Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Intervju sa Petrom, autorkom bloga 'Organizirajte se!'

Danas imam veliko zadovoljstvo da sa vama podelim jedan divan blog koji će se dopasti svim ljubiteljima organizacije. U pitanju je blog 'Organizirajte se!', čija je autorka Petra P. Kao što možete da predpostavite, kada sam otkrila Petrin blog, bila sam potpuno oduševljena. Ne samo da su teme o kojima ona piše bliske mom srcu, već ona uspeva da ih prikaže na najbolji mogući način kroz odlično pisanje i korisne savete. Naravno, ubrzo nakon ovog otkrića, nas dve smo ubrzo stupile u kontakt. 

Zahvaljujući tome danas imam priliku da vas bolje upoznam sa Petrom kroz ovaj intervju. U narednih nekoliko pitanja možete se bolje upoznati sa njom i njenim radom.Možeš li nam napisati nešto o sebi?

Moje je ime Petra P., uskoro ću navršiti 28 godina i po struci sam magistra pedagogije. Trenutno sa suprugom živim u Zagrebu, a uskoro će se našoj maloj obitelji pridružiti treći član – djevojčica koja će se zvati, vjerovali ili ne, Sofija (još jedino nismo odlučili hoće li ime biti s j ili bez njega). :)
Ljubiteljica sam organiziranja i svega vezanog uz njega, a kad nešto ne organiziram, onda vjerojatno čitam knjigu ili pratim serije. Volim slovo P, za što su „krivi“ moji podaci na dokumentima (zaista, da ih vidite, mislili biste da sam ih krivotvorila; još samo čekam da moje ime počnu upotrebljavati u reklamama – znate ono, Ivo Ivić). :P

Što te inspirisalo za pisanje bloga?

Hm, nekoliko je razloga. Kao dijete sam bila prilično uredna i organizirana (da, ja sam ta koja je uvijek imala škare i kemijsku viška i od koje su svi posuđivali bilješke sa sata), a to se nastavilo kroz fakultet pa onda i vođenje domaćinstva. 
U međuvremenu sam otkrila blogove/Youtube i shvatila da postoji cijela zajednica koja obožava organiziranje kao i ja. Otuda se onda javila želja da sama pokušam nešto napisati i čitateljima te teme približiti na našem jeziku. Blog mi ujedno služi i kao svojevrsni dnevnik projekata koje sam napravila u stanu.

O kojim temama najviše pišeš?

Najviše pišem o organiziranju, i to svega i svačega, ha ha ha. Budući da se ipak najviše radi o temama vezanim za organizaciju doma, na blogu ima i postova o čišćenju, brzim i jednostavim sezonskim dekoracijama, a na računalo možete spremiti i različite besplatne predloške – recimo, planer za vjenčanje.

I autorima blogova i čitaocima neki se postovi sviđaju manje, a neki više. Koji je tvoj najdraži post? Zašto?

Najdraži post kojeg sam napisala je onaj o izradi planera. Doduše, sveukupno sam ih napisala četiri, ali najdraži mi je onaj zadnji. Obožavam izrađivati planere, a još više ih koristiti. :)

Koja tri bloga/Youtube kanala gotovo svakodnevno posećuješ?

Pratim priličan broj blogova i YouTube kanala, većinom povezanih s organizacijom, čišćenjem, DIY projektima, a u novije vrijeme i minimalizmom. Najčešće posjećujem blog IHeart Organizing te YouTube kanale Clean My Space i Light by Coco. Uživam u Jeninim fotkama, Melissinim savjetima za čišćenje i jednostavnošću minimalistice Coco. Naravno, uvijek pročitam i Sofijine nove objave. ;)

Šta te najviše veseli, a šta najviše ljuti kod blogovanja?

Više me stvari veseli, nego ljuti. :) 
Najviše mi se sviđa mozganje o temama koje bi bile korisne čitateljima, sam rad na nekom projektu i pozitivne reakcije čitatelja, a ljuti me nedostatak svjetla i opreme za bolje fotke.

Budući da najviše pišeš o organizaciji doma, koji bi savet čitataocima preporučila kao najvažniji?

Savjeta je zbilja mnogo, no kao najvažniji bih definitivno izdvojila tzv. pravilo jedne minute. Ne sjećam se više gdje sam prvi put čula za njega, vjerojatno na nekom YouTube kanalu. Radi se o pravilu za izbjegavanje nereda – sve stvari koje koristite, a za koje vam treba manje od minute da ih vratite na mjesto, vratite na to mjesto odmah! Na primjer, kad se vratite s posla, nemojte cipele i jaknu samo baciti na krevet, nego ih vratite u ormar (ili gdje ih već držite). Za to vam zbilja treba manje od jedne minute. :)

Kako te čitaoci bloga mogu kontaktirati?

Svi me zainteresirani, osim na blogu Organizirajte se!, mogu kontaktirati direktno na organizirajte.se@gmail.com. Isto tako, možete me pratiti na Bloglovinu, Google+ i Pinterestu. Slobodno mi se javite s komentarima i pitanjima! :)

...

Nadam se da vam se Petra dopala koliko i meni i da ćete iskoristiti priliku da posetite njen blog. Obećavam vam da ćete tamo pronaći puno praktičnih ideja i da ćete naučiti kako da organizujete prostor ali i svoje vreme. Pored toga, sigurna sam da će vam se dopasti i njene jednostavne i osvežavajuće dekoracije, kao i razni DIY projekti. Ako želite da pročitate moje odgovore na ova pitanja, i to možete naći na 'Orgnizirajte se!' Sve u svemu, dovoljno je dobrih razloga da svakog petka odvojite malo vremena za posetu ovom blogu i pročitate njene nove postove!

Comments

  1. Hvala ti na ovom postu i pozdrav tvojim čitateljima! :) :)

    ReplyDelete
  2. Hvala tebi na divnoj saradnji :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!