Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Praznični serijal: Postpraznično raspremanje - Uđite spremni u 2016.

Za dva dana praznična sezona će biti gotova i zvanično će doći vreme da ispunimo novogodišnje odluke i da učinimo 2016. što boljom godinom. Kada ste već pregrmeli sve obaveze koje decembarsko ludilo nosi sa sobom, pronađite još malo energije da postpraznično raspremanje obavite kako treba. Evo nekih saveta kako da to uradite.

Pakovanje dekoracije

Već sam pisala da sam iskoristila priliku da bacim stare i ofucane ukrase dok sam kitila svoju jelku. Ukoliko vi to niste uradili, iskreno vam preporučujem da to uradite sada, a ne za godinu dana. Sve ono što više nije u najboljem stanju možete da bacite, a sve što je i dalje očuvano ali vama lično više ne odgovara možete da poklonite ili prodate na nekom sajtu.Ukrase koje nameravate da zadržite organizujte i spakujte na pravilan način kako biste uštedeli prostor, sprečili oštećenja i imali lakši zadatak sledeće godine. Predlažem vam da pogledate ovaj video prepun odličnih saveta.

Odlaganje poklona

Razmislite dobro o poklonima koje ste vi i vaši ukućani dobili ove godine. Ovaj savet je posebno bitan za sve roditelje sa malom decom, koja tradicionalno dobijaju puno poklona. Pre nego što sve rasporedite na svoje mesto, zapitajte se da li vam je taj poklon trenutno potreban i da li imate gde da ga držite. Ne savetujem nikoga da prosleđuje dobijene poklone, ali ako već imate nešto slično, možete se odlučiti da donirate stariju stvar a da zadržite novu. Takođe se možete voditi logikom 'one in one out' za sve ono što vam nije bilo neophodno pre praznične sezone.Ako su vaša deca dobila puno novih igračaka na poklon, možete napraviti neku vrstu rotirajućeg sistema koje predlažu mnoge mame sa interneta. Generalno je poznato da deca imaju tendenciju da se igraju sa manjim podskupom svojih igračaka, tako da nije loša ideja skloniti neke stvari na stranu dok klinci uživaju u svojim poklonima. Nakon nekog perioda kada osetite da im je potrebna neka novina, možete izneti neke od sklonjenih igračaka i zameniti ih onima koje su vašoj deci trenutno dosadne. 

Sezonski predmeti koje niste koristili

Da li imate pet različitih novogodišnjih stolnjaka od kojih svake godine koristite jedan ili dva najlepša? Imate li posebno posuđe za kuvanje i serviranje hrane u prazničnoj sezoni? Upravo ste imali odličan test koji je pokazao šta se od toga zapavo koristi a šta ne. 

Ako neke stvari niste koristili ove godine, zapitajte se zašto se to desilo. Ukoliko je objašnjenje razumno, na primer imali ste manji broj gostiju nego inače ili ste promenili meni ove godine, ali ćete se sledeće godine vratiti starim navikama, to je u redu. Ali ako niste upotrebili nešto iz prostog razloga što vam nije potrebno, predlažem vam da te stvari prosledite nekome kome su potrebnije.


Hrana

U sezoni praznika se često preteruje na svim poljima, pa i na polju hrane. Ukoliko imate mnogo ostataka, napravite dobar plan potrošnje. Procenite šta je to što vaši ukućani vole da jedu i šta im nije dosadno ni kada je peti dan za redom na stolu, pa to pojedite odmah. Ostatke hrane podelite na što manje porcije za zamrzavanje koje ćete lako izvaditi kada vam treba brzinski brok. Mislim da ćete mnogo lakše pojesti po dve sarme s vremena na vreme nego što ćete pojesti čitavu šerpu ako ih tako zamrznete.Napravite plan kojim tempom možete pojesti ostatke, a ako vam dosade, Džejmi Oliver ima super recepte za gulaše, čilije i variva za upotrebu preostalog mesa. I naravno, ne zaboravite da napravite beleške o potrošnji hrane ove godine kako biste sledeći put napravili optimalnu količinu.

Budite zahvalni

Koliko god vaši praznici ove godine bili raskošni ili skromni, ne zaboravite da budete zahvalni na onome što oni nose. Svi ovi neophodni poslovi i obaveze će vam pasti mnogo lakše ukoliko o njima budete mislili kao o sastavnom delu praznične magije i načinu da se odmorite od svakodnevnog posla, da provedete malo vremena radeći ono što volite u društvu svojih najbližih.

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!