Monday, November 28, 2016

One in one out pravilom do savršene garderobe

U nekoliko navrata sam pisala o različitim šoping navikama i o tome kako kupovati pametno. Jednom prilikom sam čak napravila i grafički prikaz svog pravilnika i podelila ga ovde. Istovremeno sam dosta govorila i o one in one out pravilu i o tome kako ga ja koristim u konkretnim situacijama.Mađutim, jedan video koji sam nedavno pogledala me je naveo da preispitam neke svoje stavove i odluke. Mislim da mi je čak omogućio veću slobodu kada je kupovina u pitanju, a sve to bez ugrožavanja mojih minimalističkih težnji. Sam video (by Alison Anderson) možete da pronađete OVDE, a moja razmišljanja na ovu temu, pročitajte u nastavku teksta.U videu, Alison govori o ostajanju na pravom putu, nakon što je obavila inicijalni, veliki declutter svojih stvari. Pominje nekoliko bitnih ideja, i ja vam toplo preporučujem da poslušate sve što ona ima da kaže. Ali ono što je mene najviše privuklo jeste način na koji govori o one in, one out pravilu.

Za slučaj da ne znate, živeti na ovaj način znači da svaki put kada donesete nešto novo u svoj dom, treba da izbacite nešto staro. Na taj način ne povećavate nivo haosa i uspešno održavate jednom uspostavljeni red.

Ja mislim da je to odličan sistem koji i sama pokušavam da pratim. U velikoj meri uspevam u tome, ali ne mogu da kažem da sam stoprocentno zadovoljna načinom na koji ja sprovodim ovu metodu.

To me je navelo da se zamislim i da proanaliziram svoje navike kada je u pitanju donošenje novih i izbacivanje starih stvari iz stana. Došla sam do otkrića da u mom slučaju postoje dve moguće situacije.

Srećni one in one out scenario


Uzmimo za primer ovu situaciju iz proleća ove godine. Tada sam iznosila jedne farmerke i jedne cipele do krajnjih granica, te sam odlučila da ih zamenim novim komadima. Sve je bilo vrlo jasno. Neke stvari mi nisu više odgovarale, ali su mi i dalje bile potrebne pa sam kupila nove koje su došle na njihovo mesto.

Najbitniji momenat u ovoj priči jeste da je potreba za kupovinom nove stvari potekla od stare stvari. Tačnije, prvo sam uništila staru stvar, što je izazvalo potrebu za nečim novim. Ta potreba je postala vrlo vidljiva jer se u ovoj situaciji radi o cipelama i farmerkama, kojih ja lično nemam puno.

A šta bi se desilo da se, na primer, radilo o džemperima. Kojih recimo imam šest. Ako bi jedan od njih postao nenosiv, situacija ne bi bila strašna. Iako meni možda odgovara da funkcionišem sa šest džempera, podjednako lako mogu da funkcionišem i sa njih pet. Nikakva 'muka' me ne tera da odmah odem u prodavnicu i pronađem nešto bolje za sebe.

Negativan scenario: Masovni declutter i masovni šoping


Situacija koja se obično desi sa mojim džemperima jeste ta da jedan po jedan oni prestanu da budu nešto što ja želim da nosim, ali ih zadržavam u ormanu 'do kraja sezone, da se nadju'. Sezona se završava i počinje leto. Ja radim brzinski declutter i izbacujem sve te nevoljene džempere. Kolekcija se prepolovila - nije li to super - ne moram da čuvam gomilu džempera van sezone. 

Dolazi jesen. Shvatam da situacija nije ista kao sa farmerkama. Moram da kupim bar tri džempera ovog meseca. Mrzim šoping i želim da to obavim u jednoj radnji. Budžet mi nije neograničen jer ga raspoređujem na tri stvari u istom mesecu. Pravim kompromis. 

Za najviše dve godine, ovaj proces se ponavlja.

Šta bih mogla da uradim da ovo bolje funkcioniše? 


Pre neki dan sam šetala gradom i u izlogu ugledala odličnu bluzu. Prvo što sam pomislila je da imam dovoljno takvih stvari i da mi ona zaista nije potrebna, a nije ni na mojoj šoping listi. Sve su to odlični razlozi da čovek prođe dalje, što sam ja i učinila. I ako imate previše stvari, svakako vas ohrabrujem da i vi postupite tako.

Međutim, kada sam došla kući, shvatila sam da ja u stvari imam samo dve slične bluze, od kojih mi se ni jedna zapravo ne dopada. Najveći razlog zašto ih nisam declutterovala je verovatno taj što nemam ništa bolje. Uz to mi nije potreban veći broj ovakvih stvari, što je razlog zašto ne kupujem ništa novo. Moja kateorija 'bluze' je popunjena.

Ali da sam se zapitala, imam li nešto lošje u svom ormanu, što bih bila voljna da izbacim kako bih ubacila ovu bluzu, odgovor bi bio DA. I moja garderoba bi sada bila u malo boljem stanju nego ranije. A ako bih nastavila ovaj proces u godinama koje slede, nakon nekog vremena, svi komadi u mom ormanu bi bili savršeni i bilo bi mi sve teže da pronađem nešto bolje od onoga što već imam!

Upravo je ovo cilj svih nas koji težimo jednostavnijem, ali istovremeno i boljem životu i odnosu prema stvarima. Savršena, potpuno spontano napravljena kolekcija koju ne bih menjala ni za šta što mogu da pronađem i priuštim. Nije li to divno? 

Jedine stvari koje bih ikada morala da zamenim su one iz srećnog scenarija, a to mi već ide prilično dobro.

Zaključak


Ostaje mi samo jedno, a to je da se potrudim da zapamtim ovo mini otkrovenje sledeći put kada budem razgledala izloge. Ako ugledam nešto toliko lepo da sam spremna da se odreknem nečega što već imam, sigurno ću to i da kupim. A ako ne mogu da pronađem nista bolje od stvari koje su već u mom vlasništvu, to znači da treba da budem srećna i zadovoljna onim što imam :)

No comments:

Post a Comment