Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Praznični serijal: Tradicionalno pravljenje kolača sa najboljim ženama na svetu

Šta se dobije kada se pomeša sedam neiskusnih domaćica, malo mamurluka, par litara kuvanog vina, rasprava oko gustine i recepta za icing, uz puno prijateljstva i prstohvat prazničnog raspoloženja? Tačan odgovor je - jedna od najlepših prazničnih tradicija!


Naša divna Joca nam je ovom prilikom donela čak 4 flaše vina za kuvanje i raznovrsne čokolade kako bi ovaj praznik bio što prazničniji. Odmah ću da vas razočaram - nismo uspele da popijemo svo ovo vino u jednom danu. Ali ne brinite, kad-tad će se sigurno popiti. Takođe smo imale na meniju i ove interesantne čokolade od kojih se verovatno možete napiti brže nego od samog vina, ali to je već posebna priča.

Elem, okupile smo se tog pretprazničnog vikenda sa samo jednim ciljem, koji se uopšte nije ticao alkohola. Okupile smo se da napravimo svoje tredicionalne praznične keksiće.Kako to funkcioniše

Svake godine se načazimo u stanu jedne od nas, nabavimo sve namirnice i podelimo troškove, a onda sve zajedno učestvujemo u mešenju i pečenju. Na kraju svako ukrašava svoje kolačiće u meri i količini u kojoj voli.

Zašto je to super

Zato što uvek imamo priliku da provedemo neko vreme zajedno tokom praznika, pre nego što se svi razbeže na svoju stranu. 

Zato što nema šanse da bi meni samoj od sebe, palo na pamet da mesim kolače (Nikola i ja nismo neki sladokusci).

Zato što imamo priliku da budemo vesele i kreativne i da sarađujemo. Iako se rasprava oko gustine icinga baš i ne računa u saradnju :)

Zato što je jednostavno, lako, jeftino i kvalitetno.

Pa da počnemo...

Recept za naše keksiće možete pronaći na mojirecepti.tumblr.com, zahvaljujući mojoj divnoj drugarici Maji koja kao i svaka druga moderna domaćica, recepte čuva na tumblru :)))

A recept za super zabavno druženje tokom pripreme kolača, možete pronaći na slikama koje slede...

1. korak: umesite kolače i razvijte testo


2. korak: ispozrajte u kuhinji


3. korak: na blog stavite slike na kojima izgledate izuzetno vredno


4. korak: obezbedite svima prostor za rad


5. korak: pravite se da umete da koristite dekoraciju za kolače


6. korak: sve slikajte iz čudnih uglova kako bi izgledalo lepše


7. korak: divite se svom delu :))))P.S. Sva kritika na račun lepote kolača je usmerena samo ka meni, a sve pohvale ka mojim ženama veštih ruku :*

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!