Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Konmari metoda: Zaključak

Ukoliko je ovo vaš prvi susret sa konmari metodom na ovom blogu, predlažem vam da prvo bacite pogled na neke od postova iz moje arhive. Svi tekstovi na ovu temu se mogu naći ovde. Ukoliko vas zanima moja lična motivacija za sprovođenje ove metode, možete je otkriti na ovom linku, dok osnovna pravila i principe možete saznati u ovom tekstu. Ukoliko ste, pak, već informisani o mom konmari iskustvu, ovo je pravi tekst za vas...

Kraj jedne ere

Nadam se da vas neću previše razočarati kada vam kažem da je došao kraj mom veoma uzbudljivom ali ponekad i mukotrpnom sprovođenju ove metode. Prvo želim da vam se svima zahvalim na društvu koje ste mi pravili tokom ovog putovanja, i da vas uverim da ovo nije kraj priči o organizaciji doma

Iako osećam da sam prošla kroz sve kategorije kroz koje sam u ovom trenutku bila spremna da prođem, i dalje imam puno planova vezanih za dalju organizaciju i reorganizaciju stvari u svom domu. Mnoga rešenja do kojih sam do sad došla su još uvek u beta fazi, i sigurna sam da će se neka pokazati boljim od drugih. Zbog svega ovoga mogu da vam obećam puno postova na temu sređivanja, recenzija nekih proizvoda, saveta i upozorenja šta treba a šta ne treba raditi.

Takođe se nadam da ću obradovati sve prave ljubitelje konmari metode činjenicom da je Mari Kondo objavila novu knjigu pod nazivom 'Spark joy', za koju sam upravo saznala na youtube kanalu 'A Young Mum', koji vam toplo preporučujem, pogotovo ako želite da ispratite još nečije konmari putešestvije.A sada bih želela da sa vama podelim svoje lične utiske nakon posla koji sam do sada obavila prateći ovaj princip.

Da li konmari 'radi'?

Kada sam prvi put čula za ovu metodu, moje prvo pitanje je bilo upravo ovo - da li ova metoda zapravo radi. Kako sam do sada isprobala mnoge druge savete i uputstva bila sam veoma skeptična pred autorkinom tvrdnjom da su rezultati ove metode zaista trajni i potpuno drastični. Imala sam utisak da je nemoguće da postoji takav sistem koji možete da sprovedete u delo i da se ne pribojavate jo-jo efekta. U ovom trenutku, moje mišljenje je podeljeno.

Postoje mnoga područja u kući koja su u proteklom periodu bila sređena i koja su takva i ostala. Ipak, postoje i neki delovi kojima nisam potpuno zadovoljna. Osnovni razlozi za to su nedostatak prostora i sredstava za bolju organizaciju.

Mari Kondo tvrdi da je prostor koji imate na raspolaganju uvek dovoljan da organizujete stvari koje imate, kao i da vam nisu potrebni specijalni organizeri da biste uspeli da uvedete red. Ja sam ipak mišljenja da to nije uvek tako lako. Uzmimo za primer moj orman. U pogledu nivoa organizovanosti, preglednosti i lakoće pronalaženja stvari, osećam veliki napredak. Ali kako je orman jako mali a ja nisam nabavljala skoro nikakve nove proizvode koji maksimizuju prostor, i dalje se osećam pomalo klaustrofobično kada vidim kako je sve napakovano. Možda je moj inicijalni cilj postignut, ali ja i dalje imam osećaj da bi stvari mogle da izgledaju lepše. Opet, sama knjiga kaže da u prvoj fazi ne treba posvetiti previše pažnje organizaciji, pa će vremenom možda sve doći na svoje mesto.

Isti utisak imam u veoma prometnim oblastima u kući. Tu pre svega mislim na hranu. Mislim da je vrlo teško napraviti sistem koji će funkcionisati iz nedelje u nedelju, kada se naše zalihe hrane veoma brzo menjaju po vrsti i kvantitetu. To je posebno komplikovano ostvariti ako imate malu kuhinju poput mene i ne možete ostaviti prostora dodatnim namirnicama koje ne kupujete uvek.

Sve u svemu, uprkos ovim malim zamerkama, kada pogledam pre i posle fotografije na ovom blogu, mogu iskreno da kažem da je kvalitet mog žvota postao bolji zahvaljujući motivaciji koju mi je ova knjiga pružila. Postoje mnoga mesta (kao što ste i sami mogli da vidite) koja su bila u neoprostivom haosu i koja su me bacala u očajanje kada bih ih videla. To očajanje je dalje dovodilo do odlaganja bilo kakve akcije i uvodilo me u jednu jako lošu beskonačnu petlju. Kada sam konačno skupila hrabrosti da se upustim u te zadatke, ispostavili su se kao jako laki i rešivi, a danas mogu da uživam u plodovima tog rada i da se osećam zadovoljnijom sobom i prostorom u kojem živim.

Sparkle joy pravilo

Jedna od okosnica ovog principa, ili 'Does it sparkle joy?' pravilo ponekad izaziva smeh kod ljudi. Moje mišljenje - ovo pravilo je revolucionarno i ono što ovaj sistem zapravo čini dobrim. 

Ako ste ikada ranije isprobali bilo koju drugu metodologiju, sigurno ste se susretali sa sopstvenom željom da zadržite nešto što je očigledno korisno iako vi iz nekog razloga u tome ne uživate. Zbog ovoga odgovorno tvrdim da je 'sparkle joy' ono što nam je svima bilo potrebno. Konačno smo dobili opravdanje da se otarasimo nečega što nam ne pričinjava radost u životu iako je to nešto sasvim upotrebljivo. I to je veliko olakšanje.

