Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Top 5 saveta za minimaliste početnike

Ukoliko ste već upućeni u koncepte minimalističkog života i želeli biste da ga i sami ispobate, ali niste sigurni da li je to uopšte za vas. na pravom ste mestu. U današnjem javljanju želim da podelim sa vama svoje omiljene savete i ideje na ovu temu. 

Sigurna sam da oni mogu da budu podjednako korisni početnicima, ali i iskusnim ljubiteljima ovakvog životnog stila. Ponekad je lepo osvrnuti se na najjednostavnije lekcije i uvideti u kojoj meri smo uspeli da ih uključimo u svoju svakodnevicu.
Prestanite da unosite nepotrebne stvari u svoj život


U trenutku kada odlučite da vam je potrebno malo prostora i jednostavnosti, podsetite se kako ste došli u ovu situaciju. I pre nego što uopšte počnete da je rešavate, prestanite da je činite gorom no što trenutno jeste.

Dajte sebi malo odmora od kupovine, počnite da odbijate nepotrebne stvari (čak i onda kada su besplatne), odložite nabavku svega što vam nije hitno potrebno... Ako imate utisak da se nalazite u ćorsokaku, to je sasvim ok. Bez obzira na to gde ste trenutno, znajte da uvek možete da isplivate iz ove situacije.

Za početak, hajde da ostanemo na pozitivnoj nuli.

Zadajte sebi cilj ili napravite izazov


Ako pred sobom imate cilj koji je jasan, veća je verovatnoća da ga ispunite. Idealno bi bilo da je taj cilj izražen u brojevima i da se nalazi na vašoj to do listi. To je dobro jer tačno znate kada ste završili sa zadatkom, nakon čega možete sa uživanjem da ga precrtate.

Primera radi, nekoliko puta nedeljno možete da zadate sebi zadatak tipa 'izbaci 10 komada odeće' ili 'sređuj 15 minuta'. Mislim da ovo bolje utiče na motivaciju nego da zadate sebi velik i teško ostvariv zadatak kao što je 'organizuj sve svoje stvari'.

Isto tako možete da odredite koliko toga želite da izbacite u toku sledeće godine. Na mnogim blogovima možete da pronađete autore koji dokumentuju ovaj proces na svom primeru.

Ja bih, na primer, kombinovala ova dva principa i gledala kako rad na konkretnim zadacima utiče na ukupan broj stari iz drugog cilja.

One in, one out


Bez obzira na to jeste li početnik u pojednostavljivanju ili ste već sveli svoje stvari na idealnu meru, sav ostvareni napredak vrlo lako može da se pokvari ako počnete da unosite nove stvari. Moj prvi savet je tu da vas spreči u ovome.

Ali kako njega ne možemo da sledimo baš uvek, tu je sigurnosna mreža zvana one in, one out sistem. Njegova lepota se ogleda u tome što ne samo da se ukupan broj vaših stvari neće povećati, već će se sigurno povećati njihov kvalitet. Razlog tome je što ćete biti motivisani da nabavite bolje predmete od onih koje već imate, ako već morate da izbacite nešto staro kako biste ubacili novo.

Sistem je odličan za sve početnike jer ne zahteva ulaganje velike energije. Potrebno je samo da odlučite da ćete izbaciti jednu (ili više) stvari za svaku novu koju uneste, i da se pridržavate ove odluke.

Kada sve ima svoje mesto, sve je na svom mestu


Stvari koje prave krš i nered su obično one koje nemaju svoje mesto. Umesto toga, one su uvek svuda i najviše doprinose haosu koji nas okružuje.

Ukoliko tek počinjete sa declutterom, neće vam biti lako da svim tim viškovima odjednom pronađete dom. Ali to za sada i nije najbitnije.

Ono što je bitno jeste da zapamtite ovu rečenicu kako biste mogli da je primenite kada se upustite u svoje organizacione projekte.

Tokom sortiranja i pregledanja stvari, lako ćete da uočite šta spada u ovu grupu. Istovremeno ćete da radite na sređivanju svega ostalog i izbacivanju nepotrebnih stvari, što će stvoriti malo prostora za koji niste ni znali da ga imate.

Tako ćete moći da obezbedite novu lokaciju za sve ove stvarčice i da odmah uživate u plodovima svog rada.

Najjednostavniji način je obično najbolji način


Umesto da se pitate kako da ispravno pristupite ovom poduhvatu, opredelite se za najjednostavniji način za koji znate. Za mene je to metoda 2 (ili 3 (ili 4)) kutije.

Dakle, bez prevelikog filozofiranja, odaberite šta želite da sredite i počnite sa radom. Izvadite sve stvari koje pronađete i uzimajte jednu po jednu. Za svaku od njih odlučite da li želite da je 1)zadržite, 2)poklonite, 3)bacite ili 4)premestite. Verujem da će vaše kutije vrlo brzo biti pune, i da ćete biti spremni da bacite pogled na sedeću lokaciju u svom domu.

Pronađite metodu koja funkcioniše i držite se nje. Rezultati će brzo biti tu.

Da rezimiramo...


Sve u svemu, najbolji način da počnete jeste da ne pogoršavate situaciju, tako što ćete da prestanete sa unošenjem novih stvari, osim uz primenu one in, one out pravila. Uz to ćete sebe motivisati da počnete sa radom tako što ćete maksimalno da pojednostavite zadatak pred sobom, uz zadavanje realističnih, ali ispunjavajućih ciljeva. Ako uz to uspete svemu da dodelite mesto, uskoro će vaš dom prodisati novim sjajem i sav ovaj trud će vrlo brzo da se isplati!

Koji su vaši omijeni minimalistički saveti?

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!