Sunday, December 27, 2015

Praznični serijal: Donesite prazničnu atmosferu bez kupovine novih stvari

Bogato ukrašena jelka, lepi aranžmani, vesele lampice i puno ukrasa, obeležavaju prazničnu sezonu. Ali ako je vaša želja da 2016. bude godina minimalizma u vašem domu, onda nema svrhe kupovati gomilu ukrasa koji će najveći deo godine provesti u kutiji. Ipak, to ne znači da ne možete doneti duh praznika u svoju kuću - naprotiv. Postoji mnogo toga što možete da uradite kako biste atmosferu doveli na željeni nivo. Tu su mirisi, svetla i toplina doma koji predstavljaju nezaobilazan deo ove sezone. Pa da počnemo sa idejama...

Mirisi

Praznici imaju miris snega, vatre, citrusa i kolača. Postoji mnogo načina da napravite jednostavne osveživače vazduha sa mirisom koji želite da dočrate, a neki od njih su veoma jednostavni, jeftini i dekorativni.

ovom zanimljivom postu sam pronašla puno ideja od kojih ću neke sigurno iskoristiti, a moj omiljeni način da kuća 'zamiriše' na dom u ovom periodu je jednostavan: u šerpi prokuvati koru 1 pomorandže. nekoliko karanfilića i malo cimeta. 

Praznični mirisi se krčkaju


Ako smatrate da je pomalo smešno kuvati nešto samo zbog mirisa, možete se okušati u pravljenju božićnih keksica sa cimetom, koji će divno mirisati dok se peku, a nakon toga ih možete izložiti u lepoj činiji i učiniti delom svoje dekoracije.


Čak i ako niste vešti u pravljenju kolača, sličan efekat možete postići i pripremanjem kuvanog vina kojem ćete počastiti sebe i voljenu osobu. Slojeviti mirisa kuvanog vina punog lepih začina sigurno će obogatiti i ulepšati praznike.

Svetla

Sveće su jedan od najvećih game changer-a kada želite da postignete efekat tople i ušuškane atmorfere. Moj omiljeni način izlaganja sveća je u heklanim teglicama o kojima sam vam već pričala ovde.

Ali to je samo početak. Jako su mi se svidele i ideje koje sam pronašla na ovoj stranici, a posebno ona sa svećama uronjenim u kafu. U suštini, potrebno je samo malo mašte i nekoliko svećica da se napravi lep aranžman od stvari koje već imate u kući.


Pšenica

U našoj kući, tokom mog odrastanja, svake godine za Božić smo imali dekorativnu pšenicu. Pamtim taj dašak svežine i zelenila u tmurnim zimskim danima kao nešto što me vezuje za dom i bez čega praznici ne mogu da prođu. 

Kao što već možda znate, treći član našeg domaćinstva već tri godine je maleni Mića zec, koji je ljuti neprijatelj svega što pokušava da poraste i bude zeleno u njegovom prisustvu. Tako je došlo do toga da sam u poslednje vreme zapostavila ovu tradiciju. Ipak mislim da ću joj se ove godine vratiti, čim smislim neko bezbedno mesto do kog male šape (tačnije zubići) ne mogu da dopru.
Kako se vi vervatno ne susrećete sa ovakvim preprekama, toplo vam preporučujem sađenje pšenice kao lakog, jeftinog i lepog ukrasa za vašu trpezu. Evo i tutorijala za one koji to ranije nisu radili.

Budite kreativni

Sigurno u kući već imate puno detalja koji nisu namenjeni isključivo praznicima, ali svojim bojama, sjajem, ili u kombinaciji mogu da predstavljaju lep aranžman. Potrebno je samo malo mašte i volje da sasvim obične, svakodnevne stvari, ove godine zasijaju u prazničnom ruhu. S tim u vezi, evo nekoliko jabuka za kraj. Kao što sam već napomenula, male šape svuda stižu i nekad nije lako naći bezbedno mesto za voće u našem stanu, Zato sam ja aranžirala jabuke ispod jelkice.No comments:

Post a Comment