Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Praznični serijal: Pripreme za Božić i Badnji dan

Nadam se da smo se svi oporavili od proslave Nove godine i reprizne večeri i da smo spremni za nove pobede uz praznike koji su tek pred nama.

Obzirom na mnogobrojne aktivnosti koje su me zaokupile prethodnih dana, mislim da moram veoma da se uozbiljim ne bih li uspela da obavim sve što me očekuje u nedelji koja sledi. Moj plan nije preterano ambiciozan jer ove godine ostajemo kod kuće zbog poslovnih obaveza, pa će nas biti samo dvoje.Nedelja, 3. januar (danas)

Danas planiram da se posvetim vraćanju svojeg doma u redovan režim. Poslednjih nekoliko dana je bilo prosto pogubno u pogledu održavanja domaćinstva, tako da je sada neophodno vratiti se u kolotečinu pre nego povratka na posao. Osim sređivanja kuće, moram da napravim i spisak za kupovinu i spisak obaveza po danima kako bih Božić dočekala spremna.

Evo mog okvirnog plana za naredne dane...

Ponedeljak, 4. januar

Prva i osnovna obaveza je dočekati prvi radni dan dostojanstveno i bez kukanja :) Nakon toga, očekuje me nabavka namirnica za Badnji dan. Iskreno se uvek bojim datuma kada cela zemlja posti. Uvek sam u panici da li ću pronaći ribu i drugu posnu hranu ako ne obavim kupovinu na vreme. Nemam velike planove u vezi sa prazničnom trpezom, ali ipak planiram da Badnji dan dočekam spremna.

Utorak, 5. januar

Kako je Badnji dan radan za nas oboje, hranu koju nameravamo da nosimo na posao treba pripremiti veče pre. Plan je da doručkujemo Nikoline fantastične sendviče sa tunjevinom i zelenom salatom u integralnoj kifli, dok ćemo za ručak imati gulaš sa gamborima, koji naravno mora da bude pripremljen veče pre. 

Ove godine sam se odlučila na hrabar potez kuvanja prebranca za večeru. Potez je hrabar prvenstveno iz tog razloga što sam u svom životu pasulj prebranac pripremala jednom i to pre četiri godine. Na osnovu ovoga vam je verovatno jasno, da smo bili primorani da bacimo celu tepsiju psulja, koji je bio tvrd kao kamen. S tim u vezi, u utorak popodne moram i da potopim pasulj kako bih u sredu mogla da ga pripremam.

Sreda, 6. januar (Badnji dan)

Sreda je rezervisana za mirno veče kod kuće, i naravno kuvnje već pomenutog prebranca. Nadam se da će biti vrlo uspešno. 

Za sve zainteresovane da pročitaju malo više o običajima vezanim za Badnji dan, preporučujem ovaj tekst iz Blic žene.

Četvrtak, 7. januar (Božić)

Na sam Božić, planiramo da pripremimo jednostavnu ali ukusnu hranu po našoj meri. Glavni sasojci naše božićne večere bi trebalo da budu meso sa roštilja (u našoj radinosti, na malom električnom roštilju) i nekoliko salata čiji sastav još nismo tačno odredili.

Kao i ostali stanovnici grada, nismo u mogućnosti da sami obezbedimo sebi badnjak, tako da ćemo morati da se oslonimo na lokalne tezgice za osnovne praznične potrepštine.

Sve u svemu, planiramo da nam božićni praznici proteku na jednostavan, miran i lagan način koji odgovara nama i našem senzibilitetu. Verujem da će sve to biti mnogo drugačije kada odlučimo da imamo decu i da će zahtevati mnogo više rada i organizacije. Za sada ne vidim potrebu da radimo bilo šta u čemu ne uživamo potpuno i nadam se da i vi imate mogućnost da ostatak praznične sezone provedete rasterećeno i bez stresa.Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!