Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Smena godišnjih doba u našem ormanu

Počeo je oktobar! Što znači da sam već u zakašnjenju sa ovim postom! Jesen je definitivno stigla, ali ne i u naš orman. Što nikako nije u redu, naročito uzimajući u obzir da je ovo prva jesen u našem stanu, što će reći da na početku današnjeg poduhvata nisam ni bila sigurna gde su mi pojedine zimske stvari.

Bilo kako bilo, odlučila sam da je danas idealan trenutak da se sprovedu minimalne sezonske promene u našem ormanu.

Za početak, evo slike Nikolinog dela ormana:


Znam da sad svi sigurno mislite da to ne može da bude njegova polovina jer je do pola ispunjena mojim haljinama. Ali grešite - naravno da može! Zapazite još i gomile posteljine ispod odeće, kao i na najvišoj polici, a primetite i sivu torbu koja se krije iza njih. O njima ćemo više pričati posle...

U međuvremenu, pogledajte i moju polovinu ormana:


Primetićete dve gomile stvari na gornjoj polici. Leva gomila se sastoji od letnjih stvari, koje sam polako počela da odvajam, dok se na desnoj gomili nalaze stvari za peglanje. Verujte mi - trenutna stuacija nije ni izbliza tako loša kao što ume da bude.

Ali dosta kuknjave. Umesto toga, hajde da se bacimo na posao. Današnja akcija je imala dva cilja. Prvi - udaljavanje letnjih stvari iz najfrekventnijih delova ormana, i drugi - pronalaženje zimskih stvari.

Na moju radost i zadovoljstvo, drugi cilj je ostvaren sa neočekivanom lakoćom, jer su se sve naše zimske stvari našle u sivoj torbi sakrivenoj iza posteljine u Nikolinom ormanu.


Nakon što je to srećno rešeno, očekivala sam da će mi letnje stvari praviti veće probleme, ali s ispostavilo da sam pogrešila. Naime, usled sve ove priče o minimalizmu, izgleda da sam negde usput postala pravi mali minimalista. U ovoj situaciji, to znači da većinu stvari koje imam mogu da koristim tokom cele godine, tako da se sve što mi neće odgovarati u narednih nekoliko meseci, našlo na sledećoj fotografiji:Moram da priznam da sam očekivala da će se među ovim stvarima pojaviti bar nekoliko onih koje bih mogla da prosledim dalje, ali to se prosto nije dogodilo. Jedna ili dve bluze sa leve gomile su manje-više odslužile svoje i želela bih da ih zamenim, ali dok se to ne desi, i dalje će mi trebati. A što je još važnije, kada se to dogodi, planiram da ih pošaljem na reciklažu, umesto da ih poklonim nekome.

Iako to možda zvuči kao loša vest, ona to zapravo nije - ukratko, ovo znači da sam došla u fazu u kojoj iznosim sve što imam,  nakon čega ga zamenim nečim novim. Druga dobra vest je da imam određenu kesu za reciklažu, i da sve što poželim da izbacim očigledno ide direktno u nju. Čak je trenutno držim pored žice za sušenje jer obično dolazim do ovakvih zaključaka dok skupljam veš.

Elem, da se vratimo mi na orman. Nakon što sam izvukla sve zimske stvari i uklonila sve strogo letnje stvari, ostalo je pitanje rasporeda. Dobro znam da vam do sada nisam pokazala detalje svog ormana, a razlog tome je što još uvek nisam odlučila gde šta želim da držim. Uprkos tome, danas ćete imati prilike da bacite pogled na okviran raspored mojih fioka.

Svako od nas dvoje ima po tri fioke. Sa moje strane se u prvoj nalaze veš i čarape (više o tome u OVOM postu), a u trećoj pidžame (ona nije spremna čak ni za preliminarno prikazivanje).  Bilo kako bilo, druga fioka je danas doživela neke sitne promene, tako da na slici ispod možete okvirno da vidite nen sadržaj:


Sa leve strane su majice kratkih rukava koje sam odlučila da zadržim i preko zime jer sam sigurna da mogu da ih iskombinujem sa ostalim stvarima, dok su sa leve strane džemperi (pozadi) i farmerke (napred). Trenutno imam tri para farmerki (što je više nego što mi je potrebno) i četiri džempera (što je manje nego što mi je potrebno). U planu mi je da nabavim barem još jedan džemper i barem još jednu košulju/bluzu.

Sada možemo da pređemo na Nikoline fioke. U prvoj se, kao i kod mene, nalaze veš i čarape.


Druga je rezervisana za majice i šortseve...


... dok se u trećoj nalaze njegove pantalone i stvari vezane za posao... 


Što nas ostavlja sa samo još jednim, poslednjim delićem slagalice. A to je glavni deo ormana, nakon sređivanja. Prvo, evo Nikoline polovine:


Razlike u odnosu na pre su sledeće: posteljina na vrhu je raspoređena na dve gomilice, tako da je ona koju obično koristimo napred, a ona koju ređe koristimo iza nje. Od kako smo se uselili u novi stan, počeli smo sa korišćenjem dva potpuno nova kompleta, a dobili smo i treći, tako da su starije posteljine pale u blagi zaborav. Potrebno mi je malo distance da bih mogla kritički da odlučim da li su neke od njih trele za reciklažu ili ne.

Osim toga, primetićete da sam raščistila opšti haos ispod okačene odeće u ovom delu ormana i da sam tu stavila sivu torbu za odlaganje koja je čuvala naše zimske stvari. U njoj se sada nalaze Nikolini duksevi i džemperi. Iskreno, nisam sigurna da su mu svi potrebni, pa čak ni taman, ali nisam mogla da donosim bilo kakve odluke bez njega. Kada on bude prošao kroz ove stvari, neke će možda biti izbačene, pa ćemo moći lepše da organizujemo preostale.

Osim toga sam zaključila da je gornja polica prosto previsoka za naše potrebe i da bi bilo sjajno kada bismo dodali još jednu policu u taj prostor. Samu policu već imamo (čak možete i da je vidite naslonjenu na orman na slici ispod), tako da samo treba da je ubacimo.

A evo i mog dela:


Kao što možda vidite, smanjila sam količinu krša koji se nalazio ispod okačenih stvari i na svojoj polovini. A kao što sigurno vidite, količina krša na gornjoj polici se dramatično povećala. Što se tiče gomile za peglanje, njom se ovom prilikom nisam bavila. A što se tiče leve gomile, tu su se našle sve naše letnje stvari koje sam pronašla. Pošto me ova nestabilna gomila čini nervoznom, planiram da prom prilikom kupim velike plastične kutije u koje ću sve ovo moći lepše da složim. Nešto slično ovima koje je koristila Petra u postu o organizaciji dečije odeće (za više detalja, klik na link).

Sve u svemu, situacija nije savršena, ali je napredak evidentan. Možda ne u estetskom smislu (neko bi čak rekao da orman izgleda gore nego na početku), ali sasvim sigurno u mentalnom. Sad bar znam da nećemo da se smrznemo usled naglog zahlađenja :)

Kakva je situacija kod vas? Da li ste već napravili rokadu stvari?

Comments

  1. KonMari slaganje na djelu! 👍 Mi opet imamo samo police pa mi je nezgodno tako slagati (a nema mi smisla baš sve stavljati u kutije/košare)... Jesam spomenula da napokon imamo vrata na ormaru? 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo pa čestitamo :) Ja sam inače insistirala na što većem broju fioka, ali njih nikad dosta...

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!