Monday, April 24, 2017

Jednostavno čisto: 5 razloga da koristite DIY proizvode za čišćenje

Nije nikakva tajna da ja 99% vremena koristim prirodne sastojke za čišćenje. Postoji mnogo razloga iz kojih je to tako, a onaj koji dominira sam sačuvala za kraj (uglanom jer je potpuno nerelevantan za ostale ljude). U svakom slučaju, svako od nas može makar da pruži šansu eko-čišćenju.Elem, svi mi volimo da boravimo u prostoru koji odiše svežinom i deluje čisto i bezbedno. I upravo iz tog razloga se sve više pažnje poklanja balansu između korišćenja (potencijalno opasnih) hemikalija i (potencijalno neefikasnih) ekoloških proizvoda. Ako si i sami pitate šta vam je činiti kada su ovi proizvodi u pitanju, predstavljam vam nekoliko razloga da se pređete na ekološku stranu!1. OVA SREDSTVA SU POTPUNO BEZBEDNA ZA VAŠU DECU


Jedan od simpatičnijih blogova koje sam imala prilike da pratim i koji se zove A slob comes clean, između ostalog se bavi i tematikom učenja dece da čiste. Budimo relani, ovo je veština koja nam svima kad-tad zatreba u životu a koju mnogi od nas nisu naučili u onom periodu kada je bilo najlakše prevariti nas da je to zapravo zabavno: u ranom detinstvu. 

Pored standardnog roditeljskog opravdanja ('ja ću to brže sam(a)') drugi razlog tome je činjenica da su komercijalna sredstva za čišćenje štetna. Na njima je jasno naznačeno da ih treba držati van domašaja dece. Što, narvno znači da vam je čitav proces čišćenja otežan ukoliko imate dete koje preferira da provodi vreme sa vama, čak i dok obavljate kućne poslove. Sa druge strane, proces učenja dece da čiste je potpuno onemogućen. 

Ok, možda vaše dete ne planira da provodi vreme sa vama dok ribate kupatilo, a vi baš i ne planirate da ga učite ovakvim poslovima u ranom detinjstvu. Ali da li bi vam bilo iole lakše kada biste znali da vaš potomak ni na koji način ne može da dođe u kontakt sa štetnom supstancom, jer te supstance  u vašem domu prosto ne postoje?

Napomena: u trenutku pisanja ovog teksta ja još uvek nisam roditelj, tako da je moguće da ništa što sam napisala u ovom odeljku nema veze sa realnošću.

2. OVA SREDSTVA VAM DOZVOLJAVAJU DA DIŠETE PUNIM PLUĆIMA


Kada ste odlučili da je došao trenutak da se bacite na ribanje, jedan od rituala kojim verovatno započinjete ovaj proces jeste stavljanje gumenih rukavica i otvoranje svih prozora. Uostalom, na sredstvima za čišćenje obično piše da je izuzetno štetno udisati isparenja i da dobro provetrite prostorije  tokom čišćenja.

Neka istraživanja pokazuju da vazduh u našim domovima može da bude dva do pet puta zagađeniji od onog napolju. 

Pogodite šta možete da uradite tim povodom? Naravno, možete da pređete na sredstva za čišćenje koja ne samo da nisu štetna, već su zapravo i jestiva (sirće i soda bikarona).

U skadu sa ovim podnaslovom i temom štetnih gasova i neprijatnih mirisa, želela bih da se ogradim po pitanju korišćenja sirćeta. Ja u domaćinstvu koristim razblaženo sirće i uvek dodajem nekoliko kapi eteričnog ulja. I meni taj miris ne smeta. Čak mi se dešavalo i da nešto čistim ovom mešavinom, a da suprug uđe u stan neposredno nakon toga i da prokomentariše kako sve miriše sveže i čisto. Zbog toga vam savetujem da pre nego što odbacite ovu opciju jer ne volite miris sirćeta, ipak pokušate sa ovim receptom.

3. CENA - PRAVA SITNICA


U ovom slučaju, ne radi se o ironiji. Da budem iskrena, više no jednom sam čula žene kako se žale da ume da bude veliki trošak kada im sve hemikalije ponestanu odjednom. 

I mada je činjenica da su komercijalna eko sredstva ponekad skuplja od onih drugih, ako ste spremni da uložite nekoliko minuta svog vremena u pravljenje sopstvenih mućkalica, doći ćete do cene koju je nemoguće nadmašiti.

Pošto ja volim da učinim troškove još manjim, obično u ove svrhe kupujem sodu bikarbonu u pakovanjima od po pola kilograma ili kilogram, a sirće u ambalaži od tri litre. Ako je ikako moguće, ove proizvode nakupujem u većim količinama kada su na sniženju, i uvek se opredeljujem za generičke robne marke ako je ikako moguće. 

Uostalom, život u čistom bi trebalo da bude osnovno pravo svih nas, a to prosto ne sme da bude skupo!

4. MAJKA PRIRODA


Ako vas zdraviji ambijent za vaš život i život vaših najmilijih nije ubedio da je ovo dobra ideja, možda će vas ubediti podsetnik na viši cilj - zdravlje planete Zemlje.

Sredstva za čišćenje pre ili kasnije završe u vodi. Velika količina ovih hemikalija može da postane teška za obradu, čak i u najefikasnijim svetskim sistemima. Zbog toga na kraju sve hemikalije dospevaju u prirodu gde mogu da utiču na živi svet, što se kroz lanac ishrane brzo vraća i do nas.

5. MOTIVACIJA


U startu sam vas upozorila da se većina ljudi neće poistovetiti sa poslednjim razlogom koji ovde navodim. A stvar je upravo u motivaciji za čišćenje.

Pre nego što sam počela da koristim domaća sredstva, čistila sam mnogo neredovnije i nevoljnije nego sada. Pretpostavljam da je uzrok tome što sam u početku bila ushićena oko isprobavanja ovih novih metoda, dok sam sada već motivisana njihovom učinkovitošću.

Ako tome dodamo i činjenicu da nema neprijatnih isparenja, dobijamo dobitnu kombinaciju za čistiji dom, bar kada sam ja u pitanju.

Posebno me raduje što kada prođe predviđeni period (obično nedelju dana) između dva čišćenja, a ja vidim da sve i dalje deluje poprilično čisto, odmah znam da će mi taj posao biti lak i nije mi teško da ga uradim. Sve ovo vodi ka spirali redovnog čišćenja, a redovnim čišćenjem ono postaje sve lakše i lakše. A to znači i da mi nisu potrebne jake hemikalije da bih držala stvari u redu, što opet vodi ka još većem zadovoljstvu prirodnim metodama.

I za kraj...


Ako se još uvek pitate da li je ovo prava stvar za vas i da li će vaš dom nakon prirodnog čišćenja uopšte biti dovoljno čist, evo jednog teksta koji mi je upravo slučajno iskočio na Facebook-u. (Što je 
klasičan dokaz da su internet marketari pronašli način da nam čitaju misli :)

Najvše mi se dopao sledeći citat:

Čistoća jeste pola zdravlja, ali je nečistoća ona druga polovina zdravlja – ističe dr Isailović.

A vama?

2 comments: