Thursday, February 18, 2016

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.

Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:Možda slika nije verodostojna, ali verujte mi - u pitanju su sve moguće vrste mrlja. Ima tu i masnoće i skorelosti i svih oblika uobičajene šporetske prljavštine. 

A onda na scenu stupa moje omiljeno stedstvo za čišćenje: soda bikarbona u ambalaži od multivite (za lakše nanošenje).
Za uobičajeno čišćenje, savetujem da upotrebite 1 do 2 kafene kašičice koje ćete posuti po zaprljanoj površini. Ja ih zatim razmažem nakvašenom, abrazivnom stranom sunđera po celom šporetu (bez trljanja i pritiskanja koje može da ošteti površinu).  Nakon pola minuta, prosto sklonim sodu koja sa sobom pokupi gotovo svu masnoću. pa čak i one skorele momente koji se često mogu naći na pločicama iznad šporeta.

Zatim malo protrljam ona mesta sa kojih se prljavština ne skine baš tako lako, ali su takva mesta veoma retka. I zatim sve to isperem.

Ovog puta sam malo poboljšala proces uključujući i sirće. Postoje dva razloga za to. Prvi je taj što se sirće i soda međusobno neutrališu i nekada mi je lakše da isperem sodu na ovaj način umesto da koristim samo vlažnu krpu. Drugi razlog je taj što sirće ima antibakterijsko dejstvo, što je uvek veliki plus u kuhinji.

Da bih lakše nanela sirće i da ne bih koristila velike količine koje se nikada neće ispariti, probušila sam plastični poklopac boce zagrejanom špenadlom i tako ga sipala na krpu.

Posle svega ovoga sam izvela završni udarac brisanjem cele površine suvom, pamučnom krpom. A na ceo ovaj postupak sam potrošila oko 5 minuta svog života.

Krajnji rezultat izgleda ovako:
Po mom mišljenju, ovo je najlakši i najefikasniji način da se obavi ovaj posao i od srca ga preporučujem svima. Ni ušteda koja se ostvaruje smanjenjem broja hemikalija koje kupujemo nije zanemarljiva u dugoročnom smislu. Ali najveća vrednost koju nosi čišćenje prirodnim sredstvima je u bezbednosti koju ovaj pristup nosi.

Ja ne tvrdim da živim najzdravijim stilom života, i svakako imam mnogo mesta za napredak u ovom smislu. Ali me je osećaj nesigurnosti kada pokušavam da isperem hemikalije sa šporeta uvek izluđivao. Prosto nikada nisam imala povrenja da nešto jako štetno neće ući u moju hranu ili da neće zagaditi vazduh u kojem živimo čim se upali ringla. Od kada koristim proizvode koji ljudi svojevoljno redovno stavljaju u svoju hranu - zaista se ne brinem oko takvih stvari.

Nadam se da vam se dopao ovaj savet, i da ćete izdvojiti par trenutaka da posetite moju Facebook stranicu

2 comments:

 1. Drago mi je što netko voli sodu bikarbonu kao i ja. Sličan način čišćenja vidjela sam na ovom linku (https://www.youtube.com/watch?v=7OmHC8LuYeE) i umrla od smijeha kad je žena objašnjavala postupak pa sam morala isprobati. :) Ne znam jel pratiš Clean My Space, oni imaju isto odlične savjete za čišćenje.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaha, super video :D
   Inace, bas smo usaglasene, upravo sam ti na drugom komentaru napisala da sam pocela da pratim Melissu i da sam se obradovala jer je i ti hvalis :)

   Delete