Monday, March 6, 2017

Sređivanje kuhinjskih fioka

U poslednje vreme sam se posvetila obavljanju malih organizacionih zadataka, kako bih se što bolje pripremila za selidbu koja nas (nadajmo se), uskoro očekuje. Obzirom na moje ne-tako-davno konmari iskustvo, ne mogu da kažem da trenutno u stanu imam mnogo toga što treba reorganizovati ili izbaciti. Ali je činjenica da su se najfrekventnije oblasti u poslednje vreme našle u nešto većem haosu nego obično.

Prvo što sam pomislila je bilo da bi trebalo srediti čitavu kuhinju i ormarić u predsoblju, što sam već detaljno radila pre nekih godinu ipo dana. Međutim, nakon letimične analize zatečenog stanja, shvatila sam da su mnogi delovi koje sam ranije sredila, i dalje sređeni. Ormarić sa čašama i tanjirima je u vrlo sličnom stanju kao što je bio kada sam ga poslednji put sređivala. Ali ormarić sa hranom nije. Vrlo brzo mi je postalo jasno da ne moram ponovo da se bavim čitavim ovim oblastima, već treba samo da 'zategnem' kritične delove.

Ono što mi je ovo omogućilo jeste da uvek mogu da iskoristim pola sata tu i tamo da napravim mali ali vidljiv napredak, koji će mi, pre svega, omogućiti da u svoj budući dom unesem samo ono što mi je zaista potrebno i u čemu uživam. A uz to su mi i ovi poslednji meseci u trenutnom prebivalištu manje stresni.

Sve ovo znači, da je nakon sređivanja ormarića sa hranom i fioke sa krpama, ponovo došlo vreme za jedan od mojih mini zadataka iz oblasti kuhinje. Odlučila sam da prvo završim sa svim zadacima iz ove oblasti pre nego što počnem sa traženjem izazova u drugim delovima stana. Stoga su se na redu našle još dve fioke. Pa da pogledamo kako je to izgledalo pre i posle sređivanja...

Prva fioka


U prvoj fioci na kojoj sam radila se od ranije nalaze neke fotografije, jer mi u jednom trenutku ona nije bila potrebna za kuhinjske stvarčice. Međutim, nakon nekog vremena, počela je da se puni raznoraznim kuhinjskim džidža-bidžama, što je delovalo više nego neuredno. A za vreme moje reorganizacije fioke sa krpama, sve stvari koje nisu imale svoje mesto u toj fioci, su prebačene u ovu.Kao što možete da primetite, stvari su postale relativno neuredne. Zbog toga sam odlučila da izbacim sve što nema veze sa kuhinjom odavde i da tim stvarima nađem drugo mesto. Pre nekog vremena, tokom organizacije komode sa zalihama, čitavu jednu fioku u istoj sam namenila upravo papirima i fotografijama, pa sam iskoristila priliku da ove stvari premestim tamo.


Nakon što sam izbacila sve suvišno odavde, ostalo mi je samo da uredno poređam sve preostale stvari nazad, što sam sa zadovoljstvom i uradila. Kako biste stekli bolji utisak, evo i razlike između stanja pre i posle sređivanja:


Druga fioka


Druga fioka koju sam sredila ovom prilikom je jedno od onih mesta koja su praktično uvek u haosu. U njoj čuvamo sve, od baterija do rezervnih sunđera, kao i punu kesu balona. Praktično sve što nema svoje mesto, biva smešteno ovde. I da, s vremena na vreme, ova fioka počne da izgleda kao na fotografiji ispod. 


Kako bih makar malo ulepšala ovu fioku, sva pakovanja sunđera, truleks krpa, žica za ribanje i sličnih stvari su premeštena u komodu sa zalihama u kojoj ima više mesta i koja je upravo i namenjena ovim stvarima. 

Osim toga sam većinu balona popakovala u kutijicu (u plavoj kesi), a razne stvari koje služe za lepljenje i sečenje sam spakovala u staru kutiju od sladoleda. U pozadini se nalazi još jedna kutija u kojoj su organizovane baterije, ali ne može da se vidi od trenutno načetog pakovanja balona.


Sve u svemu, ova fioka će nastaviti da bude pomalo haotična jer se u njoj nalaze razne stvari koje nije lako organizovati. A kako se ubrzo selimo, nisam videla veliku poentu u nabavljanju organizera i uspostavljanju sistema za nju, jer ko zna koje će mesto ove stvari zauzeti u našem budućem stanu.

Ne znam kako se vama čine ove pre i posle fotografije, ali što se mene tiče, spadaju u kategoriju 'dovoljno dobro'.


A da li ste vi nešto organizovali u poslednje vreme? Da li je nekom od vaših starijih projekata potrebno popravljanje?

No comments:

Post a Comment