostora.


Sve u svemu, razlika je bila vidljiva jer sam dobila pohvalu od supruga, a osim što je sve bilo dosta sređenije i čistije, bilo mi je bitno da znam da je sve što se nalazi unutra u okviru roka trajanja. Gledajući namirnice sam mogla i da napravim bolji spisak za kupovinu, kao i da uvidim šta obavezno moramo da kupimo da nam nešto od postojećih stvari ne bi propalo.

Sređivanje friždera pred neku veću kupovinu je korisna navika koju bih želela da usvojim kao nešto što radim obavezno, a ne samo povremeno kao do sada. Mislim da se na ovaj način baca mnogo manje hrane, ali i da se podstiče kreativnost u kulinarstvu. Uz sve ovo, kupuje se i mnogo manje duplikata, što opet vodi manjem bacanju i pametnijem korišćenju.

Koliko često vi imate vremena da pospremite svoj frižider i na koji način ga vi čistite?

Comments

 1. Otkad sam ga organizirala početkom godine, počistim ga i "posložim" jednom tjedno (ili jednom u 2 tjedna) pa više nemam potrebe za nekim mega čišćenjem i novom organizacijom (ova nam sada savršeno odgovara). A ključ je naravno u vraćanju namirnica na svoje mjesto. 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bravo za organizaciju :) Vraćanje je, naravno, najteži deo :)

   Delete
 2. Koliko inspiracije na ovom blogu... Hvala ti.
  Volela bih da vidim kako organizujes cipelarnik i orman za odecu... Ana

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Ana, baš mi je drago da ti se dopada moj blog! Biće puno postova u tim oblastima sigurno, tako da nastavi da me pratiš!

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!