Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Praznični serijal: Donesite prazničnu atmosferu bez kupovine novih stvari

Bogato ukrašena jelka, lepi aranžmani, vesele lampice i puno ukrasa, obeležavaju prazničnu sezonu. Ali ako je vaša želja da 2016. bude godina minimalizma u vašem domu, onda nema svrhe kupovati gomilu ukrasa koji će najveći deo godine provesti u kutiji. Ipak, to ne znači da ne možete doneti duh praznika u svoju kuću - naprotiv. Postoji mnogo toga što možete da uradite kako biste atmosferu doveli na željeni nivo. Tu su mirisi, svetla i toplina doma koji predstavljaju nezaobilazan deo ove sezone. Pa da počnemo sa idejama...

Mirisi

Praznici imaju miris snega, vatre, citrusa i kolača. Postoji mnogo načina da napravite jednostavne osveživače vazduha sa mirisom koji želite da dočrate, a neki od njih su veoma jednostavni, jeftini i dekorativni.

ovom zanimljivom postu sam pronašla puno ideja od kojih ću neke sigurno iskoristiti, a moj omiljeni način da kuća 'zamiriše' na dom u ovom periodu je jednostavan: u šerpi prokuvati koru 1 pomorandže. nekoliko karanfilića i malo cimeta. 

Praznični mirisi se krčkaju


Ako smatrate da je pomalo smešno kuvati nešto samo zbog mirisa, možete se okušati u pravljenju božićnih keksica sa cimetom, koji će divno mirisati dok se peku, a nakon toga ih možete izložiti u lepoj činiji i učiniti delom svoje dekoracije.


Čak i ako niste vešti u pravljenju kolača, sličan efekat možete postići i pripremanjem kuvanog vina kojem ćete počastiti sebe i voljenu osobu. Slojeviti mirisa kuvanog vina punog lepih začina sigurno će obogatiti i ulepšati praznike.

Svetla

Sveće su jedan od najvećih game changer-a kada želite da postignete efekat tople i ušuškane atmorfere. Moj omiljeni način izlaganja sveća je u heklanim teglicama o kojima sam vam već pričala ovde.

Ali to je samo početak. Jako su mi se svidele i ideje koje sam pronašla na ovoj stranici, a posebno ona sa svećama uronjenim u kafu. U suštini, potrebno je samo malo mašte i nekoliko svećica da se napravi lep aranžman od stvari koje već imate u kući.


Pšenica

U našoj kući, tokom mog odrastanja, svake godine za Božić smo imali dekorativnu pšenicu. Pamtim taj dašak svežine i zelenila u tmurnim zimskim danima kao nešto što me vezuje za dom i bez čega praznici ne mogu da prođu. 

Kao što već možda znate, treći član našeg domaćinstva već tri godine je maleni Mića zec, koji je ljuti neprijatelj svega što pokušava da poraste i bude zeleno u njegovom prisustvu. Tako je došlo do toga da sam u poslednje vreme zapostavila ovu tradiciju. Ipak mislim da ću joj se ove godine vratiti, čim smislim neko bezbedno mesto do kog male šape (tačnije zubići) ne mogu da dopru.
Kako se vi vervatno ne susrećete sa ovakvim preprekama, toplo vam preporučujem sađenje pšenice kao lakog, jeftinog i lepog ukrasa za vašu trpezu. Evo i tutorijala za one koji to ranije nisu radili.

Budite kreativni

Sigurno u kući već imate puno detalja koji nisu namenjeni isključivo praznicima, ali svojim bojama, sjajem, ili u kombinaciji mogu da predstavljaju lep aranžman. Potrebno je samo malo mašte i volje da sasvim obične, svakodnevne stvari, ove godine zasijaju u prazničnom ruhu. S tim u vezi, evo nekoliko jabuka za kraj. Kao što sam već napomenula, male šape svuda stižu i nekad nije lako naći bezbedno mesto za voće u našem stanu, Zato sam ja aranžirala jabuke ispod jelkice.Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!