Skip to main content

Balans

Nedavno sam dobila komentar i pohvalu nekoga kome se divim, da uspevam da vodim pilično balansiran život. I zaista, uz bračne i kućne obaveze i stalan posao, uspela sam da pronađem vremena za vežbanje, učenje stranih jezika, razmišljanje o svrsi života, profesionalno usavršavanje, brigu o zdravlju, čitanje, druženje i blogovanje.
A bilo mi je potrebno samo nekoliko godina da kreiram sve ove rutine i da ih uključim u svoj način života :D I nikada nećete pogoditi šta se onda dogodilo! Dogodio se niz lepih događaja koji su me potpuno izbacili iz koloseka. 

Kako očistiti zapušene odvode na prirodan način?

Zapušeni odvodi su jedna od najiritantnijih stvari koje mogu da vam se dese u kući. Ukoliko ne želite da kupujete skupe, a pritom otrovne hemikalije koje vam mogu pomoći da rešite ovaj problem, predlažem vam da ge rešite onako kako ja uglavnom rešavam sve svoje probleme: sodom bikarbonom i sirćetom. Kao što ste već mogli da saznate u mom postu o čišćenju veš mašine, ova dva proizvoda mogu da vam olakšaju većinu kućnih poslova.Evo šta će vam biti potrebno:

1 šerpa
1 šolja sode
1 šolja sirćeta
1 tanjirić, ako otpušavate odvod koji nema svoj zatvarač

A evo i postupka:

Prokuvajte punu šerpu vode i sipajte je u odvod. Ovo bi trebalo da omekša naslage koje se unutra nalaze.

Pažljivo sipajte sodu niz odvod. Ukoliko vam je teško da je sipate, možete napraviti improvizovani fišek od papira.

Kada je soda sipana, brzo, ali pažljivo sipajte sirće i brzo zatvorite odvod.

Ostavite da deluje oko pola sata, a u medjuvremenu prokuvajte još jednu šerpu vode, pa i nju sipajte niz odvod.

Soda i sirće veoma burno reaguju, i zbog toga ih inače ne mešamo. Ipak, u ovom slučaju, ideja je da tu reakciju upotrebimo kako bismo otpušili naslage koje se javljaju u odvodima. Zbog toga je neophodno zatvoriti odvod, kako bi reakcija bila usmerena na dole. Kada je to gotovo, koristimo vrelu vodu kako bismo isprali svu nečistoću i poterali je dalje u kanalizaciju. 

Ukoliko ne vidite rezultate nakon prvog pokušaja, možete ponoviti ceo postupak. Samo budite uporni i vaši odvodi će sigurno biti otpušeni!

Comments

  1. Sofija, svaka cast, dobro si izvrebala ovo. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Milane, znas da sam prava vrebarica :D

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.