Saturday, December 12, 2015

Praznični serijal - Kako preživeti Svetog Nikolu

Najveća srpska slava je za samo nedelju dana, što znači - više obaveza za sve nas. Neki će slaviti, a neki ići u goste, ali za čitavu Srbiju, ovo je stresan i naporan period. To znači da je krajnje vreme da napunimo baterije, kako bismo ovaj praznik proveli na najlepši mogući način.

Sveti Nikola kod moje bake

Uputstva za goste

Budite realistični. Svi znamo da je ovo najpopularnija slava u državi i da je slavi veliki broj ljudi. Pokušajte da se ne obavežete da ćete obići pet domova za dva ili tri dana. To jednostavno nije realno. Budite dobri gosti i napravite prioritete. Ako budete trčali sa ručkova na večere, sigurno se nećete dobro provesti, niti ćete pokazati svoje istinsko poštovanje prema domaćinu.

Poklonite nešto korisno. Decembar je mesec troškova i potrošnje. Zbog toga, nemojte kupovati skupe poklone koji domaćinima možda nisu korisni. Opredelite se za nešto što vas neće jako udariti po džepu, a što će biti u zdravlju potrošeno ili upotrebljeno u toku praznika.

Uživajte. Nemojte zaboraviti na činjenicu da je praznik. Ponesite lepo raspoloženje i zabavite se u krugu porodice ili prijatelja. I nemojte da se prejedate, ludilo je tek počelo...

Uputstva za domaćine

Minimalizujte. Pokušajte da održite broj zvanica u razumnim okvirima. Znam da je to teško i da je slava tradicija i da svakog koga pozovete jednom, kasnije morate da zovete svake godine. Upravo zbog svega toga, nemojte dodavati nove ljude na već postojeći spisak, ili barem dobro razmislite pre nego što to učinite. Pokušajte da ove godine pozovete samo goste koje zaista želite da vidite.

Minimalizujte i trpezu. Prošlo je vreme kada je prava domaćica bila samo ona koja spremi osamnaest vrsta sitnih kolača. Uz današnji tempo života i obaveza, bolje je fokusirati se na nekoliko jela za koje ste specijalista i niko neće ostati gladan. Ljudi kojima je zaista stalo do vas, neće brojati koliko ste vrsta hrane pripremili. Oni koji vas ne vole zaista, trebalo bi da otpadnu već u prethodnom koraku.

Outsource-ujte. Pokušajte da nađete ili platite pomoć. Slažem se da je kriza i da ne može svako da naruči i ribu, i kolače i još po neki specijalitet, ali možda ipak možete da napravite neke prioritete. Ono što vam nateže ide, ili nemate uslova i vremena da to spremite, prosto platite. Naravno, samo ukoliko nemate pomoć drugarica, rođaka ili komšinica koje će vam olakšati posao besplatno.

Pozajmite. Svi znamo da u svakom domaćinstvu u Srbiji postoje escajzi, čaše i servisi koji služe isključivo za ovu priliku. Ukoliko smatrate da je vreme da obnovite neku od ovih kategorija, moj vam je savet - nemojte. Nikada nisam razumela ljudsku potrebu da se poseduju sve te stvari koje se koriste samo jednom godišnje. Zar nije logičnije ponešto pozajmiti, ali i uzvratiti tu uslugu kada neko drugi pravi slavlje? Zar ne bi bilo divno da jedna porodica ima odlične čaše za vino, druga veliku šerpu a treća stalke za kolače, i da ih svi koriste od slave do slave? Verujem da se mnogima neće dopasti ova ideja, ali ipak razmislite o njoj pre nego što se upustite u šoping.

Sve u svemu, pokušajte da Svetog Nikolu dočekate i ispratite što opušteniji i staloženiji. Uživajte u prazniku i druženju, a zaboravite na sve probleme i komplikacije koje postoje samo u vašoj glavi. Budite koliko-toliko umereni u jelu i piću i ne zaboravite da je Sveti Nikola rasprodao svoju imovinu i podelio je siromašnima. Ja to zovem minimalizam sa svrhom.

No comments:

Post a Comment