Tuesday, December 15, 2015

Praznični serijal - Budžet

Da li ste ikada imali utisak da vas Deda Mraz potkrada kako bi obezbedio sredstva za svoju radionicu na Severnom polu? Bez obzira na materijalnu situaciju u kojoj se nalazite, za pelješenje vašeg novčanika, u decembru se traži karta više?

Nažalost, u ovome niko od nas nije usamljen. I mada je ovu eroziju sredstava gotovo nemoguće zaustaviti, možemo da pokušamo da ove godine potrošimo svoj novac pod svojim uslovima.

Lista troškova


Kako svako od nas planira da provede najluđu noć na drugačiji način, naravno da će se i naši izdaci razlokovati. Ipak, mislim da postoji pet najvećih grupa troškova oko kojih možete da organizujete svoj budžet za ovu godinu. Evo mog spiska, a vi ga prilagodite svojim potrebama.

  1. Pokloni
  2. Hrana
  3. Proslava
  4. Dekoracija
  5. Odeća

Odredite cifre


1. Pokloni. O poklonima i poklanjanju već sam nadugačko pisala u ovom postu. Osnovna pitanja koja sebi treba da postavite pre nego što potrošite besmislene sume novca na novogodišnje poklone su: kome, šta i koliko. Nemojte da krećete u kupovinu bez odgovora na ova pitanja kako vam se ne bi desilo da potrošite više novca nego što biste želeli.

2. Hrana. Praznična trpeza naravno treba da bude bogata i ukusna. Da biste to obezbedili, napravite unapred spisak svega što planirate da spremite i detaljno proučite šta već imate u kući a šta ćete morati da kupite. Napravite dobru i detaljnu listu za kupovinu i sa njom se uputite u prodavnicu sa najnizim cenama. Pokušajte da ulovite najskuplje proizvode, na akciji i nemojte sebe da dovedete u stuaciju da 31. decembra idete u najskuplji market u blizini jer ste zaboravili da kupite neke od sastojaka.

3. Proslava. Ukoliko ostajete kod kuće u najluđoj noći, ovaj trošak možete da zanemarite. Ako se, međutim, spremate za neki izlazak ili putovanje u toku praznika, odvojte na vreme novac koji treba da uplatile za proslavu.

4. Dekoracija. Kada su osnovne stavke pokrivene i plaćene, mozete sebe da razmazite i ponekim novim ukrasom. Ukoliko vam ne ostane sredstava za ovu stavku, uvek možete da sačekate kraj sezone i kupite nešto lepo za sledeću godinu na velikom sniženju.

5. Odeća. Ako ste me do sada iole upoznali, znate da ću vam savetovati da ne kupujete ništa što ne morate. Dakle, pre nego što krenete u obilazak prodavnica, zavirite u svoj orman. Da li imate neku nepravedno zapostavljenu toaletu koja bi bila idealna za ovu priliku? Ukoliko je odgovor ne, i ipak morate da nabavite nešto novo, definišite cifru do koje ste spremni da idete, i pokušajte da pronađete neki lep komad odeće adekvatan i za druge prilike.

Ne dozvolite finansijama da vam pokvate praznično raspoloženje


Nakon što stavite na papir sve cifre o kojima smo govorili, zbir bi mogao da vas baci u depresiju. Nemojte mu to nikako dozvoliti. Praznici su tu da bismo u njima uživali, a praznična atmosfera je nešto što nosimo u srcu, a ne u novčaniku. Budite pažljivi, uštedite gde možete, i nemojte trošiti preko svog budžeta. Sve ostalo će doći samo.

No comments:

Post a Comment