Sunday, January 3, 2016

Praznični serijal: Pripreme za Božić i Badnji dan

Nadam se da smo se svi oporavili od proslave Nove godine i reprizne večeri i da smo spremni za nove pobede uz praznike koji su tek pred nama.

Obzirom na mnogobrojne aktivnosti koje su me zaokupile prethodnih dana, mislim da moram veoma da se uozbiljim ne bih li uspela da obavim sve što me očekuje u nedelji koja sledi. Moj plan nije preterano ambiciozan jer ove godine ostajemo kod kuće zbog poslovnih obaveza, pa će nas biti samo dvoje.Nedelja, 3. januar (danas)

Danas planiram da se posvetim vraćanju svojeg doma u redovan režim. Poslednjih nekoliko dana je bilo prosto pogubno u pogledu održavanja domaćinstva, tako da je sada neophodno vratiti se u kolotečinu pre nego povratka na posao. Osim sređivanja kuće, moram da napravim i spisak za kupovinu i spisak obaveza po danima kako bih Božić dočekala spremna.

Evo mog okvirnog plana za naredne dane...

Ponedeljak, 4. januar

Prva i osnovna obaveza je dočekati prvi radni dan dostojanstveno i bez kukanja :) Nakon toga, očekuje me nabavka namirnica za Badnji dan. Iskreno se uvek bojim datuma kada cela zemlja posti. Uvek sam u panici da li ću pronaći ribu i drugu posnu hranu ako ne obavim kupovinu na vreme. Nemam velike planove u vezi sa prazničnom trpezom, ali ipak planiram da Badnji dan dočekam spremna.

Utorak, 5. januar

Kako je Badnji dan radan za nas oboje, hranu koju nameravamo da nosimo na posao treba pripremiti veče pre. Plan je da doručkujemo Nikoline fantastične sendviče sa tunjevinom i zelenom salatom u integralnoj kifli, dok ćemo za ručak imati gulaš sa gamborima, koji naravno mora da bude pripremljen veče pre. 

Ove godine sam se odlučila na hrabar potez kuvanja prebranca za večeru. Potez je hrabar prvenstveno iz tog razloga što sam u svom životu pasulj prebranac pripremala jednom i to pre četiri godine. Na osnovu ovoga vam je verovatno jasno, da smo bili primorani da bacimo celu tepsiju psulja, koji je bio tvrd kao kamen. S tim u vezi, u utorak popodne moram i da potopim pasulj kako bih u sredu mogla da ga pripremam.

Sreda, 6. januar (Badnji dan)

Sreda je rezervisana za mirno veče kod kuće, i naravno kuvnje već pomenutog prebranca. Nadam se da će biti vrlo uspešno. 

Za sve zainteresovane da pročitaju malo više o običajima vezanim za Badnji dan, preporučujem ovaj tekst iz Blic žene.

Četvrtak, 7. januar (Božić)

Na sam Božić, planiramo da pripremimo jednostavnu ali ukusnu hranu po našoj meri. Glavni sasojci naše božićne večere bi trebalo da budu meso sa roštilja (u našoj radinosti, na malom električnom roštilju) i nekoliko salata čiji sastav još nismo tačno odredili.

Kao i ostali stanovnici grada, nismo u mogućnosti da sami obezbedimo sebi badnjak, tako da ćemo morati da se oslonimo na lokalne tezgice za osnovne praznične potrepštine.

Sve u svemu, planiramo da nam božićni praznici proteku na jednostavan, miran i lagan način koji odgovara nama i našem senzibilitetu. Verujem da će sve to biti mnogo drugačije kada odlučimo da imamo decu i da će zahtevati mnogo više rada i organizacije. Za sada ne vidim potrebu da radimo bilo šta u čemu ne uživamo potpuno i nadam se da i vi imate mogućnost da ostatak praznične sezone provedete rasterećeno i bez stresa.No comments:

Post a Comment