Thursday, November 19, 2015

Kako napraviti heklani infinity šal za manje od 1000 dinara

Infinity šalovi su popularni već nekoliko sezona. A zašto i ne bi bili? Lepi su, topli, i daju svakoj odevnoj kombinaciji dodatak šarma i stila. Nažalost, umeju da budu i veoma nepristupačni. Što ne znači da uz malo dobre volje i truda, ne možete sebi napraviti nešto ovakvo.

Korak prvi - nabavite materijal

Za ovakav šal vam je potrebno nekoliko klupka vunice 'idila' ili 'zlatna idila' marke St.George. Njihova prodajna mreža je relativno raširena, tako da ćete ih verovatno lako pronaći. U zavisnosti od veličine šala, kupite sedam do deset komada vunice.

Od alata će vam biti potrebna jedna heklica, veličine 7mm. Njih je malo teže pronaći, tako da se uputite u bolje opremljenu pozamanteriju. 

Korak prvi - naučite osnove heklanja

Po mom mišljenju, heklanje je najlakša i najbrža veština ručnog rada. Osim ako nemate ambicije da heklate stolnjake i miljee. To je teško. Ali šal - ništa prostije. Ovo je model za početnike, tako da će vam biti potrebna samo dva osnovna boda - lančić (na engleskom chain ili ch) i mrtva petlja (na engleskom single chrochet il sc).

Za zainteresovane, evo i odgovarajućih videa: lančićmrtva petlja.

Bacite se na posao

Svaki heklarski poduhvat počinje na isti način - lančićem. U ovoj prilici nam je potreban baaa[ dugačak lanac, kako bismo napravili što veći šal. S tim u vezi, heklajte i heklajte, sve dok ne odlučite da je lanac dovoljno dugačak. U tom trenutku ćete doći do (po mom mišljenju) najtežeg dela ovog projekta - spojiti početak i kraj lanca bez uvrtanja. Dakle, veoma strplijvo spojite dva kraja pazeći da se dosadašnji rad nigde nije uvrnuo. Spajanje je najbolje uraditi pomoću ovog boda.Kada napravite krug od svog lančića, u svaku petlju uradite po jednu mrtvu petlju. Tokom prvog kruga pazite da se lanac negde ne uvrne. Kada je prvi krug jednom završen, sve što treba da radite je da ponavljate ovaj posupak dok šal ne dobije željenu širinu.


Savet - pokušajte da heklate što mekše. Ja imam običaj da dosta zatežem svaku petlju, što je vrlo loše ukoliko pravite šal - prosto neće biti dovoljno mekan i udoban.

Nadalje samo prepustite mašti na volju i napravite onoliko debeo i šaren šal koliko vama odgovara. Evo i moj napretka do gotovog proizvoda:

Uživajte u svom novom šalu :)


No comments:

Post a Comment