Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Konmari na delu: Milicin orman

Došao je još jedan poslednji ponedeljak u mesecu, i vreme je za još jednu priču o ormanu na kojem smo radili. Ovog puta, žrtva ovog mekeover-a je bila moja drugarica Milica koja je vrlo hrabro uskočila u ovu avanturu. Iako se ovaj projekat na momente činio teškim i izazovnim, Jovana i ja smo bile uz nju i pokušale smo da je podržimo u njenim naporima da organizuje i declutter-uje svoj orman. A evo i kako je to izgledalo iz naše perspektive...

Raščišćavanje

Na početku, smo, kao i obično, slikale trenutno stanje, i počele sa vađenjem i sortiranjem stvari. Kao što ćete videti, zadatak je bio obiman ali lako ostvariv uz tri para vrednih ruku.Kao što sa slika možete da primetite, Mica ima dosta prostora, ali i dosta stvari i to je bio naš najveći izazov. Kako smo ih vadile iz ormana, neke su odmah odlazile na gomilu koja ne ostaje, a neke su ostale na opštoj gomili koju smo kasnije procesuirale. U jednom trenutku smo se našle u sledećoj situaciji:

Stvari koje ne ostaju

Stvari koje ostaju

Odlučile smo da se prvenstveno pozabavimo zimskim i stvarima koje su prikladne za sva godišnja doba, dok smo za sada zanemarile isključivo letnje stvari. Dok je Mica i dalje prolazila kroz neke kategorije, Joca i ja smo se bacile na pakovanje onoga što sigurno ostaje, po uobičajenom redosledu. To znači da su prve na red došle majice bez rukava, pa majice sa rukavima i tako dalje, pa tek onda suknje i pantalone. Mica je u ovom smislu imala specifične želje u pogledu raspoređivanja stvari koje nosi isključivo kada izlazi i onih koje nosi preko dana, pa smo imali i te kategorije.

Pakovanje

Kao i obično, stvari smo pakovale u obične kutije kuje smo imale ili mogle da nabavimo u datom trenutku. U toku samog procesa smo analizirale koje veličine odgovaraju kojoj kategoriji, menjale ove odluke kako je vreme prolazilo i slično. Kada je organizacija u pitanju, stvari ne funkcionišu uvek savršeno iz prvog pokušaja i sasvim je ok biti fleksibilan.Složene majice

Složeni džemperi

Slaganje pantalona i gomila koja se smanjuje

Slaganje pidžama

Obzirom na veličinu ovog poduhvata, uspele smo da ga završimo u rekordnom roku, što nam je ostavilo malo vremena za nekoliko nepraniranih aktivnosti. Jedna od njih je sređivanje kapa, šalova i rukavica.

Šalovi, kape, rukavice pre

Ja sam iskoristila priliku da se slikam sa ovim simpatičnim šeširićem za koji verujem da je bio vrlo moderan pre desetak godina.


A onda smo, nakon ozbiljnog declutter-a, sve vratile u fioku kojoj pripada.

Šalovi, kape i rukavice posle

Drugi bonus projekat koji smo završile je bio sređivanje Micinih stvari za teretanu, a evo i kako je to izgledalo:

Polica sa stvarima za teretanu pre sređivanja

Pakovanje stvari

Stvari za teretanu posle sređivanja

Konačni rezulati


Na slikama ispod možete da vidite kako smo organizovale Micine police na kraju dana. Ono što je verovatno bitno napomenuti je da su ove slike napravljene nakon skoro dva meseca od inicijalnog sređivanja. Mislim da je više nego jasno da su stvari ostale u divnom redu i da je ovaj sistem izdržao test vremena u Milicinom slučaju.

Nadam se da va ovakvi postovi motivišu da i sami uskočite u ovakvu avanturu i da ćete i vi imati ovako dobre rezultate u svom konmari procesu.

Sve ljubitelje jednostavnog života pozivam da posete moju FB stranicu, na kojoj ima puno poklona za sitnije devojke, upravo iz perioda sređivanja Micinog ormana. Veliki pozdrav i puno hvala na poseti ovom blogu!

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!