Skip to main content

Balans

Nedavno sam dobila komentar i pohvalu nekoga kome se divim, da uspevam da vodim pilično balansiran život. I zaista, uz bračne i kućne obaveze i stalan posao, uspela sam da pronađem vremena za vežbanje, učenje stranih jezika, razmišljanje o svrsi života, profesionalno usavršavanje, brigu o zdravlju, čitanje, druženje i blogovanje.
A bilo mi je potrebno samo nekoliko godina da kreiram sve ove rutine i da ih uključim u svoj način života :D I nikada nećete pogoditi šta se onda dogodilo! Dogodio se niz lepih događaja koji su me potpuno izbacili iz koloseka. 

Konmari na delu: Anđelin orman

Jedan od mojih omiljenih načina da provedem nedeljno popodne je - sređivanje tuđih ormana. Možda se zbog te činjenice ne ubrajam među najnormalnije ljude na planeti, ali volim da verujem da me ista čini idealnim prijateljem ukoliko ste u procesu selidbe.

Moja drugarica Anđela se nedavno uselila u novi stan sa svojom sestrom Sarom. Njihov novi dom je odličan po mnogim kriterijumima, ali nažalost, ne i u pogledu veličine ormana. I eto pravog izazova za mene!

Za početak, hajde da pogledamo dotični orman.Prazan orman

Kao što vam je sa slike već jasno, njih dve još uvek nisu bile raspakovane u vreme početka ovog našeg projekta. Ta privilegija i zadovoljstvo je pripalo našem uigranom 'timu za sređivanje ormana' koji ste već imali prilike da upoznate na ovom blogu.


A onda je počelo sortiranje...


Na samom početku, suočili smo se sa jednim koferom odeće, i jednom povećom gomilom stvari. Prvi korak je, kao i obično, bilo sortiranje. Pored Anđele, Sare i mene, u akciji su učestvovale i Maja i Jovana, čije ste ormane već mogli da upoznate ovde i ovde. A kao što već znate, mnogo žena na jednom mestu znači mnogo priče, mnogo ideja i veoooma sporu realizaciju. 

Jedan od prvih problema sa kojim smo se susrele je bio taj što ovaj prostor treba da dele dve osobe koje nisu mogle da se dogvore, još malo pa ni oko čega. Da li podeliti majice prema dužini rukava? Ili prema nameni? Da li ih držati zajedno ili odvojeno? To su bile najveće dileme ovog poduhvata. Rečenice koje su se najčešće mogle čuti su "Nemamo tu kategoriju!", kao i "Želim da delimo tvoje lepe stvari, ali ne želim da delimo tvoje ružne stvari!", a onda naravno i "Moje stvari nisu ružne".

Ipak, morali smo da donesemo neke odluke, inače nikada ne bismo počeli sa radom. A već na početku nas je dočekala ova gomila.


Početak

Vrlo skroman napredak

Dok su Joca i Anđela bile zadužene za razvrstavanje stvari, ja sam ih polako pakovala, a istovremeno sam pokušavala i da naučim Anđu ovoj veštini.

Učimo da pakujemo majice

Kao što se vidi iz priloženog, uspela sam samo da zasmejem svog učenika. Ali, na moju sreću, konačan rezultat i stvari spakovane u kutije su joj se veoma dopale, pa je vremenom počela da me shvata ozbiljno. To je dovelo i do prvih ozbiljnijih pomaka u našoj organizaciji. 

Doneta je odluka da se gornji delovi dele po dužini rukava, i da odeća obe sestre ide u iste kutije. Sa druge strane, pantalone su podeljene u dve kutije prema vlasnici.

Pakovanje 


Kada je to konačno rešeno, stvari su počele da se odvijaju glatko i uskoro smo imale ove rezultate.
Sve stvari u kutijama

Jedan od najvećih problema na koji smo naišle u ovom procesu je bio nedostatak adekvatnih kutija. Jovana je donela svoje dve velike kutije od čizama, ali se ispostavilo da su one duže od polica kojima smo raspolagale.

Međutim, Joca nije osoba koja se lako obeshrabri, tako da je bila vrlo odlučna u tome da ih prilagodi našim potrebama. To je rezultiralo seckanjem, lepljenjem, nerviranjem, pa onda opet lepljenjem... I nakon još malo nerviranja, imale smo ono što nam je bilo potrebno.


Joca majstoriše

Ukoliko se pitate za koji deo posla je Maja bila zadužena, mislim da neću pogrešiti ako vam kažem da je njen zadatak bio da drži atmosferu na zavidnom nivou. 

Maja uživa

Pored toga, svoj doprinos je dala i odlukom da treba da urolamo peškire.

Peškiri

Iiiiii... orman je sređen


Sve u svemu, raspoloživ prostor se sastojao od dve police, dna ormana i dve fioke. Iako je u početku delovalo teško ostvarivo, mislim da smo ipak napravile dobar posao ovim rasporedom.

Na jednoj polici su se našle Sarine pantalone, kao i sve pidžame.Sve majice, i Anđeline pantalone, smeštene su na drugu policu.Obe police

Svi gornji delovi dugih rukava, poput dukseva i džempera, svoje mesto su našli na dnu ormana.

Džemperi i duksevi

Fioke su uglavnom namenjene vešu, čarapama i stvarima za kuću i trening. (Iako svi znamo kada je Anđa poslednji put išla na jogu.)


Obe fioke

Zaključak


Kao što možda već znate, konmari metod podrazumeva da sve stvari, bez obzira na sezonu, držite istovremeno u ormanu. U ovoj situaciji, ipak smo procenile da letnju garderobu treba skloniti sa strane, jer je prostor, nažalost, veoma ograničen. Stoga se ovom kategorijom trenutno nismo bavile.

Što se tiče odeće kojom se jesmo bavile, mislim da smo obavile odličan posao, kojeg se ni Mari Kondo ne bi postidela. Još bih želela da napomenem da je Anđela oduvek bila umerena u količini stvari koju poseduje, tako da je vrlo malo toga izbačeno. Sara se tek preselila, tako da je ponela sa sobom samo ono što je zaista želela, pa ni sa te strane nismo ništa morale da bacamo.

Ono što me veoma veseli je činjenica da nam je nekoliko dana kasnije stigla poruka od Anđele u kojoj kaže da se svaki put oduševi kada otvori orman. Od kada sam otkrila ovu metodu, i ja se tako osećam povodom svog ormana, i upravo to je razlog zašto vam iznova i iznova pišem o njoj. Nadam se da će i neko od vas isprobati nešto ovakvo, i molim vas, da mi ako se to desi, obavezno javite kakvi su vaši utisci.

I za kraj...


Pre nekog vremena imali smo i akciju sređivanja Majinog ormana. Ono što me je posebno obradovalo je to što je ona ubrzo nakon toga išla u posetu svojima, i sredila stvari koje je tamo čuvala. Tada nam je poslala ovu sliku na koju sam sad naišla, i koja me je sada, kao i tada, baš obradovala.


Osim toga, za sve vas koji želite da se upustite u ovu avanturu ali ne znate gde da nabavite odgovarajuće organizatore, Anđa je pronašla prilično praktične, a opet povoljne korpice u Jysk-u.

Comments

Popular posts from this blog

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.