Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Praznični serijal - Budžet

Da li ste ikada imali utisak da vas Deda Mraz potkrada kako bi obezbedio sredstva za svoju radionicu na Severnom polu? Bez obzira na materijalnu situaciju u kojoj se nalazite, za pelješenje vašeg novčanika, u decembru se traži karta više?

Nažalost, u ovome niko od nas nije usamljen. I mada je ovu eroziju sredstava gotovo nemoguće zaustaviti, možemo da pokušamo da ove godine potrošimo svoj novac pod svojim uslovima.

Lista troškova


Kako svako od nas planira da provede najluđu noć na drugačiji način, naravno da će se i naši izdaci razlokovati. Ipak, mislim da postoji pet najvećih grupa troškova oko kojih možete da organizujete svoj budžet za ovu godinu. Evo mog spiska, a vi ga prilagodite svojim potrebama.

  1. Pokloni
  2. Hrana
  3. Proslava
  4. Dekoracija
  5. Odeća

Odredite cifre


1. Pokloni. O poklonima i poklanjanju već sam nadugačko pisala u ovom postu. Osnovna pitanja koja sebi treba da postavite pre nego što potrošite besmislene sume novca na novogodišnje poklone su: kome, šta i koliko. Nemojte da krećete u kupovinu bez odgovora na ova pitanja kako vam se ne bi desilo da potrošite više novca nego što biste želeli.

2. Hrana. Praznična trpeza naravno treba da bude bogata i ukusna. Da biste to obezbedili, napravite unapred spisak svega što planirate da spremite i detaljno proučite šta već imate u kući a šta ćete morati da kupite. Napravite dobru i detaljnu listu za kupovinu i sa njom se uputite u prodavnicu sa najnizim cenama. Pokušajte da ulovite najskuplje proizvode, na akciji i nemojte sebe da dovedete u stuaciju da 31. decembra idete u najskuplji market u blizini jer ste zaboravili da kupite neke od sastojaka.

3. Proslava. Ukoliko ostajete kod kuće u najluđoj noći, ovaj trošak možete da zanemarite. Ako se, međutim, spremate za neki izlazak ili putovanje u toku praznika, odvojte na vreme novac koji treba da uplatile za proslavu.

4. Dekoracija. Kada su osnovne stavke pokrivene i plaćene, mozete sebe da razmazite i ponekim novim ukrasom. Ukoliko vam ne ostane sredstava za ovu stavku, uvek možete da sačekate kraj sezone i kupite nešto lepo za sledeću godinu na velikom sniženju.

5. Odeća. Ako ste me do sada iole upoznali, znate da ću vam savetovati da ne kupujete ništa što ne morate. Dakle, pre nego što krenete u obilazak prodavnica, zavirite u svoj orman. Da li imate neku nepravedno zapostavljenu toaletu koja bi bila idealna za ovu priliku? Ukoliko je odgovor ne, i ipak morate da nabavite nešto novo, definišite cifru do koje ste spremni da idete, i pokušajte da pronađete neki lep komad odeće adekvatan i za druge prilike.

Ne dozvolite finansijama da vam pokvate praznično raspoloženje


Nakon što stavite na papir sve cifre o kojima smo govorili, zbir bi mogao da vas baci u depresiju. Nemojte mu to nikako dozvoliti. Praznici su tu da bismo u njima uživali, a praznična atmosfera je nešto što nosimo u srcu, a ne u novčaniku. Budite pažljivi, uštedite gde možete, i nemojte trošiti preko svog budžeta. Sve ostalo će doći samo.

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!