Sunday, December 13, 2015

Praznični serijal - Veliko spremanje

U doba praznika, svi, a posebno oni koji očekuju goste, planiraju akciju velikog spremanja kuće. Generalno, ovo je zadatak koji možete da obavite na lakši, ili na teži način. Za mene, lakši način znači odvojiti dovoljno vremena, napraviti plan akcije i brižljivo odrediti prioritete. Teži način je kada bez ikakvog plana i redosleda prosto krenem da čistim kao muva bez glave, nađem još stotinak poslova koje treba obaviti, a zatim odustanem jer sam preumorna.

Svaki dom je drugačiji, i svako od nas ima (ili nema) svoje rutine koje mu beskonačan posao dovođenja kuće u red čine jednostavnijim. Zbog toga mislim da ne treba da vas zatrpavam listama na kojima piše šta sve treba obaviti, jer vi to znate mnogo bolje od mene. Ali ipak, možemo da pokušamo da napravimo neki plan rada zajedno. 

Napravite spisak


Za početak, odredite šta sve treba da se uradi. Budite realistični i objektivni. Ako zadate sebi previše zadataka, nećete uspeti sve da ih obavite i završićete umorni i isfrustrirani. Zato prvo napravite spisak obaveznih stvari koje morate da uradite, a onda dodajte opcione stavke na kraj. Tako ćete osećati da ste postigli više nego što ste planirali ako uspete da obavite i opcione zadatke, umesto da se osećate neuspešno jer niste sve postigli.

Pretpostavljam da bi u mom slučaju detaljno ribanje kuhinje, kupatila, podova i porzora, kao i brisanje paučine i prašine svakako gravitiralo ka prvoj kategoriji. Ipak, mislim da bi pomeranje kreveta, frižidera i čišćenje mračnog i nepoznatog haosa iza njih, svakako podpalo pod kategoriju opcionih zadataka.

Sastavite plan borbe


Obimno čišćenje je veliki posao, i uz svakodnevne obaveze, optimistično je očekivati da se sve može obaviti u jednom danu. Zato, kada napravite spisak iz prethodne faze, i uporedite ga sa svojim planovima u narednim danima, možete rasporediti obaveze po danima. Pokušajte da radite od plafona ka podu i od prometnijih ka manje prometnim prostorijama. 

Ja lično bih usisavanje ostavila za sam kraj, pošto u stanu čuvamo zeku koji ume da napravi puno haosa za veoma malo vremena. Za razliku od njega, naš pauk Sima (sve pauke koje nađemo u kući zovemo Sima), pravi haos mnogo sporije, tako da bih ja počela spremanje od paučine. Ali, kao što već rekoh, svaki dom je drugačiji i vi najbolje znate šta je najpametnije uraditi u vašem slučaju.

Potražite pomoć


Ako je ikako moguće, ne libite se da potražite pomoć kada su ovako veliki zadaci u pitanju. Znam da ukućani verovatno neće biti oduševljeni dodatnim obavezama, ali svaki zadatak koji obave može da predstavlja olakšanje za vas.

Ja imam tu sreću da je Nikola često spreman da mi pomogne i to mi čini život mnogo lakšim. Ali, ako smo u toku zajedničkog života i brige o kući nešto naučili, to je da je jako bitno da se zna koje je čije zaduženje. U suprotnom ćete prosto doći u situaciju da prebacujete krivicu za neodrađen posao sa jednog na drugog člana domaćinstva i ništa neće biti urađeno.

Dodatni saveti:


1. Kada se krećete kroz kuću i sređujete, ponesite sa sobom korpu za veš ili neku drugu veliku posudu u koju možete da stvaljate stvari koje nisu na svom mestu. Ovako nećete morati stalno da se šetate. Možete i da odvojite stvari koje pronađete a koje ne pripadaju vama, da bi ih ukućani rasporedili na pravo mesto.

2. Ostanite fokusirani i olakšajte sebi ostale obaveze. Isplanirajte jednostavne obroke u periodu sređivanja i obavite kupovinu pre nego što počnete. Možete i da obavite što više pranja i peglanja unapred.

3. Ukoliko u toku čišćenja primetite da nešto treba da se kupi, popravi ili promeni, zabeležite to, ali zanemarite taj posao trenutno, inače nikada nećete završiti.

Sve u svemu, srećno čišćenje i zaboravite na perfekcionizam!

No comments:

Post a Comment