Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Praznični serijal: Top 10 stvari zbog kojih volim praznike

1. TV program

Mene je jako teško uhvatiti ispred televizora. Moja mama ume da kaže: 'Što se tiče moje ćerke, taj uređaj nije morao ni da bude izmišljen.' Ali ako ikada želim da gledam TV program, to je u ovom periodu. Sve emisije imaju svoje specijale, rekapitulira se godina za nama i prisećamo se svega što je prošlo.
Filmski program nudi bogat izbor proverenih klasika, a ja naročito uzivam u maratonima dečijih filmova, sa posebnim osvrtom na 'Sam u kući' i 'Hari Poter' serijale.

2. Kuvano vino

Onaj osećaj kada imate hiljadu i jednu obavezu u smrznutom gradu i kada punih kesa i nedovršenih spiskova upadnete u okićeni kafić gde vas već čekaju najbolje drugarice, a onda poručite šolju toplog i mirišljavog kuvanog vina, ili pak tople čokolade... Pa, to skoro da čini smrzavanje vrednim toga.


3. Praznična gužva

Ne, ne volim duga čekanja u redovima, guranje po prodavnicama i zakrčeni saobraćaj. Ali volim da gledam ulične tezge kako niču, ljude koji užurbano hodaju u potrazi za idealnim poklonima i dugačak niz automobilskih svetala na širokim bulevarima. A svi ušuškani u raznobojne kapute, šalove i rukavice, pod prazničnim svetlima.

4. Moje nove patofne

Rođendanki poklon moje kume Tale. Svi komentari su suvišni.


5. Pravljenje kolača sa drugaricama

Tradicija duga nekoliko godina i povod da se uvek okupimo, ma gde bile i šta radile u najluđoj noći. Ponekad stresan i težak zadatak, jer, da se ne lažemo, niko od nas nije Bri Van de Kamp. Ali ipak, ukusno, zabavno popodne sa voljenim ženama.

6. Praznična trpeza

Svi klasični specijaliteti srpske kuhinje na jednom mestu, pripremljeni i servirani sa ljubavlju i pažnjom. Zanemarivanje svih mogućih dijeta, pa i poneka čašica 'šumadijskog čaja' u društvu najbližih. Šta tu ima da se ne voli?

7. Šljokice, svetla i sve što sija

Reklama za Kokakolu!!! Lampice na jelci koje gore celu noć i čine spavanje toliko romantičnijim! Zaboravljeno značenje reči kič... Samo dodaj još još još šljokica, sjaja, cirkona... Vatromet...

8. Predah od posla

Lenjo razvlačenje u krevetu koje podseća na zimski raspust i knjige Lujze Mej Alkot dok se obaveze čine vekovima udaljene. Otvaranje poklona i prepričavanje avantura uz najluđe noći. Sve to me vraća deceniju i kusur unazad u neka bezbrižnija vremena. Ili ta vremena samo deluju bezbrižno iz ove perspektive. Sećam se da su tada bila itekako kompikovana...

9. Razvlačenje u krevetu i topla pidžama

Videti prethodnu stavku. Sama činjenica da me ništa ne tera da napustim toplotu postignutu višestrukim slojevima pokrivača i onom pravom, zimskom pidžamom, u kojoj čak mogu popiti prvu jutarnju kafu, pa još sa voljenom osobom, čini praznike vrednim čekanja.

10. Dragi ljudi

Bilo da je u pitanju ludi provod sa prijateljima, romantično veče sa Nikolom, ili ukusan porodični ručak, prilika koju nam praznici daju da iskočimo iz klupka uobičajenih obaveza i provedemo malo kvalitetnog vremena sa onima do kojih nam je najviše stalo, iz godine u godinu je neprocenjiva.

A koji su vaši favoriti ove sezone?

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!