Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Konmari na delu: Majin orman - Zimske stvari

Moje drugarice Maje i njenog ormana se možda sećate iz ovog posta u kojem sam pisala o sređivanju njene letnje garderobe. U međuvremenu se godšnje doba drastično promenilo, pa mislim da je konačno vreme i za drugi deo priče, o sređivanju zimskih stvari.

Majin orman je već bio sređen po konmari metodi pre početka ovog dela naše akcije, tako da nema svrhe ponovo prikazivati fotografije pre sređivanja. Naš jedini zadatak ovom prilikom, bio  je organizacija i pakovanje zimskih stvari. Pa da počnemo...

Pakovanje

Kao i obično, sređivanje smo započele vađenjem ciljne grupe odeće na krevet i njenim raspoređivanjem u kategorije.

Slaganje stvari

Ideja je bila da se napravi malo dodatnoj prostora preslaganjem letnjih stvari koje će biti pomerene na više police, kao i da se zimske stvari poput džempera i džemper haljina koje se ne gužvaju, spakuju u nove kutije.

Evo i kako smo to uradile:

Odložene letnje stvari

Džemperi u dve kutije


Kao što vidite, džemperi su podeljeni u dve kutije, a kriterijum za podelu je bila njihova debljina. Oni topliji za dane mraza koji nas prate u poslednje vreme se nalaze u jednoj, a oni laganiji, pogodniji za jesenje temperature su u drugoj kutiji.

Posteljina i peškiri

Kako nismo imale mnogo posla oko garderobe, iskoristile smo priliku da presložimo deo ormana sa posteljinom i peškirima. Kao što sam već možda pominjala, Maja je veliki pristalica slaganja peškira metodom 'rolanja'. Zaista izgleda lepo i uredno, pa se nadam da će i vama dati inspiraciju da uradite nešto slično.

Šalovi

Najveći izazov u ovom poduhvatu, predstavljali su ni manje ni više nego - šalovi. Maja ih ima puno i koristi ih za sve i svašta - od dekorisanja stana u vreme praznika, pa do njihove standardne namene. To nas je dovelo u situaciju koju možete videti na slici ispod:

Šaloviiiii

Najveći deo posla bio je posvećen upravo prolasku kroz ovu gomilu i odlučivanju šta od ovoga Maja zapravo želi da zadrži. Borba je bila teška i dugotrajna, ali smo na kraju uspeli da svedemo kape, šalove i rukavice na samo jednu kutiju (doduše od čizama :).

Kape, šalovi i rukavice

Sviđa mi se sto smo sve uspele da smestimo na jedno mesto i što je rezultat ispao ovako veseo, kao da vas prosto poziva da se prepustite zimskim čarolijama.

Jedan od komada koji me je ovog puta najviše uveselio u toku sređivanja je Majin grejač za noge od kojeg je pre nekog vremena pokušala da napravi grejač za šolju. Nažalost, ovaj projekat nikad nije dovršen, ali je pola grejača ostalo na gomili zimskih stvari koju ste imali priliku da vidite.

'Vidi šta sam našla'

Krajnji proizvod

Krajnji proizvod ove radne akcije je, naravno, još jedan sređen orman. Isto tako, vrlo sam ponosna što nas je Maja primila u svoj dom po drugi put. Imam utisak da to znači da su joj rezultati postignuti do tada bili korisni i da će nastaviti da koristi ovaj način. Da li ste vi do sada isprobali konmari i šta mislite o njemu?

Majin orman

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!