Monday, October 16, 2017

Organizacija nakita u novom stanu


Iako na prvi pogled možda ne deluje tako, i ja gajim standardnu žensku ljubav prema kinđurenju i lepom komadu nakita. Nažalost, mnogo češće ne nosim nakit nego što ga nosim, a razlog tome je uglavnom nepraktičnost ali i nedostupnost istog. 

Već duže vreme (gotovo čitav period života u prethodnom stanu, ali i u ovom), nisam uspevala da nađem neko mesto gde će mi nakit biti lako dostupan a da pritom ne pravi haos  i da se ne mrsi. Zbog svega ovoga sam polako izgubila naviku da ga nosim, ali i da ga vraćam na mesto kada ga jednom stavim. Zbog toga je svrha današnjeg posta da se ovo konačno promeni.Za početak, evo uobičajenog stanja moje komode koja se nalazi u predsoblju. Nekoliko komada nakita obično krase njenu površinu i skupljaju prašinu, jer nemaju neko svoje standardno mesto.


Osim njih, tu negde se krije torbica sa đinđuvama koje sam preselila u njoj, a nikada nisam otpakovala.


Istresla sam njen sadržaj i malo se podsetila svoje kolekcije nakita. Ona je možda mala, ali zato odgovara mojim potrebama. Doživela je tranformaciju prilikom sprovođenja konmari metode, kada sam je posednji put pročešljala. Više o tome na OVOM linku.


U međuvremenu sam dobila nekoliko novih komada, ali nažalost nisam dovoljno koristila to što imam. Iz tog razloga ovog puta nisam ništa izbacivala, već planiram da nosim sve što imam u narednom perodu kako bih utvrdila šta je  i dalje u dobrom stanju, a šta ne.

A kako očigledno volim da ostavljam nakit u predsoblju, odlučila sam da uredim jednu fioku u predsoblju baš za ovu namenu. Fioka je na početku sadržala rezervnu kozmetiku, koju sam prebacila na drugu lokaciju gde se nalaze slični proizvodi.


U samu fioku sam stavila 'organizere' u obliku jedne stare kutije od kaiša i dva poklopca od Ferrero Rocher čokoladica u plastičnoj ambalaži (sigurno već i sami znate da su one odlične za kućnu organizaciju).Kutijice su se gotovo savršeno uklopile, a ovako podeljena fioka će biti mnogo jednostavnija sa korišćenje i održavanje reda.


U dve veće pregrade sam stavila veće komade nakita. Sa leve strane su se našle sitnije ogrlice, narukvice i jedan prsten (koji, kad bolje razmislim, nisam koristila godinama... možda je vreme da ga prosledim).


Sa desne strane se smestio manji broj krupnijih ogrlica:


Gore levo sam smestila svoje minđuše:


A levo broševe:


Iskreno se nadam da će mi ova organizacija i lokacija ovih stvarčica olakšati svakodnevno spremanje, kao i da će me motivisati da malo češće dekorišem svoju malenkost nekom od ovih drangulija. U komentarima nas obavestite o tome kako vi organzujete svoj nakit i ostale sitnice koje život znače. A za baš dobru ideju na temu organizacije ogrlica, posetite Petrin blog!

6 comments:

 1. Nakit...kod mene to dodje kao bolest, u jednom periodu se kindjurim ko novogodišnja jelka a potom dodjem u situaciju da su burma i sat sve što imam od "ukrasa" na sebi.
  Imam gomilu mindjuša pošto sam jedno vreme i pravila ono što mi treba i kako mi se svidja i skoro sam ih rasporedila u kutiju sa pregradicama. Ogrlice imam 5-6 ali ih vrlo retko nosim, jednostavno ne umem da ih kombinujem, narukvice su našle drugu kutiju i sve je lepo spakovano i čeka novi nalet nošenja.
  Imam i gomilu perlica iz tinejdžerskih dana koje povremeno zatrebaju da se negde nešto upotpuni ili dopravi neki komad za odredjenu kombinaciju.
  Sve u svemu imam ga previše ali nisam sigurna šta bi trebalo da bacim a šta da ostavim pošto ništa nije oštećeno.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pa ako sve nosiš, makar i povremeno, ne vidim zašto bi išta izbacivala. Naročito jer si ih tako lepo sredila i organizovala. Ja sam pobacala oštećene stvari i poklonila one koje mi se ne uklapaju u stil, ostalo sam sve zadržala iako ne koristim dovoljno. Ali počeću, obecavam :)

   Delete
 2. Baš si zgodno to složila! Hvala na linku! 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala :) To mi je jedan od omiljenih postova sa tvog bloga, baš volim ta jednostavna a praktična rešenja!

   Delete
 3. Tek sada, čitajući tvoj post sam spoznala zašto ne nosim nakit - zbog toga jer ni ja nisam uspjevala da nosim nakit i da nakon toga ne nastane kaos. Zbog toga sam nekako odustala od nakita i radije sam imala sve na svom mjestu. Nakit evo čami u nekoj ukrasnoj kutiji, onoj baš za nakit s pregradicama i svime, u nekom kutku gdje nikad niti ne pogledam. Baš bih mogla pogledati što imam i to nekako organizirati da mi bude dostupno, makar za koji mjesec kad malac ne bude čupao sve sa mene hahaha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaha, da, za mlade mame nije paš praktično :D A inače, ona izreka 'Daleko od očiju, daleko od srca' očigledno važi i za stvari. Čim nam malo nisu u vidokrugu potpuno ih zaboravimo. Najteže je naći neko mesto gde će sve biti na dohvat ruke, a da ne bude neuredno.

   Delete