Skip to main content

Balans

Nedavno sam dobila komentar i pohvalu nekoga kome se divim, da uspevam da vodim pilično balansiran život. I zaista, uz bračne i kućne obaveze i stalan posao, uspela sam da pronađem vremena za vežbanje, učenje stranih jezika, razmišljanje o svrsi života, profesionalno usavršavanje, brigu o zdravlju, čitanje, druženje i blogovanje.
A bilo mi je potrebno samo nekoliko godina da kreiram sve ove rutine i da ih uključim u svoj način života :D I nikada nećete pogoditi šta se onda dogodilo! Dogodio se niz lepih događaja koji su me potpuno izbacili iz koloseka. 

Kako napraviti heklani infinity šal za manje od 1000 dinara

Infinity šalovi su popularni već nekoliko sezona. A zašto i ne bi bili? Lepi su, topli, i daju svakoj odevnoj kombinaciji dodatak šarma i stila. Nažalost, umeju da budu i veoma nepristupačni. Što ne znači da uz malo dobre volje i truda, ne možete sebi napraviti nešto ovakvo.

Korak prvi - nabavite materijal

Za ovakav šal vam je potrebno nekoliko klupka vunice 'idila' ili 'zlatna idila' marke St.George. Njihova prodajna mreža je relativno raširena, tako da ćete ih verovatno lako pronaći. U zavisnosti od veličine šala, kupite sedam do deset komada vunice.

Od alata će vam biti potrebna jedna heklica, veličine 7mm. Njih je malo teže pronaći, tako da se uputite u bolje opremljenu pozamanteriju. 

Korak prvi - naučite osnove heklanja

Po mom mišljenju, heklanje je najlakša i najbrža veština ručnog rada. Osim ako nemate ambicije da heklate stolnjake i miljee. To je teško. Ali šal - ništa prostije. Ovo je model za početnike, tako da će vam biti potrebna samo dva osnovna boda - lančić (na engleskom chain ili ch) i mrtva petlja (na engleskom single chrochet il sc).

Za zainteresovane, evo i odgovarajućih videa: lančićmrtva petlja.

Bacite se na posao

Svaki heklarski poduhvat počinje na isti način - lančićem. U ovoj prilici nam je potreban baaa[ dugačak lanac, kako bismo napravili što veći šal. S tim u vezi, heklajte i heklajte, sve dok ne odlučite da je lanac dovoljno dugačak. U tom trenutku ćete doći do (po mom mišljenju) najtežeg dela ovog projekta - spojiti početak i kraj lanca bez uvrtanja. Dakle, veoma strplijvo spojite dva kraja pazeći da se dosadašnji rad nigde nije uvrnuo. Spajanje je najbolje uraditi pomoću ovog boda.Kada napravite krug od svog lančića, u svaku petlju uradite po jednu mrtvu petlju. Tokom prvog kruga pazite da se lanac negde ne uvrne. Kada je prvi krug jednom završen, sve što treba da radite je da ponavljate ovaj posupak dok šal ne dobije željenu širinu.


Savet - pokušajte da heklate što mekše. Ja imam običaj da dosta zatežem svaku petlju, što je vrlo loše ukoliko pravite šal - prosto neće biti dovoljno mekan i udoban.

Nadalje samo prepustite mašti na volju i napravite onoliko debeo i šaren šal koliko vama odgovara. Evo i moj napretka do gotovog proizvoda:

Uživajte u svom novom šalu :)


Comments

Popular posts from this blog

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.