Skip to main content

Balans

Nedavno sam dobila komentar i pohvalu nekoga kome se divim, da uspevam da vodim pilično balansiran život. I zaista, uz bračne i kućne obaveze i stalan posao, uspela sam da pronađem vremena za vežbanje, učenje stranih jezika, razmišljanje o svrsi života, profesionalno usavršavanje, brigu o zdravlju, čitanje, druženje i blogovanje.
A bilo mi je potrebno samo nekoliko godina da kreiram sve ove rutine i da ih uključim u svoj način života :D I nikada nećete pogoditi šta se onda dogodilo! Dogodio se niz lepih događaja koji su me potpuno izbacili iz koloseka. 

Konmari metod: IV kategorija - Razno: Opšti haos u spavaćoj sobi

Uprkos ovako slikovitom naslovu, opšti haos u našoj spavaćoj sobi se pre svega odnosi na dve oblasti koje nemaju nikakve veze sa spavanjem. U pitanju su mali radni sto i vrh ormana koji su dospeli u poprilično jadno stanje, koje možete videti na slikama.

Haos na stolu


Haos na stolu i polici

Haos na vrhu police


Haos na vrhu ormana

Kao što ćete do kraja ovog javljanja imati priliku da vidite, većina ovog užasa je trenutno suzbijena. Osim police, kojom se još nisam pozabavila. Ipak, sveukupna situacija je sada mnogo bolja, i to zahvaljujući najstarijem triku u oblasti sređivanja - bacanju. Jedan mali procenat ovih stvari zapravo je zalutao na pogeršno mesto i to je sada ispravljeno, ali velika većina je samo predstavljala đubre sa kojim nisam imala hrabrosti da se obračunam ranije, već sam mu dozvolila da zavlada mojim rođenim domom.

Deo prvi - radni sto


Prvi je na red došao sto. U našoj kući on se ne koristi za rad i pored njega se nalazi kavez našeg zeca Miće, tako da sam želela da površinu stola izkoristim za čuvanje Mićinih stvari. Stidim se da kažem da mi je za ovaj zadatak, koji sam toliko odlagala, trebalo manje od 15 minuta da ga završim. Sa druge strane, veoma sam ponosna na konačni rezultat ovog poduhvata:

Sređen sto

Iako ga možda ne prepoznajete sa prve fotografije, u pitanju je isti sto koji ste imali prilike da vidite na njoj. Na njemu su svoje mesto našle naše slike sa venčanja, u beloj kesi u krajnjem levom uglu. Nadam se da ću nakon sređivanja police koja se nalazi iznad, na njoj naći mnogo bolje mesto za ove albume.

Pored se nalazi kesa sa neotvorenim pakovanjima sena za Miću. Kako je jedno pakovanje uvek otvoreno i ima nezgodan običaj da se rasipa na sve strane, rezervisala sam bordo kesu pored za držanje otvorenog sena. A isperd svega toga je Mićin plavi transporter.

Ovo uređenje za sada dobro funkcioniše i ne stvara previše nereda kada je hranjenje zeke u pitanju.


 Deo drugi - Vrh ormana

Drugi čin u ovom sređivanju bio je rezervisan za sve one kese koje možete da vidite po vrhu ormana. Do ove situacije je došlo jer sam ja neposredno pred svadbu počela da ubacujem sve što mi se nađe pod rukom u različite kese, a da kese ostavljam na sred stana. Kada je moja svekrva došla da nam pomogne par dana pred svadbu, zatekla je dotične kese na sve strane, i u pokušaju da mi ponudi privremeno rešenje, sklonila ih je na orman. Nažalost, to je ostao njihov dom u narednih nekoliko meseci.

Srećom, ipak je osvanuo dan da se to promeni, i ja sam se hrabro suočila sa izazovom za koji se ispostavilo da mi je oduzeo oko pola sata vremena, uključujući i brisanje ogromne količine prašine. Plus nekoliko odlazaka do kontejenera. A orman danas izgleda ovako:


Napomena: U sivoj kesi se nalaze zvučnici koje mi je drug pozajmio za rodjendansku žurku. Prošle godine. I to nisu jedini zvučnici koji ne pripadaju nama u ovom stanu. Mislim da će sledeći proces u mom uređenju doma biti - vratiti stvari njihovim vlasnicima.

Comments

Popular posts from this blog

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.