Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Organizacija nove komode sa zalihama + redovni declutter papira

Već neko vreme, naš dom krasi jedna lepa, nova komoda, a ja nikako da vas upoznam sa njom i njenim sadržajem. Danas je došlo vreme da to promenimo, tako da možemo da počnemo.

Za početak, hajde da vidimo kako ona izgleda sa spoljašne strane:U pitanju je, dakle, komda sa šest malih fioka koja se nalazi u našoj kuhinji. Na njenom vrhu, svoje mesto su našli naš toster i mikrotalasna, dok je unutrašnjost, osim jedne fioke rezervisana za namirnice.


Za sada ću preskočiti prvu fioku sa leve strane, da bih vam prvo ispričala šta se nalazi u ostalima.

U prvoj fioci sa desne strane, nalaze se raznorazne zalihe hrane koja još uvek nije otvorena i čeka svoj trenutak. Kao što možda znate, ja sam veliki ljubitelj kupovine proizvoda na akcijama, o čemu ste mogli da čitate OVDE ili OVDE.

A o načinu na koji odlažem te potrepštine, već je bilo priče u ovom tekstu. Međutim, sa nabavkom ove komode, zaključila sam da mi je lakše i praktičnije da prehrambene proizvode držim bliže mestu na kom se oni i koriste, dok sam dosadašnji prostor pretvorila u lokaciju za sve one stvari koje poklanjam na svojoj FB stranici.

Dakle, prva fioka predstavlja malu svaštaru koju možete da vidite na sledećoj fotografiji:Proizvodi koje ovde držim mi obično nisu potrebni u velikoj količini, već ih imam u jednom ili dva primerka. Iz tog razloga sam ih i grupisala na ovaj način. Sa druge strane, postoje neki proizvodi koje kupujem u većim količinama kada su na akciji, i većina njih ima svoju sopstvenu fioku.

Druga fioka sa leve strane, na primer, sadrži sva ulja koja sam u međuvremenu kupila. U njoh ih trenutno ima četiri, a maksimalan broj koji može da mi stane jeste pet. To znači da sledeći put kada vidim proizvod na akciji, ne smem da kupim više od jednog komada, ukoliko do tada ne načnem još neku bocu.Uz ulje, ovde se fino smestilo i jedno pakovanje folije, što je uobičajena količina ovog proizvoda koju mi držimo u rezervi. 

U fioci do ove (drugoj sa desne strane), nalazi se, ničim izazvana, ogromna količina kafe. Iako je vrlo iritantno kada vam ovog proizvoda ponestane, ipak mislim da je jedan kilogram više nego dovoljna rezerva.
Mi smo se, izgleda, pomalo zaneli, tako da smo uspeli da ispunimo celu fioku kesicama kafe. U budućnosti, naravno, planiram da smanjim ovu zalihu i ubacim još neku vrstu proizvoda ovde.

Još jedan proizvod sa kojim sam itekako preterala jesu makarone. Došlo je do greške u porudžbini, pa smo jednom prilikom naručili čak deset komada... Bilo kako bilo, one će se sigurno kad-tad pojesti, a ja ne planiram da ih ikad imam više od pet u jednom trenutku.
Testenina, dakle, zauzima gotovo obe fioke u poslednjem redu, što mi je ostavilo mesta za samo dva kilograma brašna. Meni lično je ova količina nedovoljna, i više preferiram da imam tri ili četiri neotovrena kilograma. Mislim da to svršeno odgovara našim potrebama (i ljubavi prema domaćim koflicama i pizzi), tako da je to jedna od stvari koje ću sigurno da dokupim kada sledeći put budu bile na akciji.

Ovo su prehrambeni proizvodi koje mi najčešće nabavljamo na akcijama. Osim njih, na drugim lokacijama u stanu se nalaze i zalihe hemije i kozmetike, a tačne količine i brendove koje ja volim da kupujem ću možda da podelim sa vama u nekom drugom javljanju.

A sada bih želela da se vratim na onu prvu fioku koju sam na početku preskočila. Moj cilj je bio da u nju smestim sve papire, sveske, čestitke, fotografije i slične stvarčice koje se sada nalaze u nešto većem haosu. Moglo bi se reći da sam u ovom slučaju pala test inteligencije.

Naime, prvi korak, koji mi je bio i najbitniji je neslavno propao. Moja fascikla sa svim potrebnim papirima, koje sam pažljivo declutter-ovala i organizovala je prosto prevelika za ovu fioku. To me je u startu demotivisalo, tako da nisam daleko odmakla sa ovim planom. Uspela sam, međutim, da izbacim veliku količinu papira iz nje iako sam taj proces prošla ne tako davno (u OVOM postu).

Evo odnosa papira koje sam odlučila da zadržim i onih koje sam izbacila:U fascikli je sva moja dokumentacija, dok su papiri desno za bacanje.

A evo i započetog projekta prve fioke. Nadam se da će uskoro biti dosta punija :)Toliko od mene za danas, a vi me obavezno posetite i na FB-u. Do skorog javljanja, vaša Sofija.

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!