Monday, October 30, 2017

10 stvari koje (više) ne kupujem

Kada bismo sveli svoju imovinu iskljucivo na one stvari koje prosto moramo da posudujemo, većina  nas bi završila sa 10% onoga što trenutno poseduje. Realno govoreći, sve to nam uglavnom nije potrebno, ali nas na neki način ipak usrećuje.

U današnjem postu pričamo o onim stvarima koje mene naprosto i ne usrećuju toliko i koje sam prestala da kupujem, a možda nikada i nisam kupovala. Pa da počnemo...


1. Lakovi za nokte - Ok. ne mogu da se obavežem da nikada u životu neću ponovo da kupim lak za nokte, ali moram da priznam da se ne sećam kada sam kupila poslednji, kao ni kojom prilikom sam ga upotrebila. Trenutno ih imam 2 komada, i osim nekog laka koji služi za negu i koji je vrlo zahvalan za održavanje, ne vidim da ću ih u skorijoj budućnosti ponovo kupovati.

2. Slatkiši - Ako u našem stanu zateknete neki slatkiš, znajte da smo ga dobili na poklon. Ja slatkiše ne kupujem čak ni za goste, a definitivno ne za sebe.

3. Časopisi - Časopisi su prosto nešto što nikada nisam kupovala. Za mene su oni prosto neka vrsta skrivene reklame, koja se sastoji iz 40% pravog reklamnog prostora i još 60% opisivanja toga šta nije u redu sa vama, vašim stanom ili životom i kako to da popravite (uglavnom kupovinom stvari koje vam uopšte ne trebaju).

4. Papirni ubrusi - Iz nekog razloga mi ubrusi nikada i nisu bili na šoping listi. Ne dopada mi se što zauzimaju puno mesta i ne vidim neku njihovu jedinstvanu korist. Sve namene koje imaju mogu lako da zamenim običnom krpom, truleks krpom ili, eventualno, salvetama.

5. Sveske - Po završetku fakulteta (pre šest godina), ostalo mi je sasvim dovoljno prostora za pisanje u svim sveskama, notesima i blokčićima koje sam zadržala iz tog perioda. U ovoj eri digitalizacije mi i nije potrebno ništa više!

6. Novi začini - Ranije sam mislila da je kul stalno nadograđivati svoju kolekciju začina novim primercima. U međuvremenu sam otkrila da nam je zaista potrebno samo nekoliko proverenih ukusa i da većina tih stvari samo skuplja prašinu u pozadini kuhinjskog elementa, tako da kupujem samo ono što potrošimo.

7. Sredstva za čišćenje - Proizvodi ovog tipa koje (još uvek) kupujem su: deterdžent i omekšivač za veš, deterdžent za sudove, tablete, sjaj i so za sudo-mašinu kao i asepsol. Osim ovoga, imam neka sredstva koja sam dobila na poklon, ali se uglavnom držim sode bikarbone i sirćeta koji su mi sasvim dovoljni za redovno održavanje (naravno, pod uslovom da održavanje jeste stvarno redovno :).

8. Krpe za brisanje - Ranije sam imala potrebu da kupujem nove krpe gotovo svaki put kada ih ugledam u prodavnici. Ovo je, naravno, rezultiralo sasvim dovoljnom kolekcijom istih tako da više ne razmišljam o njima i ne kupujem ih.

9. Nakit - U jednom od skorijih postova sam se osvrnula na svoju malu kolekciju nakita. Uprkos tome što je mala, ni ona ne uspeva da dođe do izražaja jer ja nemam običaj da nosim ove stvari. S tim u vezi, još manje imam običaj da ih kupujem.

10. Knjige - Sa izuzetkom nastavaka serijala koje sam već kupovala, ne kupujem nove knjige, a naročito ne one koje nisam već čitala i koje nemam nameru da pročitam još nekoliko puta. Za sve ostalo tu je biblioteka!

Ne mislim da me ova lista čini radikalnom u bilo kom pogledu, ali mogu da se nadovežem na prošlonedeljni post i da kažem da ovo čini moj život lakšim i jednostavnijim. A da li vi imate nešto što više ne kupujete? Javite nam u komentarima!

3 comments:

 1. Imaj na umu samo da kupovinom knjiga ne kupujes samo predmet nego podstices i podrzavas autora da nastavi da se bavi tim poslom. Ne mora knjiga da bude u papirnom obliku naravno, ali je bitno da se na neki nacin nagradi trud autora kako bi mogli da nastavimo da uzivamo u njegovim delima. Isto vazi za muziku, filmove, igre, mada verovatno ima vise smisla podrzavati manje i nedovoljno afirmisane autore nego velike holivudske studije npr :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nisam očekuvala ovaj komentar :D Recimo da ima smisla i da je moj novi zvanični stav da je ok kupovati knjige i podržati autora ako posle čitanja prosledimo one koje ne želimo ponovo da pročitamo u biblioteku, tako da ih pročita više ljudi. To možda ne pomaže autoru da dođe do brze zarade, ali mu pomaže da se afirmiše :)

   Delete
  2. Mislim da je to prihvatljiv kompromis :) Gomilanje i hordovanje predmeta zaista nema previse smisla, mada se "kolekcionari" ne bi slozili :)

   Delete