Monday, November 9, 2015

Komari metod: I kategorija - Odeća: IX podkategorija - Obuća

Konačno je došao i taj dan. Poslednji post u prvoj kategoriji konmari procesa. Obuća. Kada bih vam pričala svoju sagu o bacanju obuće, to bi verovatno potrajalo. Jer je u pitanju proces koji je trajao godinama. I godinama.

Sigurno bih vam rekla i da sam ja jedna od onih žena koja krene u šoping da kupi udobne cipele za svaki dan, a vrati se sa potpuno nefunkcionalnim i neuklopivim parom visokih potpetica. I onda na posao ide u patikama. Sigurno bih vam rekla da sam pri prvom sređivanju izbacila četiri para čizama. Ali da sam ipak uspela da zadržim jedne koje nikad nakon toga nisam obula. Njih sam poklonila četiri godine kasnije. To je bilo pre par meseci.

I ipak, nakon svega toga, naš ormarić za obuću izgleda kao na donjoj slici. Neuredno.Sva naša obuća

Iskrena da budem, osećala sam se vrlo nemoćno na početku ovog zadatka. Iznela sam sve stvari napolje, ali nisam znala šta dalje sa njima. Gledala sam ih i uporno mislila 'ne znam, ne znam, ne znam'. A onda sam rekla sebi: 'Sofija, saberi se. Da li te čini srećnom, ili ne?'. I počela sam da uzimam stvari redom. 'Da, ne, ne, da, ne, ne, ne...'


Sve cipele na podu

Očistila sam ormarić i počela da vraćam odabrane stvari unutra. Uzela sam nekoliko kesa i u njih ubacila stvari koje nisu bile u dovoljno dobrom stanju da se nekom poklone. Izdvojila sam i dva-tri para za poklon.

I vrlo brzo, zahvaljujući tom jednom jednostavnom pitanju, uspela sam da donesem odluku i da zadržim samo stvari koje nosim i koje volim. Ponekad se previše trudim da ista stvar zadovolji oba kriterijuma. Ovog puta sam dozvolila sebi da volim svoje visoke štikle i da ih obučem samo par puta godišnje, ako i toliko. Dozvolila sam sebi i da nekim stvarima kažem 'dosta je bilo'. Dosta odlazaka obućaru, dosta grčeva i žuljeva. To me ne čini srećnom. I tako sam završila sa punim kesama na slici ispod. U nekima od njih su neupotrebljive cipele, a u nekima prosto raznorazno đubre koje se tu nakupilo. Ali sada je otišo iz moje kuće.Dosta je bilo

A evo i jedne sličice posle sređivanja.


Sređen ormarić

No comments:

Post a Comment