Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Konmari metod: IV kategorija - Razno: Ormarić u predsoblju

Pretposlednja kategorija u konmari procesu, u knjizi nazvana komono, podrazumeva zaista sve i svašta. U okviru ovog zadatka treba proći kroz cd-i dvd-jeve, kozmetiku i šminku, dekoracije, stvari od vrednosti, električne uređaje, alat, kućnu hemiju, čitavu kuhinju, i sve ostalo što još uvek niste prošli, a ne pripada poslednjoj kategoriji u koju spadaju stvari sa sentimentalnom vrednošću.

Mari Kondo smatra da u ovoj kategoriji redosled sređivanja nije od presudne važnosti, pa sam se ja odlučila da počnem sređivanje od onih oblasti koje me najviše frustriraju i kojima je to najpotrebnije.

Jedno od mesta koje je dospelo u jako loše stanje je ormarić koji se nalazi u našem predsoblju. Ukoliko ste spremni, bacite pogled na dve najneurednije police pre sređivanja: 


Kao što možete da vidite, situacija je na samom početku bila veoma loša. Razlog za to je taj što ovaj prostor služi za odlaganje svega i svačega, kao i to što se nalazi na veoma prometnom mestu. Loša organizacija i malo lenjosti samo su povećali ovaj problem.

Odlučila sam da iznesem sve sa polica na kuhinjski sto, kako bih imala bolji pregled čime sve raspolažem. Prva na redu je bila donja polica, kojoj je sređivanje bilo najpotrebnije.


Sav haos na gomili


Nakon kraćeg grupisanja, uspela sam da donekle katgorišem stvari. Na slici ispod, možete videti da sam sve kozmetičke proizvode koji su neotvoreni ili se trenutno ne koriste, stavila u jednu plitku kutiju koja predstavlja štek za kozmetiku. Iza njih se nalazi manja plastična kutija sa štekom za razne vrste maramica. Pored njih je providna kesica sa mini pakovanjima kozmetike, u koju sam počela da prikupljam proizvode za putovanja. U ovakvoj kesici mogu da se nose i u ručnom prtljagu na putovanja avionom, tako da mislim da će mi ovo biti veoma praktično za buduće pakovanje.Na slici ispod vide se još neke od izvađenih stvari. U malom neseseru su grupisane moje štipaljke za veš, a ukorpici su platnene vrećice u koje volim da pakujem veš kada putujem.


Ostatak stvari je u ovoj fazi i dalje bio poprilično haotičan, pa sam odlučila da ih poređam nazad na policu, kako bih mogla da nastavim dalje. Na ovu policu sam stavila i veliku metalnu kutiju u koju sam smestila fen za kosu, kao i Nikolinu mašinicu za brijanje.


A onda je postupak ponovljen i sa drugom policom. Izvadila sam sve stvari i grupisala ih. Na ovoj gomili, pre svega se našla šminka, kozmetika, parfemi, ukrasi za kosu i lekovi. 
Uz malo bacanja i dosta organizovanja, uspela sam da postignem sledeći rezultat:


U beloj korpici sa leve strane se nalazi naša kućna apoteka, koja je sada relativno pregledna. U drugoj korpici su smešteni dezodoransi, parfemi i mleka za telo koji se redovno koriste. Pored je stara kutija od mobilnog telefona, u koju sam smestila svoje naočare za sunce, dok su Nikoline naočare za sunce odmah ispred, u poklopcu iste kutije. Iza ovoga možete videti Nikolinu kutiju za alat, a u skroz levom ćošku se nalaze prazne kutijice i teglice koje mi mogu zatrebatiza buduće projekte. 

Sa desne strane na istoj polici, u kutijici napred se nalaze šnalice, gumice i ostali ukrasi za kosu, a u zlatni neseser iza njih je stala sva moja šminka.

Sve u svemu, ovaj poduhvat mi je oduzeo oko 45 minuta, a napravio je ogromnu razliku u ovom prostoru i mojoj organizaciji. Svakodnevno spremanje i pronalaženje stvari postalo je značajno lakše, a svaki put kada otvorim vrata ovog ormarića, osećam se kao da imam kontrolu nad svojim životom. Mislim da je prvi poduhvat u komono kategoriji bio više nego uspešan.

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!