Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Kako napraviti heklani infinity šal za manje od 1000 dinara

Infinity šalovi su popularni već nekoliko sezona. A zašto i ne bi bili? Lepi su, topli, i daju svakoj odevnoj kombinaciji dodatak šarma i stila. Nažalost, umeju da budu i veoma nepristupačni. Što ne znači da uz malo dobre volje i truda, ne možete sebi napraviti nešto ovakvo.

Korak prvi - nabavite materijal

Za ovakav šal vam je potrebno nekoliko klupka vunice 'idila' ili 'zlatna idila' marke St.George. Njihova prodajna mreža je relativno raširena, tako da ćete ih verovatno lako pronaći. U zavisnosti od veličine šala, kupite sedam do deset komada vunice.

Od alata će vam biti potrebna jedna heklica, veličine 7mm. Njih je malo teže pronaći, tako da se uputite u bolje opremljenu pozamanteriju. 

Korak prvi - naučite osnove heklanja

Po mom mišljenju, heklanje je najlakša i najbrža veština ručnog rada. Osim ako nemate ambicije da heklate stolnjake i miljee. To je teško. Ali šal - ništa prostije. Ovo je model za početnike, tako da će vam biti potrebna samo dva osnovna boda - lančić (na engleskom chain ili ch) i mrtva petlja (na engleskom single chrochet il sc).

Za zainteresovane, evo i odgovarajućih videa: lančićmrtva petlja.

Bacite se na posao

Svaki heklarski poduhvat počinje na isti način - lančićem. U ovoj prilici nam je potreban baaa[ dugačak lanac, kako bismo napravili što veći šal. S tim u vezi, heklajte i heklajte, sve dok ne odlučite da je lanac dovoljno dugačak. U tom trenutku ćete doći do (po mom mišljenju) najtežeg dela ovog projekta - spojiti početak i kraj lanca bez uvrtanja. Dakle, veoma strplijvo spojite dva kraja pazeći da se dosadašnji rad nigde nije uvrnuo. Spajanje je najbolje uraditi pomoću ovog boda.Kada napravite krug od svog lančića, u svaku petlju uradite po jednu mrtvu petlju. Tokom prvog kruga pazite da se lanac negde ne uvrne. Kada je prvi krug jednom završen, sve što treba da radite je da ponavljate ovaj posupak dok šal ne dobije željenu širinu.


Savet - pokušajte da heklate što mekše. Ja imam običaj da dosta zatežem svaku petlju, što je vrlo loše ukoliko pravite šal - prosto neće biti dovoljno mekan i udoban.

Nadalje samo prepustite mašti na volju i napravite onoliko debeo i šaren šal koliko vama odgovara. Evo i moj napretka do gotovog proizvoda:

Uživajte u svom novom šalu :)


Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!