Monday, November 21, 2016

Organizacija kesa

Hajde da se ne lažemo. Malo je domaćinstava u kojima raznorazne kese obitavaju u stanju mira i organizacije. Mislim da ova činjenica važi za sve kese, od najobičnijih plastičnih iz prodavnice, preko kesa raznih brendova, do onih dekorativnih koje dobijamo uz poklone.

A kakvo je stanje u vašem domu? Da li su kese kojima raspolažete uredno poređane i organizovane ili se večito pitate kako je moguće da su ponovo došle u stanje potpunog haosa.

A evo kako je to izgledalo sinoć u mom stanu:Dakle. količina i organizovanost kesa se otela kontroli. Što je definitivno loša stvar. Ali ono što je pozitivno jeste da se to generalno više ne dešava.

Od kada sam, pre par godina, pobacala veliku većinu kesa koje su se nalazile u mom tadašnjem stanu, veći deo vremena sam mirna kada je ovaj tip organizacije u pitanju. I ne mislim da je veliki problem ili veliki posao ako s vremena na vreme (maksimalno 2-3 puta godišnje) moram da pročešljam sve kese koje imam i da ih lepo složim. Iskreno verujem da je to odlično prolazno vreme kada su ovako frekventno korišćene stvarčice u pitanju.

Bilo kako bilo, moj proces uvek funkcioniše isto. Nakon što razbacam sve postojeće kese po podu, brzinski ih sortiram po veličini i vrsti. Usput odvajam sve one koje mi se uopšte ne dopadaju i koje želim da upotrebim kao kese za smeće (ili recikliram ako ih je previše).

Rezultat te akcije izgleda ovako:Sve kese su sortirane prema veličini i tipu. Pod tipom podrazumevam plastične/papirne kese, a papirne u nekim situacijama delim i na ukrasne/brendirane.

Zatim biram jednu od njih u koje sve, ili bar većina preostalih može da stane i uredno ih ređam, od najvećih ka najmanjima. To mi olakšava da u narednom periodu lako dodajem kese u ovaj sistem.Sve, osim nekoliko najvećih kesa i kesa za vino, su ovoga puta stale u ovu jednu papirnatu kesu srednje veličine. Obično za ovu svrhu biram kesu koja je šira nego duža (viša), jer me je tako olakšan pristup njenom sadržaju.

A među posotjećim kesama za vino sam odabrala i onu koja mi se najmanje dopada. U nju sam prebacila sve kese koje koristim za smeće.


Na slici iznad, na dnu se nalaze velike kese koje nisu stale u ovu 'kesu sa kesam', kao i kese za vino. Sama 'kesa sa kesama' se nalazi na njima, a pored nje je i kesa za vino sa kesama za smeće. A sa desne strane su kese koje su završile svoju karijeru i koje će biti bačene ili reciklirane.

Za kraj nam ostaje da vidimo kako sam ih sve smestila nazad na mesto.


Kao što sam već spominjala u svom postu o organizacji kuhinje, kese inače držimo u kuhinjskom elementu ispod sudopere. Plastična kukica na zidu nam omogućava da lako okačimo sve kese koje su ostale po strani. Kesa sa svim ostalim kesama je ponekad okačena, a ponekad ne, sve u zavisnosti od toga da li držim nešto ispod nje u datom trenutku. 

A što se tiče kesa za smeće lociranih u kesi za vino, ona je okačena za kukicu zalepljenu na unutrašnju stranu vrata gore spomenutog kuhinjskog elementa. Više reči o tome, bilo je u OVOM tekstu.Pravila i navike za lakšu organizaciju kesa


Za kraj bih želela da podelim sa vama koje su to navike koje mi omogućavaju da držim ovaj segment organizacije pod kontrolom.

1. Trudim se da ne uzimam kese koje mi ne trebaju. To se posebno odnosi na kesice iz apoteke i plastične kese iz prodavnice. Čak i kada sam u šopingu i kupujem gaderobu, trudim se da spakujem stvari u jednu kesu, umesto u nekoliko.

2. Koristim plastične kese iz prodavnice za smeće. Ali ih uvek nakon kupovne proverim. Sve koje su pocepane i mogu da izazovu higijensku katastrofu ako bacim nešto u njih i to se prospe, odmah idu na gomilu za reciklažu. 

3. Plastične brendirane kese takođe postaju kese za smeće ako ih imam previše. Papirne brendirane kese koristim kada, na primer, nosim ručak na posao. Obično ih koristim više puta, dok se ne oštete/raspadnu, a onda ih recikliram.

4. Pre nego što kupim dekorativnu kesu nekome na poklon, trudim se da proverim da li već imam kesu odgovarajuće veličine. Naravno, ne kupujem novu kesu ako već imam odgovarajuću. 

5. Bacam oštećene dekorativne kese. Ukoliko je dekorativna kesa koju dobijem na poklon na neki način oštećena i ne osećam da bih bila spremna da je poklonim nekom drugom, takođe je koristim za nošenje ručka (ili nešto slično) i ubrzo je bacam.

Prateći ova pravila, uglavnom nemam problema sa gomilanjem i viškovima u ovom smislu, a opet imam kesu pri ruci u većini situacija u kojima mi je ona potrebna.

Da li to važi i za vas? Da li uspevate da držite svoje kese pod kontrolom i kako?

5 comments:

 1. Vrlo koristan i zanimljiv članak.
  Papirnate vrecice oragniziram kao i ti.
  Plastične/najlonske organiziram tako da ih smještam u kutije od papirnatih rupčića/maramica (oni koji se "izvalace" ako se kuzimo ;) ) i to po kategorijama. na svakoj kutiji se nalazi naljepnica sa "vrstom" vrecice (male/srednje/velike/ gigant/smeće i sl) ovaj nacin organizacije mi je vrlo dobar jer odmah znam gdje se nalazi koja vrsta vrecice kada mi treba, stedi prostor jer kutije mogu slagati jednu na drugu, praktican jer ujedno i recikliram.

  Pozdrav!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Odlicna ideja za koriscenje tih kutija, a verujem da je sve organizovano i uredno. Svaka cast!

   Delete
 2. Ne znam da li sam ti vec rekla ali ja sam zaista odusevljena tvojim blogom. Pises o svakodnevnim stvarima i nisam videla nijedan blog slican tvom :) Zaista, sve pohvale od mene :) Kese sam organizovala slicno kao i ti, samo jos da pocnem da odbijam one mini kesice iz apoteka koje, realno, nicemu ne sluze :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala puno na pohvalama, drago mi je da ti se dopada moj blog, kao i meni tvoj :D

   Delete