Monday, April 18, 2016

Biblioteka i zašto sam ja 'drug član'

Od malih nogu sam učena da je biblioteka posebno i uzbudljivo mesto u koje treba stupati sa određenom dozom poštovanja. Za mene i moje drugarice to je bilo mesto na koje smo išle zajedno nakon škole. Mesto okupljanja, druženja, rezmenjivanja utisaka, pa čak i poneke svađe (i to oko knjiga, naravno). Draga kumo, znam da čitaš ovo i da se sa setom prisećaš onog što istorija pamti kao 'Veliki konflikt između Sanje i Sofije oko Pet prijatelja'.

Dečija biblioteka u Kragujevcu


Svake godine smo se takmičile koja će ispuniti sva polja u svojoj članskoj karti i pročitati najviše naslova u našoj grupici.

Biti načitan je bilo kul.

A knjige nisu bile tako lako dostupne pa ni povoljne kao danas. I zato smo se okretali biblioteci. A onda su se stvari malo promenile.

3 za 999é

U jednom trenutku sam postala dovoljno 'velika' da počnem da posećujem Beogradski sajam knjiga svake godine. Kako isti pada u vreme mog rođendana, ovo je bila divna prilika da potrošim novac koji dobijem na poklon.

Negde u tom istom periodu, knjige su počele da bivaju sve jeftinije i dostupnije i u mom (a pretpostavljam i u drugim gradovima). I tako nam biblioteke više nisu bile toliko značajne. Ja lično sam započela proces hiper-kupovine knjiga. Iskreno verujem da sam ih kupovala većom brzinom nego što sam mogla da ih pročitam. I tako sam došla u ovu simpatičnu situaciju...


Neke od mojih knjiga pre declutter-a

U trenutku kada sam prvi put počela svoje minimalističko putovanje, što je bilo pre nekoliko godina, odlučila sam da prestanem da kupujem sve knjige osim onih koje su delovi serijala koje sam već započela. I slobodno mogu reći da sam otkrila da mi kupovina knjiga ne nedostaje toliko. U početku je bilo tako puno onih koje sam mogla da pozajmim od prijatelja i porodice a koje ranije nisam stizala da pročitam. Kada se taj izvor malo 'istrošio', moj dragi suprug se dosetio jedne sjajne ideje. I tako je nastao ovaj post na mom prethodnom blogu.


Članska karta


Kada sam ponovo postala član biblioteke i predamnom se ukazalo to ogromno prostranstvo knjiga koje samo čekaju da ih ponesem sa sobom i uživam u njima, javile su mi se sve uspomene iz detinjstva. Osećaj zadovoljstva svaki put kada kročim u tu instituciju, utisak koji ona na mene ostavlja i ogromna radost čitanja... A sve to bez opterećivanja svog doma kupovinom novih stvari. 

I zato kada sledeći put ugledate akciju '3 za 999', pomislite koliko knjiga možete pročitati za 1500 dinara, koliko košta članarina u Beogradu. Verujem da je u drugim mestima i manje. Ili 750 dinara, ukoliko uhvatite popuste koji su vrlo česti. Ili 0 dinara za dobrovoljne davaoce krvi...

Budite član biblioteke. Jer je to kul :)


Toliko dobra izjava da sam zbog nje
 spremna da citiram člana porodice Buš

No comments:

Post a Comment