Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Zašto se trudim da potrošim svoju šminku?

Od kako sam počela da se bavim declutterom svoje make-up kolekcije (više o tome OVDE i OVDE), nakon čega sam pristupila i svom prvom pan projektu, na internetu sam našla puno ideja i saveta kako da se na zabavan i kreativan način podsetite starih favorita, ali i da potrošite prevelike zalihe šminke.

Iako broj i vrsta proizvoda koje žene koriste varira od jedinke do jedinke, surova je realnost da većina nas poseduje više šminke nego što može da potroši. U razumnom roku. Pre nego što se proizvod pokvari.

I mada sva šminka nije jeftina, svi mi često impulsivno kupimo i neke jeftinije proizvode, tako da se postvavlja pitanje: zašto se uopšte trudim da potrošim šminku ako relativno povoljno mogu da je zamenim kada joj istekne rok trajanja?

Zašto treba da se trudim da potošim šminku?


Ne volim da budem melodramatična, ali ova tema uopšte nije tako jednostavna kao što na prvi pogled izgleda. Ukoliko krenete da gledate neke od youtube videa na ovu temu, i počnete da pratite devojke kojima je najveći problem da li će uspeti da potroše ruž do određenog datuma, verovatno ćete da pomislite Kakvi first world problemi. Možda ćete sa prezirom prebaciti na sledeći video, recimo neki make-up tutorial koji će vas ubediti da vam je zapravo potrebno više šminke nego što je posedujete.

Ali ovi problemi zaista nisu toliko first, koliko third world problemi. I mada devojke koje se ubijaju da potroše poslednje zrnce nekog proizvoda, to verovatno rade zbog sebe, a ne zbog dece u Indiji, ja vas pozivam da se edukujete o načinu na koji se proizvode minerali pristupni u većini šminke koju koristimo. Više o tome pročitajte na ovom linku.

Ono što svi treba da znamo jeste da oko 60% sporne mice dolazi iz Indije, gde u rudnicima rade deca starosti od tri godine pa na više.I mada bi ovaj problem bilo bolje rešavati prebacujući odgovornost na kozmetičke kompanije i očekujući od njih da nam obezbede proizvode koji ne uključuje rad dece robova, oni priznaju da ne mogu to da nam garantuju. 

Mnoge velike kompanije su već pokušale da reše ovaj problem, ali u tome nisu uspele. Dobavljački kanali su previše komplikovani i netransparentni da bi ovo bilo moguće.

Moje rešenje možda i nije neko rešenje, ali se nadam da je u pitanju jedan pozitivan prvi korak.

Moja odluka, u kojoj ću, nadam se uspeti, glasi ovako:

Neću kupovati šminku koja mi nije potrebna.
Pokušaću da potrošim proizvode koje kupim do kraja.
Proslediću proizvode koji mi ne odgovaraju nekome ko ih želi.

A vi?

Comments

 1. Na prvi pogled jednostavna, ali zapravo vrlo komplicirana tema o kojoj se malo govori i o kojoj, priznajem, ni sama ne znam puno. 😕 Šminku baš i ne koristim previše, o tome sam pisala na blogu pa se češće dogodi da proizvod moram baciti jer mu je prošao rok trajanja, a još ga nisam potrošila. I da, iako naše racionalno korištenje šminke nije rješenje problema, ipak je mali korak naprijed. Nadam se da ćeš odluku uspjeti provesti u djelo!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ti si super sto se toga tice, svedena kolekcija a opet imas sve sto ti treba.
   Odlucila sam da pokusam da istrosim sto vise proizvoda i da kupujem samo one za koje verujem da su cruelty free.
   Inace mislim da je bitno pricati o tome zasto je bitno razmisliti pre nego sto nesto kupimo jer se vecina stvari proizvodi neeticki pa je smanjivanje shoppinga jedan od nacina da se borimo protiv toga.

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!