Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Komari metod: I kategorija - Odeća: VII podkategorija - Pidžame, stvari za kuću i za plažu

U današnjem postu ću vam predstaviti nekoliko manjih podkategorija odeće koje sam uspešno sredila. U pitanju su raznorazne stvari koje kao da ne pripadaju ni jednoj kategoriji, ali opet stvaraju dar-mar u ormanu.

Kuća i plaža


Prva, brzinska akcija se odsnosila na stvari za kuću i pažu. Na slici ispod možete videti moje majice za kuću sa leve strane, i kupaće kostime sa desne. 

Kupaći kostimi i majice za po kući


Tokom ove akcije ništa nije bačeno, ali je nekoliko stvari bilo na pranju pa nisu na prvoj slici. Ranije ove sezone sam se konačno oprostila sa svojim jedinim, potpuno raspadnutim, dvodelinim kupaćim kostimom, i kupila novi koji je došao na njegovo mesto.

Što se haljinica koje nosim na plažu tiče, one su takođe i moje haljinice za kuću u toku letnjih meseci, tako da je imalo smisla da sredim ove dve kategorije odjednom. U hladnijem periodu, po kući obično nosim trenerke, koje su već sređene zajedno sa ostalim dornjim i donjim delovima.

Ukoliko ste kao i ja poklonik konmari metode, verovatno znate da Mari Kondo savetuje da se u svojoj kući osećamo lepo i doterano. Pritom misli na to da stare stvari ne treba čuvati u ove svrhe. Iako to ima dosta smisla, meni je ipak udbnost na prvom mestu kada je boravak u kući u pitanju. Iz tog razloga, meni su u ovoj kategoriji stvari koje su malo starije i nisu baš u sjajnom stanju, ali su mi udobne i volim ih dovoljno da ih zadržim uprkos svemu.Kompletna kućna garderoba

Spavanje


Ova organizaciona karastrofa koju možete videti ispod, predstavlja dno jednog od naših ormana. Odmah ću da vas razočaram - ovaj prostor je i dalje potpuno nesređen. Ali, to je u redu. Konmari metod kaže da organizacija dolazi nakon izbacivanja. Zbog toga je moj fokus bio samo i isključivo na pročešljavanju pidžama. Na ovoj slici, one predstavljaju ovu gomilu u prednjem desnom uglu.

Dno ormana u hasu

Iznela sam celu gomilu napolje i izvršila kategorizaciju. Dok na gornjoj slici možete videti samo opšti haos, na donjoj slici su razvrstane pidžame. Kao što vidite, sve stvari su podeljene u pet kategorija. U donjem levom uglu je gomilica stvari za reciklažu. Nije naročito velika, ali ranije ove godine sam već izbacila nekoliko bebi dolova, tako da mislim da je to u redu. Iza se nalaze dva donja dela bebi dola. Njih inače ne koristim kao pidžamu, već ih nekad nosim ispod haljina koje se malo provide. Iz tog razloga su sada odvojeni od pidžama i premešteni sa donjim delovima odeće.


Sve pidžame

Sa desne strane, možete videti tri gomilice pidžama i spavaćica za leto, zatim za prelazni period i na kraju za zimu. Sve u svemu, sada imam 5 letnjih spavaćica koje nosim, kao i dva letnja bebi dola koja su još uvek novi i nalaze se u mom šteku za neotvorene stvari. Za prelazni period, sačuvala sam jedan bebi dol i jednu spavaćicu, a za zimu imam jednu spavaćicu, tri cele pidžame i jedan gornji deo (donji deo mi se omalio).

Smatram da je ovo jedna pozamašna količina odeće za spavanje, ali obzirom na to da sve ove stvari volim i da su sve u dobrom stanju, valjda je ok da ih sve zadržim. Naravno, mislim da nema potrebe da planiram nikakvu kupovinu u ovoj oblasti.

Iiiii... to je skoro pa to! Ostale su nam još samo haljine. Kao što možda već znate, njima mesto nije na kraju ove kolone, ali haljine su za mene izuzetno emotivna kategorija, tako da sam ih sačuvala za kraj. Sledećeg ponedeljka ćemo saznati šta se desilo sa njima. A do tada, veliki pozdrav i srećno sređivanje.

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!