Monday, July 17, 2017

Sređivanje ostave - Deo prvi

Iako napokon mogu da se nazovem ponosnom vlasincom ostave, do sad nisam pokušala da je sredim na bilo koji način. Što ne znači da me njeno stanje nije nerviralo, već samo da nisam znala odakle da počnem. Evo i razloga tome:


Sa slike se vidi da su stvari bile razbacane u čudnoj kombinaciji hrane i posuđa bez ikakvog smisla i organizacije, što me je na neko vreme paralisalo u pokušaju da uradim nešto sa ovim prostorom.


Ali kako me je sve to previše nerviralo. odlučila sam da poslušam sopstveni savet koji glasi - ako ne znate odakle da počnete, prosto počnite. A taj savet je obično propraćen i sledećim: prvo izbacite sve napolje.


Tokom ove akcije sam imala samo jednu želju, da grupišem hranu na jednu stranu i sve ostalo na drugu, kako bih mogla da rasporedim stvari na smisleniji način.Gledajući ove dve gomile i ispražnjeni prostor, ponovo sam bila paralizovana. Uplašila sam se da neću moći da pronađem najbolji način da sve sredim i to me je odmah uznemirilo.

A onda sam shvatila da treba da preimenujem ovu akciju u prvi deo sređivanja ostave. I to mi je dalo slobodu da pokušam da napravim napredak umesto da sve savršeno sredim. I tako sam počela sa grupisanjem stvari.

Dve srednje police sam odlučila da zauzmem hranom jer su mi najpristušačnije. Na najvišu policu sam odlučila da stavim stvari koje su a) lagane i b) retko korišćene, dok sam na najnižu policu odložila ostale sudove.

Na najvišoj polici su se našle prazne tegle (u pozadini), jer to očigledno ne koristimo često,  kao i neke rezervne kuhinjske stvari, dok su se u prvom planu našle (sleva na desno) plastične kutije za hranu, posudice za led i zalihe truleks krpa i sunđera.


Na sledećoj polici sam se fokusirala na hranu. U pozadinu su se smestile ređe korišćene stvari poput šećera (mi baš i ne pravimo slatkiše) i rezervi neke hrane.


Ispred sam poređala češće korišćene stvari poput brašna i pirinča.


Pošto se većina stvari našla na gornjoj polici, donja je ostala manje-više prazna. Najkorišćeniji deo je ova mini polica sa desne strane na koju sam smestila svoje zalihe za doručak.


Na najnižoj polici su se našli poslužavnici, plastične posude i ređe korišćene šerpe. Većina ostalih šerpi se nalazi na drugoj lokaciji, ali mi je ovo sasvim dobro mesto za najveće od njih koje se uz to i najmanje koriste.

U prvom planu su i plastične posude i cediljke, kao i rende, što su sve stvari koje koristimo na gotovo dnevnom nivou pa je dobro što su nam lako dostupne. 


A za kraj, evo i konačnog izgleda naše ostave:


Ne znam kako se vama čini moj napredak, ali za sada sam već dobila najveći mogući kompliment od supruga. (Sama činjenica da je primetio i da je zadovoljan :)

Ono što već vidim je da će mi biti potrebni dodatni organizeri na najvišoj polici gde je dosta vertikalnog prostora ostalo neiskorišćeno, kao i da će mi na većini polica trebati nešto čime ću da izdignem stvari koje se nalaze u pozadini. Iako sam se trudila da tamo stavljam samo manje korišćene stvari, ipak bih volela da ne moram ništa da pomeram da dođem do njih. Ali to je već materijal za drugi deo sređivanja ostave :)

2 comments: