Thursday, October 15, 2015

Kuvanje za zamrzivač - Grašak i boranija sa belim mesom

Pre nekog vremena, podelila sam sa vama svoje maratonsko kuvanje jela od mlevenog mesa koja sam zatim zamrzla, u ovom postu. Nakon što je ova akcija uspela, a zamrzivač se malo ispraznio, došao je red na jela sa piletinom.


Rekapitulacija prvog kuvanja


Na početku, želim da podelim sa vama utiske iz prvog pokušaja. Kako i moj suprug i ja često nosimo ručak na posao, bilo nam je veliko olakšanje da uveče samo izvadimo kutijicu sa hranom i da je ponesemo sa sobom. Na početku smo imali sledeće obroke:

Bolonjeze sos, uz koji bismo samo dodali testeninu. Nažalost, bilo je sosa za samo dva obroka i to se brzo pojelo.

Lazanje, koje su se takođe brzo pojele, iako ih je bilo u zaista velikim količinama. Slobodno mogu da kažem da su mi lazanje ispale odlično, i to je verovatno i razlog zašto je šest kutijica planulo. Pored toga, lazanje smo jeli i prva dva dana nakon masovnog kuvanja, jer nije bilo više mesta za zamrzavanje.

Musaka sa tikvicama se pojela u solidnoj meri -  četiri od šest porcija. Ipak, primetili smo da su porcije nedovoljne, tako da će sledeći put sigurno biti veće.

Bilo kako bilo, ova tri jela ću sigurno praviti ponovo u narednih nedelju ili dve.

Pored ovoga, pravila sam još dva jela, ćufte i punjene paprike.

Paprike mi nažalost nisu ispale sjajno, i u potpunosti preuzimam odgovornost za to. Uglavnom iz tog razloga, ostalo nam je još pet porcija od početnih sedam. Ipak, nadam se da će se uskoro pojesti, i da ću ih sledeći put bolje spremiti.

U vezi sa ćuftama, moram da kažem da su one ispale odlično. Razlog zašto nisu pojedene je delimično taj što sam zaboravila na njih, a delimično su krive i bakice koje prodaju kuvanu hranu blizu mog posla. Plan je bio da uz ćufte dokupim i malo krompir pirea kod njih, međutim one nisu radile u poslednje vreme. Sada su opet proradile, tako da će se situacija sa ćuftama uskoro promeniti.

Grašak i boranija


A sada, da pređemo na današnji poduhvat. Grašak i boranija sa mesom. Odlučila sam da od oba jela napravim našu duplu uobičajenu porciju. Mi obično za jedan ručak pojedemo jednu ili 2/3 kese zamrznutog povrća uz oko 300gr mesa. Ovog puta sam spremila po dve kese povrća i oko 1200 grama mesa. Evo i slike spremnih sastojaka.

Sastojci za kuvanje

Nakon što je sve bilo spremno, prvo sam izdinstala luk i šargarepu u velikom voku.

Izdinstani luk i šargarepa

Zatim sam im dodala piletinu iseckanu na kockice, i izdinstala i nju.

Izdinstana piletina

Podelila sam ove sastojke u četiri šerpe, a zatim u svaku ubacila po jednu kesu povrća.


Sve šerpe su spremne

Dodala sam dovoljno vode da prekrije povrće i sve to pomešala.

Ručkovi se krčkaju

A onda sam oprala sudove i sela da napišem ovaj post. Možete i da vidite kako je malo sudova isprljano, a koliko hrane ćemo imati.

Oprani sudovi

Na kraju je, naravno, sva hrana spakovana u kutijice i ostavljena da se ohladi pre zamrzavanja.


Spremne porcije

I sređena kuhinja

Nadam se da sam vas inspirisala da i sami probate ovako nešto, i da barem malo olakšate sebi svakodnevne obaveze, ali da pritom nastavite da jedete zdravu, domaću hranu.

No comments:

Post a Comment