Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Biblioteka i zašto sam ja 'drug član'

Od malih nogu sam učena da je biblioteka posebno i uzbudljivo mesto u koje treba stupati sa određenom dozom poštovanja. Za mene i moje drugarice to je bilo mesto na koje smo išle zajedno nakon škole. Mesto okupljanja, druženja, rezmenjivanja utisaka, pa čak i poneke svađe (i to oko knjiga, naravno). Draga kumo, znam da čitaš ovo i da se sa setom prisećaš onog što istorija pamti kao 'Veliki konflikt između Sanje i Sofije oko Pet prijatelja'.

Dečija biblioteka u Kragujevcu


Svake godine smo se takmičile koja će ispuniti sva polja u svojoj članskoj karti i pročitati najviše naslova u našoj grupici.

Biti načitan je bilo kul.

A knjige nisu bile tako lako dostupne pa ni povoljne kao danas. I zato smo se okretali biblioteci. A onda su se stvari malo promenile.

3 za 999é

U jednom trenutku sam postala dovoljno 'velika' da počnem da posećujem Beogradski sajam knjiga svake godine. Kako isti pada u vreme mog rođendana, ovo je bila divna prilika da potrošim novac koji dobijem na poklon.

Negde u tom istom periodu, knjige su počele da bivaju sve jeftinije i dostupnije i u mom (a pretpostavljam i u drugim gradovima). I tako nam biblioteke više nisu bile toliko značajne. Ja lično sam započela proces hiper-kupovine knjiga. Iskreno verujem da sam ih kupovala većom brzinom nego što sam mogla da ih pročitam. I tako sam došla u ovu simpatičnu situaciju...


Neke od mojih knjiga pre declutter-a

U trenutku kada sam prvi put počela svoje minimalističko putovanje, što je bilo pre nekoliko godina, odlučila sam da prestanem da kupujem sve knjige osim onih koje su delovi serijala koje sam već započela. I slobodno mogu reći da sam otkrila da mi kupovina knjiga ne nedostaje toliko. U početku je bilo tako puno onih koje sam mogla da pozajmim od prijatelja i porodice a koje ranije nisam stizala da pročitam. Kada se taj izvor malo 'istrošio', moj dragi suprug se dosetio jedne sjajne ideje. I tako je nastao ovaj post na mom prethodnom blogu.


Članska karta


Kada sam ponovo postala član biblioteke i predamnom se ukazalo to ogromno prostranstvo knjiga koje samo čekaju da ih ponesem sa sobom i uživam u njima, javile su mi se sve uspomene iz detinjstva. Osećaj zadovoljstva svaki put kada kročim u tu instituciju, utisak koji ona na mene ostavlja i ogromna radost čitanja... A sve to bez opterećivanja svog doma kupovinom novih stvari. 

I zato kada sledeći put ugledate akciju '3 za 999', pomislite koliko knjiga možete pročitati za 1500 dinara, koliko košta članarina u Beogradu. Verujem da je u drugim mestima i manje. Ili 750 dinara, ukoliko uhvatite popuste koji su vrlo česti. Ili 0 dinara za dobrovoljne davaoce krvi...

Budite član biblioteke. Jer je to kul :)


Toliko dobra izjava da sam zbog nje
 spremna da citiram člana porodice Buš

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!