Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Organizacija kesa

Hajde da se ne lažemo. Malo je domaćinstava u kojima raznorazne kese obitavaju u stanju mira i organizacije. Mislim da ova činjenica važi za sve kese, od najobičnijih plastičnih iz prodavnice, preko kesa raznih brendova, do onih dekorativnih koje dobijamo uz poklone.

A kakvo je stanje u vašem domu? Da li su kese kojima raspolažete uredno poređane i organizovane ili se večito pitate kako je moguće da su ponovo došle u stanje potpunog haosa.

A evo kako je to izgledalo sinoć u mom stanu:Dakle. količina i organizovanost kesa se otela kontroli. Što je definitivno loša stvar. Ali ono što je pozitivno jeste da se to generalno više ne dešava.

Od kada sam, pre par godina, pobacala veliku većinu kesa koje su se nalazile u mom tadašnjem stanu, veći deo vremena sam mirna kada je ovaj tip organizacije u pitanju. I ne mislim da je veliki problem ili veliki posao ako s vremena na vreme (maksimalno 2-3 puta godišnje) moram da pročešljam sve kese koje imam i da ih lepo složim. Iskreno verujem da je to odlično prolazno vreme kada su ovako frekventno korišćene stvarčice u pitanju.

Bilo kako bilo, moj proces uvek funkcioniše isto. Nakon što razbacam sve postojeće kese po podu, brzinski ih sortiram po veličini i vrsti. Usput odvajam sve one koje mi se uopšte ne dopadaju i koje želim da upotrebim kao kese za smeće (ili recikliram ako ih je previše).

Rezultat te akcije izgleda ovako:Sve kese su sortirane prema veličini i tipu. Pod tipom podrazumevam plastične/papirne kese, a papirne u nekim situacijama delim i na ukrasne/brendirane.

Zatim biram jednu od njih u koje sve, ili bar većina preostalih može da stane i uredno ih ređam, od najvećih ka najmanjima. To mi olakšava da u narednom periodu lako dodajem kese u ovaj sistem.Sve, osim nekoliko najvećih kesa i kesa za vino, su ovoga puta stale u ovu jednu papirnatu kesu srednje veličine. Obično za ovu svrhu biram kesu koja je šira nego duža (viša), jer me je tako olakšan pristup njenom sadržaju.

A među posotjećim kesama za vino sam odabrala i onu koja mi se najmanje dopada. U nju sam prebacila sve kese koje koristim za smeće.


Na slici iznad, na dnu se nalaze velike kese koje nisu stale u ovu 'kesu sa kesam', kao i kese za vino. Sama 'kesa sa kesama' se nalazi na njima, a pored nje je i kesa za vino sa kesama za smeće. A sa desne strane su kese koje su završile svoju karijeru i koje će biti bačene ili reciklirane.

Za kraj nam ostaje da vidimo kako sam ih sve smestila nazad na mesto.


Kao što sam već spominjala u svom postu o organizacji kuhinje, kese inače držimo u kuhinjskom elementu ispod sudopere. Plastična kukica na zidu nam omogućava da lako okačimo sve kese koje su ostale po strani. Kesa sa svim ostalim kesama je ponekad okačena, a ponekad ne, sve u zavisnosti od toga da li držim nešto ispod nje u datom trenutku. 

A što se tiče kesa za smeće lociranih u kesi za vino, ona je okačena za kukicu zalepljenu na unutrašnju stranu vrata gore spomenutog kuhinjskog elementa. Više reči o tome, bilo je u OVOM tekstu.Pravila i navike za lakšu organizaciju kesa


Za kraj bih želela da podelim sa vama koje su to navike koje mi omogućavaju da držim ovaj segment organizacije pod kontrolom.

1. Trudim se da ne uzimam kese koje mi ne trebaju. To se posebno odnosi na kesice iz apoteke i plastične kese iz prodavnice. Čak i kada sam u šopingu i kupujem gaderobu, trudim se da spakujem stvari u jednu kesu, umesto u nekoliko.

2. Koristim plastične kese iz prodavnice za smeće. Ali ih uvek nakon kupovne proverim. Sve koje su pocepane i mogu da izazovu higijensku katastrofu ako bacim nešto u njih i to se prospe, odmah idu na gomilu za reciklažu. 

3. Plastične brendirane kese takođe postaju kese za smeće ako ih imam previše. Papirne brendirane kese koristim kada, na primer, nosim ručak na posao. Obično ih koristim više puta, dok se ne oštete/raspadnu, a onda ih recikliram.

4. Pre nego što kupim dekorativnu kesu nekome na poklon, trudim se da proverim da li već imam kesu odgovarajuće veličine. Naravno, ne kupujem novu kesu ako već imam odgovarajuću. 

5. Bacam oštećene dekorativne kese. Ukoliko je dekorativna kesa koju dobijem na poklon na neki način oštećena i ne osećam da bih bila spremna da je poklonim nekom drugom, takođe je koristim za nošenje ručka (ili nešto slično) i ubrzo je bacam.

Prateći ova pravila, uglavnom nemam problema sa gomilanjem i viškovima u ovom smislu, a opet imam kesu pri ruci u većini situacija u kojima mi je ona potrebna.

Da li to važi i za vas? Da li uspevate da držite svoje kese pod kontrolom i kako?

Comments

 1. Vrlo koristan i zanimljiv članak.
  Papirnate vrecice oragniziram kao i ti.
  Plastične/najlonske organiziram tako da ih smještam u kutije od papirnatih rupčića/maramica (oni koji se "izvalace" ako se kuzimo ;) ) i to po kategorijama. na svakoj kutiji se nalazi naljepnica sa "vrstom" vrecice (male/srednje/velike/ gigant/smeće i sl) ovaj nacin organizacije mi je vrlo dobar jer odmah znam gdje se nalazi koja vrsta vrecice kada mi treba, stedi prostor jer kutije mogu slagati jednu na drugu, praktican jer ujedno i recikliram.

  Pozdrav!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Odlicna ideja za koriscenje tih kutija, a verujem da je sve organizovano i uredno. Svaka cast!

   Delete
 2. Ne znam da li sam ti vec rekla ali ja sam zaista odusevljena tvojim blogom. Pises o svakodnevnim stvarima i nisam videla nijedan blog slican tvom :) Zaista, sve pohvale od mene :) Kese sam organizovala slicno kao i ti, samo jos da pocnem da odbijam one mini kesice iz apoteka koje, realno, nicemu ne sluze :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala puno na pohvalama, drago mi je da ti se dopada moj blog, kao i meni tvoj :D

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!