Thursday, October 1, 2015

Kako očistiti veš mašinu

Nedavno sam isprobala jedan savet koji se pojavljuje na mnogim forumima, a tiče se čišćenja veš mašine. Nažalost, mnogi ljudi se susreću sa mašinom koja iz nepoznatog razloga ne pere kako bi trebalo, kao i vešom koji ne deluje onako sveže i čisto koliko bismo želeli.Najčešći razlog za to su naslage praška i omekšivača, koji se vremenom nakupi i u mašini, ali i na našem vešu. Ove naslage mogu da dovedu i do toga da veš ne može blagovremeno da se osuši, pa čak može da počne i da se buđa, što naravno želimo da izbegnemo po svaku cenu. Meni, kao minimalisti, je veoma bitno da mogu da se oslonim na to da će moja relativno skromna kolkcija garderobe biti čista onda kada mi je to potrebno.

Nakon što sam na ovaj način pokušala da očistim mašinu, mogu reći da sam zadovoljna, ali ne i oduševljena napretkom. Veš mi svakako deluje čistije i mirišljavije nego ranije, a čak sam i smanjila količine praška i omekšivača. Sa druge strane, moja mašina je dosta stara i loše održavana, tako da i nije baš merodavna. Ipak, sigurno ću ponoviti ovaj postupak još nekoliko puta, pa se nadam da će rezultati biti sve bolji i bolji.

Sve što vam je potrebno je kilogram sode bikarbone i jedan litar sirćeta. Ukoliko niste to znali, ovo su sastojci koji su generalno dovoljni za svo moguće čišćenje po stanu, a ekološki su, zdravi i mnogo jeftiniji od komercijalnih sredstava. 

Da biste očistili mašinu, prvo je potrebno da napravite natrijum karbonat od svoje sode bikarbone. Na stranim sajtovima možete pročitati dosta o čišćenju pomoću čuvene washing sode, odnosno natrijum karbonata. Kako je kod nas mnogo lakše kupiti natrijum bikarbonat, odnosno sodu bikarbonu, evo kako ćete jedno pretvoriti u drugo. Rasporedite sodu u veliku tepsiju i zagrejte svoju rernu na najjace. Pecite sodu oko 1h. Na slici ispod možete videti kako soda izgleda pre i posle. Dakle, kada budete videli nešto slično ovome na desnoj slici, to znači da je proces završen.I naravno, nemojte kupovati minijaturna pakovanja sode. Kod nas u prodaji mozete naći C sodu bikarbonu u pakovanju od 500g, ili alevinu u pakovanju od 1 kg.

Kada je natrijum karbonat spreman, treba ga rastopiti u dosta vruće vode. Zatim ćete otvoriti bubanj mašine i u njega sipati 3-4 litra obične vode. Nakon toga, dodajte i rastopljenu sodu. Osim ovoga, mašina treba da bude prazna, bez odeće.

Kako biste dali sodi vremena da zaista očisti sve naslage iz mašine, pustite najduži program, bez pretpranja, na najvišoj mogućoj temperaturi.

U toku pranja, obratite pažnju na bubanj, ako imate mašinu koja se puni spreda i možete da gledate šta se dešava untra. Primetićete da je soda počela da reaguje sa nataloženim praškom jer će sve početi da se peni. Imajte u vidu da soda ne peni sama po sebi, pa ćete na osnovu reakcije u bunju znati koliko vam je mašina zapravo bila zaprljana.

Kada je ceo program gotov, vreme je za drugu fazu, u kojoj ćemo koristiti sirće. Njegova svrha je da otkloni sve naslage koje ostanu nakon prvog čišćenja, kao i samu sodu. Ponovo uključite mašinu na najduži program i na najveću temperaturu, i dok ona bude uzimala vodu, sipajte ceo litar sirćeta (alkoholnog) u pregradu za deterdžent. Ovog puta mašina treba da bude potpuno prazna, i ne treba da očekujete nikakvu zanimljivu reakciju dok mašina radi.

I to je to. Nakon ove akcije, znaćete da vam je mašina očišćena od svih zločestih naslaga i dezinfikovana sirćetom. Ne brinite ni za miris sirćeta, on će vrlo brzo ispariti.

Još jedna stvar koju sam počela da primenjujem kada je moja mašina u pitanju je kašičica sode bikarbone pri svakom pranju. Ona omekšava vodu, što olakšava pranje i čini veš mekšim uz manje omekšivača. I neuporedivo je jeftinija od Kalgona :)

2 comments:

  1. Hvala za post, ovo moram probati!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, drago mi je da ti se svidja :)

      Delete