Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Prirodan način da u svakom trenutku imate svež toalet

U današnjem postu se još jednom bavimo temom pirodnog čišćenja i brige o svom domu. U masi recepata koje sam pronašla na internetu i imala prilike da isprobam, sa vama delim one koji su mi se učinili najkorisnijim, a jedan od njih je i ovaj.

Radi se o receptu za kuglice koje možete da napravite na vrlo jednostavan način i koje se šišteći tope u vodi, pritom čisteći i dezinfikujući sve oko sebe. Najkorisnije su u toaletu gde vam mogu pomoći da održavate optimalan nivo čistoće i svežine između dva regularna čišćenja.

Ja sam svoje smestila u ovu slatku teglicu i ubacila u kupatilo kako bi mi uvek bile pri ruci!
Recept za ove kuglice je jednostavan, a sve sastojke koji će vam biti potrebni, možete pronaći na sledećoj slici:Posebnu motivaciju za ovaj projekat sam dobila jer je u toku sezona pravljenja zimnice, pa nas na svakom ćosku dočkuje njegovo veličanstvo, limuntus. Verovatno ste već informisani da je ovaj proizvod vrlo koristan i u održavanju domaćinstva, i da se ne koristi isključivo u prehrambene svrhe.

Pouzdano znam da je vrlo učinkovit u borbi protiv kamenca i da se nalazi u mnogim domaćim sredstvima za čišćenje kupatila.

Ja sam za ovaj recept iskoristila tri kesice, uz jednu šolju sode bikarbone, nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande (dobra zamena je ruzmarinovo ili ulje čajnog drveta jer sva ova ulja imaju dezinfikaciona svojstva) i malo mog univerzalnog sredstva za čišćenje. Umesto njega možete koristiti i običnu prskalicu napunjenu čistom vodom.

Postupak

U čistoj i suvoj posudi pomešajte jednu šolju sode i tri kesice limuntusa. Imajte u vidu da ovo može postati malo neuredno, tako da vam savetujem da pokrijete usta i nos nekom maramom.

Ja sam umesto toga koristila posudu sa slike koja ima vrlo mali otvor na poklopcu:
Kada ste ova dva sastojka dobro sjedinili, nakapljite ulje po njima i dobro promešate. U sledećem koraku, dodajte malo vode. Ja sam koristila svoju prskalicu.

Pažljivo prskajte površinu ove smese i brzo mešajte navlažene delove, jer će u kontaktu sa vodom soda i limuntus početi da reaguju. Ono što nikako ne želimo je da se ta reakcija desi u ovom trenutku. To je ono što će nam pomoći u čišćenju WC-a i mnogo je bolje da se šišteća reakcija odloži do tada.

Kako bi to bilo moguće, pažljvo dozirajte vodu i brzo mešajte. A kada je masa dovoljno vlažna da je možete oblikovati, prebacite je u kalupe.

Ja sam koristila ove silikonske kalupe u kojima inače pravim mini projice.Pažljivo poravnajte površinu svake 'bombice' i ostavite da se dobro osuše. Nakon sušenja ćete moći da ih izvadite vrlo lako i da ih smestite u ambalažu po želji.

Želim vam srećno, lako, prirodno i jeftino čišćenje! Nadam se da ćete uz neke od mojih recepata upravo to i postići.

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!