Monday, March 28, 2016

Konmari na delu: Aleksandrin orman

Došlo je vreme za još jedan post iz kategorije konmari na delu. Kao i obično, u akciji sređivanja ormana smo učestvovale moja drugarica Jovana i ja, a naša domaćica je ovog puta bila Aleksandra. Naš cilj je bio da na najbolji način iskoristimo prostor kojim ona raspolaže i da smanjimo količinu stvari kako bi sve bilo lepo i funkcionalno.

Aleksandra nam je ovaj zadatak olakšala jer je deo declutteringa sama obavila pre našeg dolaska, tako da je već imala veliku gomilu stvari koje joj nisu odgovarale, a naše je bilo samo da prođemo kroz ostale stvari, izbacimo još po nešto i sve lepo organizujemo i spakujemo. Iako nas je u toku sređivanja zezala da podsećamo na Moniku iz 'Prijatelja' idući po kućama i sređujući tuđe ormane iz zabave, mi smo joj ipak pomogle.

Pa da počnemo...

Za početak, evo par reči o samom ormanu. Radi se o ugradnom plakaru sa kliznim vratima, koja se otvaraju ka sredini, tako da je postor vizuelno podeljen na levu i desnu stranu. Kao što vidite sa slika ispod, prostor je prilično komotan i može da primi solidnu količinu stvari.

Leva polovina pre


Desna polovina pre

Ono što je meni najviše bolo oči pri prvom pogledu na orman, bila je najviša polica. Njena lokacija je uzrokovala da se stvari okačene na vrhu gužvaju, a na nju ništa zapravo nije moglo da se stavi. Tako da je moj prvi predlog bio da izbacimo tu policu kako bi okačena odeća slobodno padala.

Ovo je jedna od onih situacija u kojima ljudi prosto žive sa sistemom neko vreme i ne obraćaju pažnju na moguća poboljšanja. Zato je često dobro pitati nekoga za savet prilikom pruređivanja, jer svež par očiju može da primeti nešto što nama promakne.

Pakovanje i sortiranje

Tokom sređivanja, pratile smo uobičajeni sistem (izvadi, razvrstaj, spakuj), kao i redosled (od gornjih ka donjim delovima). Prikupile smo raznorazne kutije, i bacile se na posao. Ukoliko ste redovan čitalac mog bloga, sigurna sam da već primećujete kako obično imamo samo slike majica, jer nam elan za fotogafisanje opada kako sređivanje odmiče :D.

Ali ipak, evo nekoliko fotografija našeg progresa:

Ja u majičici sa gomile za poklanjanje :)

Predpostavljam da svaki ljubitelj organizovanja može da uživa gledajući ovaj rastući broj složenih kutija u koje je stalo sve od majica, džempera, pantalona, pa preko letnje i sportske garderobe, sve do pidžama...

... i naravno, čarapa. Pažljivo pročitajte sledeću rečenicu. Ukoliko ne znate odakle da počnete sa sređivanjem, počnite od čarapa. Jednostavno, izgleda da ih svi imamo previše. I ne, nisu sve u odličnom stanju. Tako da, verujte mi i sredite svoju fioku za čarape. Ona će vam velikom brzinom vratiti veru u sređen dom.
Pored ormana koji ste videli na početku, nekoliko kutija je svoje mesto pronašlo i u ormariću u kupatilu, gde je, kao što znamo, neke stvari prosto praktičnije drzati.
A ostale kutije su se smestile nazad u orman, koji sada izgleda pregledno i lepo.


Leva polovina posle

Desna polovina posle

A ako se pitate koja količina stvari je morala da bude izbačena da bismo dobili ovaj rezultat, evo slikovitog prikaza.


Stvari koje ne ostaju

Spremno za prosleđivanje dalje


A za sam kraj, evo i poređenja:

Pre:

Posle:

No comments:

Post a Comment