Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Declutter i 'možda' stvari

Svi oni među nama posvećeni pojednostavljivanju svog prostora i izbacivanju nepotrebnih stvari, znaju koji su to koraci za raščišćavanje :

1. Izvadite sve iz ormana/police/fioke
2. Prođite kroz sve stvari i odlučite da li želite da ih bacite, donirate ili zadržite
3. Vratite stvari koje zadržavate nazad.

Vrlo jednostavno, zar ne? Osim što se u drugom koraku često pojavljuju stvari za koje nismo baš 100% sigurni da li želimo da ih zadržimo. To su stvari koje čine 'možda' gomilu i često su uzročnik neuspeha naših declutter stremljenja.


Naime, vrlo često iz straha i nesigurnosti zadržavamo mnoge stvari koje nećemo zaista da koristimo. Prema njima ne gajimo jaka osećanja i ne možemo u datom trenutku jasno da osetimo da, ovo je super, sigurno ga zadržavam ili ne, ovo uopšte ne želim, proslediću ga dalje.

Ovde spadaju stvari koje će nam možda nekada trebati, koje ćemo možda nekako da iskoristimo ili osećamo grižu savest vezanu za njih. Sve ove stvari imaju tendenciju da se zatim zadrže u našim domovima i da tu, neupotrebljene i beskorisne, čame narednih meseci ili godina.

I ja mislim da je to dosta loša pojava. Jer ako u jednom trenutku odvojim veliku količinu svog vremena ne bih li nešto sredila, generalno imam želju i potrebu da to zaista i ostane sređeno u nekom razumnom periodu. A ako u startu ne napravim čiste rezove, mogu da očekujem da se ove 'možda' stvari tu zadrže duže nego što bih želela, istovremeno umanjujući efekte preduzete akcije.

Zbog toga sam vremenom razvila mehanizme i načine da se u najkraćem vremenskom roku odlučim da li je nešto vredno čuvanja ili ne.

Pravilo dva korišćenja

Moje pravilo dva korošćenja, znači da u najkraćem mogućem roku, pokušavam da upotrebim stvari sa 'možda' gomile. I to dva puta, kako bih bila 100% sigurna u svoj sud. Verujem da je najbrži način da saznam da li želim nešto da koristim u budućnosti da otkrijem da li to želim da koristim sada. 

Primera radi, kada sam prvi put radila declutter svoje garderobe, imala sam gomilu od desetak majica za koje nisam bila sigurna da li želim da ih zadržim. Sve one za koje jesam bila sigurna sam sklonila sa strane i nisam ih nosila nekoliko dana. Umesto toga sam forsirala nošenje onih sa 'možda' gomile. 

Oko 50% njih je odpalo posle prvog nošenja. Jednostavno sam bila zaboravila šta je to što mi kod njih smeta, i na prvo nošenje, ta mana se pokazala.

Ostalih 50% sam obukla još jednom kako bih bila sasvim sigurna. Tokom te akcije je otpala još polovina, tako da mi je ostalo samo 25% od početnog broja, a bila sam sigurna da je moja odluka zasnovana na činjenicama i da ništa nije otišlo ili ostalo bez dobrog razloga.

Taj sistem mi se veoma dopao, pa sam počela da ga primenjujem i na druge oblasti života. Primera radi, ako mi nije odgovaralo nešto od posuđa, pokušala bih da ga koristim češće i da utvrdim da li mi se zaista ne dopada ili sam prosto zaboravila da ga uključim u svakodnevno kuvanje.

Mislim da je ovaj sistem prilično dobar kako bismo se podsetili na to šta imamo i zašto ga ne koristimo. Jer neke stvari nam zaista ne odgovaraju, ali mi ne držimo uvek u glavi sve razloge zbog kojih se to dešava. 

Sa druge strane, neke stvari su nam zaista dobre i korisne, ali ih ne koristimo jer smo zaboravili na njih. Zbog toga je vrlo korisno napraviti ovakvu 'vežbu' s vremena na vreme i uveriti sebe da u svom domu držimo upravo ono što volimo i u čemu uživamo. Jer sve ostalo nema mnogo smisla.

Da li vi imate problema sa stvarima koje možda želite da zadržite ili sa lakoćom odlučujete o tome šta ostaje, a šta leti?

Comments

 1. Imam veliki problem sa tim stvarima...svuda su oko mene. Izbacim sve sto mi zaista ne treba i onda ostane "mozda zastreba, za ne daj boze"...bacih pre neki dan sandale koje cuvam dve godine za te prilike ali prilika nije dosla.
  sad se spremam da uhvatim letnju garderobu da menjam sa zimskom i cekam povoljno raspolozenje.
  Znam, za sigurno, da dve kosulje odlaze u kantu a imam jos dve ili tri koje su mozda obucene ove godine jednom, a mozda ni toliko...ali lepe su, nove, samo ne volim da ih nosim.

  ReplyDelete
  Replies
  1. E to je najteze, kad je nesto lepo i novo ali nam ne odgovara.
   Mada ja onda sebe lakse ubedim da to poklonim jer je super usreciti nekoga necim lepim i novim :D

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!