Nažalost, iako sam oduševljena ovim pristupom sređivanja, postoje neki razlozi zbog kojih je teško poštovati ovo pravilo. Naravno, lako je među 20 košulja odabrati 10 koje vas čine srećnim. Ali nije lako, na primer, doći do zaključka da vas baš ništa od vašeg posuđa ne uveseljava. Retko ko od nas je tako bogat da može prosto da izbaci neke stvari koje su mu potrebne, i za koje nema zamenu, samo da bi kupio potpuno nove stvari koje će probutiti tu iskru u njemu. 

Još jedan razlog zbog kojeg ovo pitanje može da bude mač sa dve oštrice je preterani konzumerizam u današnjem svetu. Dakle, u slučaju da mogu da pruštim potpuno nove stvari, koliko dugo će me one činiti srećnom? Ili će se ceo proces ponoviti u roku od godinu dana? Kao veliki protivnik konzumerizma, i kupovine radi kupovine same, nisam bila spremna da promenim svoje dosadne bele tanjire ili stare kuhinjske krpe za koje nisam imala bolju alternativu.

Ali moj krajnji zaključak je: ovo je najbolje pravilo za koje znam u situaciji u kojoj imate previše primeraka jednog tipa stvari i želite da se odlučite šta da zadržite a šta da odbacite.

Moje greške

Moja najveća greška u ovom procesu je bila što sam dozvolila sebi da on ovoliko traje. Iako u knjizi piše da je 6 meseci maksimalan rok u kom treba obaviti sređivanje, mislim da je taj period opravdan za nekoga ko živi u ogromnom prostoru i ima daleko više stvari od mene. Ja sam želela da idem polako i da ostvarujem jednu malu pobedu za drugom i u tome sam uspela.

Ono što sam time propustila je sveukupan osećaj postignuća. Mari Kondo tvrdi da je najbolje sve obaviti u što kraćem vremenskom periodu kako bi rezultati našeg rada bili šokantni. Ne mogu a da se ne složim sa njom po ovom pitanju. Rezultati mog rada jesu šokantni kada se osvrnem na neke od fotografija koje sam podelila sa vama. Međutim, realne promene 'na terenu' su se dešavale previše sporo i postepeno da bi me zaista šokirale. Zbog toga vam savetujem da ne budete kao ja ako želite da osetite stvarnu veličinu svog napretka.


Prednosti koje osećam

Sve ima svoje mesto. Konačno to mogu da kažem. To je ogromno olakšanje. Uvek znam gde se šta nalazi i uvek znam gde treba nešto da odložim nakon korišćenja. 

Sve je urednije. A čak i kada nije, potrebno je mnogo manje vremena da se stvari vrate na svoje mesto.

Oslobodila sam se svog tereta i istovremeno sam pomogla nekome poklanjajući stvari na internetu. Mislim da nema ništa lepše nego kad obradujete nekog, osim ako ste i sami obradovani činjenicom da će neko uživati u nečemu u čemu vi niste umeli.

Broj stvari koje želim da kupim, ili ih nemam a potrebne su mi, je smešno mali. Kada sam već uložila toliko truda da sve ovo uradim, nema šanse da kupim nešto sa čim ne znam gde bih. Osim ako mi je to baš, baš potrebno. To ne samo da štedi novac, već me i spašava od ponavljanja ovakvih akcija u budućnosti.

Zaključak

Ukoliko još uvek niste dali šansu konmari metodi, moj savet je - pokušajte. Mislim da ćete biti prijatno iznenađeni onim što ćete naučiti o sebi u toku samog procesa. Takođe mislim da će vam se dopasti osećaj lakoće i nezavisnosti od materijalnh dobara. Sigurno ćete biti prijatno iznenađeni lakoćom življenja, snalaženja u sopstvenom domu i otpuštanja svega onoga što vas ne čini srećnima. A ako vam se ipak učini da ovo nije za vas, niste izgubili ništa osim možda nekoliko stvari koje vas ionako nisu činile radosnim.

Do sledećeg druženja: Keep calm and konmari on...

Comments

 1. Trenutno čitam njezinu novu knjigu koju si spomenula pa ću definitivno napisati svoj osvrt. :) I ja sam više-manje završila s KonMari metodom pospremanja (pisala sam samo o odjeći jer sam iz svake kategorije imala tek nekoliko stvari za baciti). Definitivno me najviše razveselilo pravilo "Does it spark joy" i to da se fokusiramo na stvari koje želimo zadržati, a ne baciti. I ja bih svima preporučila da probaju; sviđa mi se tvoj zaključak. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ijao blago vama, pitam se da li ce kod nas ikada biti u prodaji, a volela bih da imam referencu.

   Apsolutno se slazem, to su najkorisniji delovi knjige. Nekome mozda zvuce smesno (pogotovo mom suprugu :), ali bitna stvar je da zaista pomognu pri donosenju odluka.

   Delete
  2. Pozdrav :) prije svega moram reći koliko sam oduševljena što sam danas otkrila Vaše blogove i koliko mi je drago da se netko na ovim prostorima pozabavio ovom problematikom. Nedavno sam i sama kupila knjigu, čim je došla u hrvatske knjižare i pročitala sam je u jednom dahu! Slažem se s osvrtom, i moram priznati da je ova metoda "Does it spark joy?" zaista dobra.
   Oprostite što sam se ovako raspisala, ali sam jednostavno morala iskoristiti priliku da vam se obratim.
   Pozdrav iz Splita :)

   Delete
  3. Hvala puno na komentaru! Neizmerno mi je drago da ti se dopada ovo što radimo. Nadam se da ćemo imati puno prilika da se družimo u našoj maloj internet zajednici :)

   Delete
  4. Definitivno, pratim buduće i iščitavam stare postove :)

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!