Monday, April 4, 2016

Kuda otputovati za Uskrs? Naše iskustvo u Drvengradu!

Praznici predstavljaju vreme rezervisano za omiljene aktivnosti, beg od svakodnevnih obaveza i period relaksacije koji nam je svima potreban.  Imajući to u vidu, kao i činjenicu da se Uskrs približava svima nama koji ga slavimo po julijanskom kalendaru, vreme je za malo planiranja.

Smatram da sam temu stress-free praznika i prazničnih ideja donekle iscrpela u zimskom periodu, pa se ovog proleća obraćam onima koji imaju želju da izađu iz svog svakodnevnog okruženja.  Svim ostalim čitaocima savetujem da bace pogled na ostale savete iz domena praznika, koje mogu pronaći ovde. Sigurna sam da će svako pronaći poneki savet o lakšoj organizaciji istih. Zbog toga sada menjam fokus i želim da vam predstavim proverene ideje za putovanja u ovo doba godine.

Današnja destinacija - Mećavnik

Ova ideja je potekla od moje divne prijateljice i koleginice Jasmine, koja je usled vremenskih ograničenja morala da pronađe savršenu lokaciju za svoj brzinski medeni mesec. To je značilo da nema puno prostora za udaljavanje, kao i da joj je potrebno nekoliko dana u miru i tišini da se nakon velike avanture zvane svadba, vrati svakodnevnim obavezama. Njen izbor je pao na Drvengrad, koji je u ovom pogledu nije razočarao. Nekoliko dana na ovom mestu, i mladi bračni par je bio spreman za povratak u realnost.

Meni se njena priča jako dopala, ali smo Nikola i ja odlučili da posetimo Drvengrad nešto drugačijim povodom. U pitanju je bio Uskrs 2015. Specijalna ponuda za trodnevno putovanje u paru, samo nas je dodatno motivisala.
Prvi utisci

Mir, tišina, priroda. To je ono što smo tražili, a što nas je i dočekalo. I zbog toga smatram da je Mećavnik pravo mesto za vas ukoliko ste spremni da se na nekoliko dana udaljite od gradske buke i brzog tempa života. Umesto toga, možete izabrati prijatno ispijanje kafe na jednoj ovakvoj terasi sa koje pogled puca na nedirnutu prirodu. Možete udisati svež vazduh i diviti se svoj jednostavnosti tradicionalne srpske arhitekture. 
Možete se prošetati minijaturnim ulicama ovog mestašceta, pojesti neki od tradicionalnih slatkiša u autentičnoj poslastičarnici, pa čak i pogledati film u lokalnom bioskopu (sasvim logično, izbor filmova će posebno oduševiti fanove Emira Kusturice).
U kompleksu se nalazi i ova šarmantna crkvica, tako da dan Uskrsa nećete dočekati nespremni. 

A ako vas zanima obim i ukus hrane uključen u polupansionske aranžmane, reći ću vam samo da mi uz najbolju volju nismo uspeli da se počastimo ni jednim jedinim ručkom u toku svog boravka. Naime, doručak i večera su tako sadržajni i uključuju mnoge poslastice ovoga kraja (poput savršenog domaćeg kajmaka i specijaliteta iz oblasti suvog mesa), da je nemoguće ostaviti imalo prostora na tanjiru, a i u stomaku. Iskrena da budem, ovo možda nije najbolje odredište za vegane, jer se uprkos bogatom izboru salata, ipak forsira nešto jača hrana.
Trenutke dokolice i lenčarenja, lako ćete ispuniti u bazenu ili spa centru odog odmarališta. Svi standardni sadržaji neophodni za potpuno opuštanje su vam na dohvat ruke. Pored toga, na raspolaganju gostima su i odlična košarkaška sala, kao i teretana. Na dan Uskrsa, ofarbana jaja se nalaze svuda i slobodni ste da se poslužite njima.


Ono što je meni ostavilo najjači utisak na ovom putovanju, je ipak predivan smeštaj. Neizmerno sam uživala u preslatkoj kućici u kojoj smo bili smešteni, a koja mi je pružila nedvosmislen utisak doma. Nije u pitanju samo rustični način gradnje, prirodni materijali, pa čak ni ručno rađeni nameštaj. U pitanju je osećaj vraćanja korenima, spoznaja da su naši stari provodili svoje dane u ovakvoj tišini i miru i povratak u jedno jednostavnije vreme. Izuzetak u ovom enterijeru čine fantastični klima uređaji, koji vam sigurno neće zasmetati jer konstantno obezbeđuju idealnu temperaturu prostora.Konačni zaključak: topla preporuka za ovu destinaciju. A ukoliko se uputite tamo, pobrinite se da uz sebe imate i Zelenu kartu za svoj automobil, kako biste mogli da posetite i obližnji Andrićgrad i zaokružite ovo turističko iskustvo.

Sa moje strane, evo i podsetnika o mom načinu pakovanja za kraća putovanja. Pronaći ćete ga ovde. A kako su svi vaši saveti i komentari uvek dobrodošli, javite nam se ukoliko ste već posetili Mećavnik ili imate svoju viziju idealnog prazničnog putovanja...

Do tada vas podsećam na svoje skromno Facebook prisustvo, i nadam se da ćemo imati prilike da se druzimo i tamo...

No comments:

Post a Comment