Tuesday, December 29, 2015

Praznični serijal: Top 10 stvari zbog kojih volim praznike

1. TV program

Mene je jako teško uhvatiti ispred televizora. Moja mama ume da kaže: 'Što se tiče moje ćerke, taj uređaj nije morao ni da bude izmišljen.' Ali ako ikada želim da gledam TV program, to je u ovom periodu. Sve emisije imaju svoje specijale, rekapitulira se godina za nama i prisećamo se svega što je prošlo.
Filmski program nudi bogat izbor proverenih klasika, a ja naročito uzivam u maratonima dečijih filmova, sa posebnim osvrtom na 'Sam u kući' i 'Hari Poter' serijale.

2. Kuvano vino

Onaj osećaj kada imate hiljadu i jednu obavezu u smrznutom gradu i kada punih kesa i nedovršenih spiskova upadnete u okićeni kafić gde vas već čekaju najbolje drugarice, a onda poručite šolju toplog i mirišljavog kuvanog vina, ili pak tople čokolade... Pa, to skoro da čini smrzavanje vrednim toga.


3. Praznična gužva

Ne, ne volim duga čekanja u redovima, guranje po prodavnicama i zakrčeni saobraćaj. Ali volim da gledam ulične tezge kako niču, ljude koji užurbano hodaju u potrazi za idealnim poklonima i dugačak niz automobilskih svetala na širokim bulevarima. A svi ušuškani u raznobojne kapute, šalove i rukavice, pod prazničnim svetlima.

4. Moje nove patofne

Rođendanki poklon moje kume Tale. Svi komentari su suvišni.


5. Pravljenje kolača sa drugaricama

Tradicija duga nekoliko godina i povod da se uvek okupimo, ma gde bile i šta radile u najluđoj noći. Ponekad stresan i težak zadatak, jer, da se ne lažemo, niko od nas nije Bri Van de Kamp. Ali ipak, ukusno, zabavno popodne sa voljenim ženama.

6. Praznična trpeza

Svi klasični specijaliteti srpske kuhinje na jednom mestu, pripremljeni i servirani sa ljubavlju i pažnjom. Zanemarivanje svih mogućih dijeta, pa i poneka čašica 'šumadijskog čaja' u društvu najbližih. Šta tu ima da se ne voli?

7. Šljokice, svetla i sve što sija

Reklama za Kokakolu!!! Lampice na jelci koje gore celu noć i čine spavanje toliko romantičnijim! Zaboravljeno značenje reči kič... Samo dodaj još još još šljokica, sjaja, cirkona... Vatromet...

8. Predah od posla

Lenjo razvlačenje u krevetu koje podseća na zimski raspust i knjige Lujze Mej Alkot dok se obaveze čine vekovima udaljene. Otvaranje poklona i prepričavanje avantura uz najluđe noći. Sve to me vraća deceniju i kusur unazad u neka bezbrižnija vremena. Ili ta vremena samo deluju bezbrižno iz ove perspektive. Sećam se da su tada bila itekako kompikovana...

9. Razvlačenje u krevetu i topla pidžama

Videti prethodnu stavku. Sama činjenica da me ništa ne tera da napustim toplotu postignutu višestrukim slojevima pokrivača i onom pravom, zimskom pidžamom, u kojoj čak mogu popiti prvu jutarnju kafu, pa još sa voljenom osobom, čini praznike vrednim čekanja.

10. Dragi ljudi

Bilo da je u pitanju ludi provod sa prijateljima, romantično veče sa Nikolom, ili ukusan porodični ručak, prilika koju nam praznici daju da iskočimo iz klupka uobičajenih obaveza i provedemo malo kvalitetnog vremena sa onima do kojih nam je najviše stalo, iz godine u godinu je neprocenjiva.

A koji su vaši favoriti ove sezone?

No comments:

Post a Comment