Monday, December 7, 2015

Konmari metod: IV kategorija - Razno: Ormarić u predsoblju

Pretposlednja kategorija u konmari procesu, u knjizi nazvana komono, podrazumeva zaista sve i svašta. U okviru ovog zadatka treba proći kroz cd-i dvd-jeve, kozmetiku i šminku, dekoracije, stvari od vrednosti, električne uređaje, alat, kućnu hemiju, čitavu kuhinju, i sve ostalo što još uvek niste prošli, a ne pripada poslednjoj kategoriji u koju spadaju stvari sa sentimentalnom vrednošću.

Mari Kondo smatra da u ovoj kategoriji redosled sređivanja nije od presudne važnosti, pa sam se ja odlučila da počnem sređivanje od onih oblasti koje me najviše frustriraju i kojima je to najpotrebnije.

Jedno od mesta koje je dospelo u jako loše stanje je ormarić koji se nalazi u našem predsoblju. Ukoliko ste spremni, bacite pogled na dve najneurednije police pre sređivanja: 


Kao što možete da vidite, situacija je na samom početku bila veoma loša. Razlog za to je taj što ovaj prostor služi za odlaganje svega i svačega, kao i to što se nalazi na veoma prometnom mestu. Loša organizacija i malo lenjosti samo su povećali ovaj problem.

Odlučila sam da iznesem sve sa polica na kuhinjski sto, kako bih imala bolji pregled čime sve raspolažem. Prva na redu je bila donja polica, kojoj je sređivanje bilo najpotrebnije.


Sav haos na gomili


Nakon kraćeg grupisanja, uspela sam da donekle katgorišem stvari. Na slici ispod, možete videti da sam sve kozmetičke proizvode koji su neotvoreni ili se trenutno ne koriste, stavila u jednu plitku kutiju koja predstavlja štek za kozmetiku. Iza njih se nalazi manja plastična kutija sa štekom za razne vrste maramica. Pored njih je providna kesica sa mini pakovanjima kozmetike, u koju sam počela da prikupljam proizvode za putovanja. U ovakvoj kesici mogu da se nose i u ručnom prtljagu na putovanja avionom, tako da mislim da će mi ovo biti veoma praktično za buduće pakovanje.Na slici ispod vide se još neke od izvađenih stvari. U malom neseseru su grupisane moje štipaljke za veš, a ukorpici su platnene vrećice u koje volim da pakujem veš kada putujem.


Ostatak stvari je u ovoj fazi i dalje bio poprilično haotičan, pa sam odlučila da ih poređam nazad na policu, kako bih mogla da nastavim dalje. Na ovu policu sam stavila i veliku metalnu kutiju u koju sam smestila fen za kosu, kao i Nikolinu mašinicu za brijanje.


A onda je postupak ponovljen i sa drugom policom. Izvadila sam sve stvari i grupisala ih. Na ovoj gomili, pre svega se našla šminka, kozmetika, parfemi, ukrasi za kosu i lekovi. 
Uz malo bacanja i dosta organizovanja, uspela sam da postignem sledeći rezultat:


U beloj korpici sa leve strane se nalazi naša kućna apoteka, koja je sada relativno pregledna. U drugoj korpici su smešteni dezodoransi, parfemi i mleka za telo koji se redovno koriste. Pored je stara kutija od mobilnog telefona, u koju sam smestila svoje naočare za sunce, dok su Nikoline naočare za sunce odmah ispred, u poklopcu iste kutije. Iza ovoga možete videti Nikolinu kutiju za alat, a u skroz levom ćošku se nalaze prazne kutijice i teglice koje mi mogu zatrebatiza buduće projekte. 

Sa desne strane na istoj polici, u kutijici napred se nalaze šnalice, gumice i ostali ukrasi za kosu, a u zlatni neseser iza njih je stala sva moja šminka.

Sve u svemu, ovaj poduhvat mi je oduzeo oko 45 minuta, a napravio je ogromnu razliku u ovom prostoru i mojoj organizaciji. Svakodnevno spremanje i pronalaženje stvari postalo je značajno lakše, a svaki put kada otvorim vrata ovog ormarića, osećam se kao da imam kontrolu nad svojim životom. Mislim da je prvi poduhvat u komono kategoriji bio više nego uspešan.

No comments:

Post a Comment