Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Sređivanje ostave - Deo prvi

Iako napokon mogu da se nazovem ponosnom vlasincom ostave, do sad nisam pokušala da je sredim na bilo koji način. Što ne znači da me njeno stanje nije nerviralo, već samo da nisam znala odakle da počnem. Evo i razloga tome:


Sa slike se vidi da su stvari bile razbacane u čudnoj kombinaciji hrane i posuđa bez ikakvog smisla i organizacije, što me je na neko vreme paralisalo u pokušaju da uradim nešto sa ovim prostorom.


Ali kako me je sve to previše nerviralo. odlučila sam da poslušam sopstveni savet koji glasi - ako ne znate odakle da počnete, prosto počnite. A taj savet je obično propraćen i sledećim: prvo izbacite sve napolje.


Tokom ove akcije sam imala samo jednu želju, da grupišem hranu na jednu stranu i sve ostalo na drugu, kako bih mogla da rasporedim stvari na smisleniji način.Gledajući ove dve gomile i ispražnjeni prostor, ponovo sam bila paralizovana. Uplašila sam se da neću moći da pronađem najbolji način da sve sredim i to me je odmah uznemirilo.

A onda sam shvatila da treba da preimenujem ovu akciju u prvi deo sređivanja ostave. I to mi je dalo slobodu da pokušam da napravim napredak umesto da sve savršeno sredim. I tako sam počela sa grupisanjem stvari.

Dve srednje police sam odlučila da zauzmem hranom jer su mi najpristušačnije. Na najvišu policu sam odlučila da stavim stvari koje su a) lagane i b) retko korišćene, dok sam na najnižu policu odložila ostale sudove.

Na najvišoj polici su se našle prazne tegle (u pozadini), jer to očigledno ne koristimo često,  kao i neke rezervne kuhinjske stvari, dok su se u prvom planu našle (sleva na desno) plastične kutije za hranu, posudice za led i zalihe truleks krpa i sunđera.


Na sledećoj polici sam se fokusirala na hranu. U pozadinu su se smestile ređe korišćene stvari poput šećera (mi baš i ne pravimo slatkiše) i rezervi neke hrane.


Ispred sam poređala češće korišćene stvari poput brašna i pirinča.


Pošto se većina stvari našla na gornjoj polici, donja je ostala manje-više prazna. Najkorišćeniji deo je ova mini polica sa desne strane na koju sam smestila svoje zalihe za doručak.


Na najnižoj polici su se našli poslužavnici, plastične posude i ređe korišćene šerpe. Većina ostalih šerpi se nalazi na drugoj lokaciji, ali mi je ovo sasvim dobro mesto za najveće od njih koje se uz to i najmanje koriste.

U prvom planu su i plastične posude i cediljke, kao i rende, što su sve stvari koje koristimo na gotovo dnevnom nivou pa je dobro što su nam lako dostupne. 


A za kraj, evo i konačnog izgleda naše ostave:


Ne znam kako se vama čini moj napredak, ali za sada sam već dobila najveći mogući kompliment od supruga. (Sama činjenica da je primetio i da je zadovoljan :)

Ono što već vidim je da će mi biti potrebni dodatni organizeri na najvišoj polici gde je dosta vertikalnog prostora ostalo neiskorišćeno, kao i da će mi na većini polica trebati nešto čime ću da izdignem stvari koje se nalaze u pozadini. Iako sam se trudila da tamo stavljam samo manje korišćene stvari, ipak bih volela da ne moram ništa da pomeram da dođem do njih. Ali to je već materijal za drugi deo sređivanja ostave :)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!