Skip to main content

Balans

Nedavno sam dobila komentar i pohvalu nekoga kome se divim, da uspevam da vodim pilično balansiran život. I zaista, uz bračne i kućne obaveze i stalan posao, uspela sam da pronađem vremena za vežbanje, učenje stranih jezika, razmišljanje o svrsi života, profesionalno usavršavanje, brigu o zdravlju, čitanje, druženje i blogovanje.
A bilo mi je potrebno samo nekoliko godina da kreiram sve ove rutine i da ih uključim u svoj način života :D I nikada nećete pogoditi šta se onda dogodilo! Dogodio se niz lepih događaja koji su me potpuno izbacili iz koloseka. 

Praznični serijal: Heklana jelkica

Za sve ljubitelje heklanja evo jednog prazničnog tutorijala. Za izradu ove jelkice, korišćena je heklica veličine 3.5mm i malo vunice preostale od ranijih projekata.
Krajnji proizvod je visok dvadesetak centimetara, a za izradu mi je trebalo oko dva sata rada.

Tutorjal


Početak: Napravite lančić od četiri petlje. Spojte ga tako da oformi krug.
1. red: Napravite lančić od 3 petlje. (Računa se kao prvi stubić.) Uradite 8 stubića sa jednim navijutkom u krug.
2. red: Napravite lančić od 3 petlje. (Računa se kao prvi stubić.) Uradite još jedan stubić sa jednim navijutkom u prvi stubić prethodnog reda. U sledeća tri stubića, uradite po jedan stubić. U sledeći stubić, uradite 5 stubića. Uradite po jedan stubić u sledeća 3. Uradite 2 stubića u poslednji stubić.
3. red: Napravite lančić od 3 petlje. (Računa se kao prvi stubić.) Uradite još jedan stubić sa jednim navijutkom u prvi stubić prethodnog reda. U sledećih 6 stubića, uradite po jedan stubić. U sledeći stubić, uradite 5 stubića. Uradite po jedan stubić u sledećih 6. Uradite 2 stubića u poslednji stubić.


4. red: Napravite lančić od 3 petlje. (Računa se kao prvi stubić.) Uradite još jedan stubić sa jednim navijutkom u prvi stubić prethodnog reda. U sledećih 9 stubića, uradite po jedan stubić. U sledeći stubić, uradite 5 stubića. Uradite po jedan stubić u sledećih 9. Uradite 2 stubića u poslednji stubić.

5. red: Napravite lančić od 3 petlje. (Računa se kao prvi stubić.) Uradite još jedan stubić sa jednim navijutkom u prvi stubić prethodnog reda. U sledećih 12 stubića, uradite po jedan stubić. U sledeći stubić, uradite 5 stubića. Uradite po jedan stubić u sledećih 12. Uradite 2 stubića u poslednji stubić.

6. red: Napravite lančić od 3 petlje. (Računa se kao prvi stubić.) Uradite još jedan stubić sa jednim navijutkom u prvi stubić prethodnog reda. U sledećih 15 stubića, uradite po jedan stubić. U sledeći stubić, uradite 5 stubića. Uradite po jedan stubić u sledećih 15. Uradite 2 stubića u poslednji stubić.7. red: Uradite 11 mrtvih petlji u sledećih 11 stubića. U sledeći stubić, napravite 2 stubića. U sledećih 7 stubića, uradite po jedan stubić. U sledeći stubić, uradite 5 stubića. Uradite po jedan stubić u sledećih 7. Uradite 2 stubića u sledeći stubić.

8. red: Napravite lančić od 3 petlje. (Računa se kao prvi stubić.) Uradite još jedan stubić sa jednim navijutkom u prvi stubić prethodnog reda. U sledećih 10 stubića, uradite po jedan stubić. U sledeći stubić, uradite 5 stubića. Uradite po jedan stubić u sledećih 10. Uradite 2 stubića u poslednji stubić.

9. red: Uradite 9 mrtvih petlji u sledećih 11 stubića. U sledeći stubić, napravite 2 stubića. U sledećih 4 stubića, uradite po jedan stubić. U sledeći stubić, uradite 5 stubića. Uradite po jedan stubić u sledećih 4. Uradite 2 stubića u sledeći stubić.

10. red: Napravite lančić od 3 petlje. (Računa se kao prvi stubić.) Uradite još jedan stubić sa jednim navijutkom u prvi stubić prethodnog reda. U sledećih 7 stubića, uradite po jedan stubić. U sledeći stubić, uradite 5 stubića. Uradite po jedan stubić u sledećih 7. Uradite 2 stubića u poslednji stubić.


Zatim sve ovo ponovite, tako da dobijete dve jelkice, a onda ih zakačite jednu za drugu, radeći mrtvi bod oko obe jelkice isovremeno.
Zakačite jelkicu na ukrasnu tračicu i okačite je gde god želite.Konačan rezultat

Evo i konačnog izgleda moje jelkice, sa obe strane:


Comments

Popular posts from this blog

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.