Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

10 razloga da sredite svoj orman

Ukoliko spadate u one ljude koji ne vide nikakvu poentu u izbacivanju starih stvari, organizovanju i urednom pakovanju svoje odeće, i ne uživate u pogledu na uredno poređane stvari - ovaj tekst je za vas. Možda baš ovde pronađete inspiraciju i motivaciju koja vam je neophodna da konačno prionete na posao.
1. Zamislite svet u kojem ste okruženi isključivo onim što volite.

Svaki put kada odlučite da ne izbacite stvari koje ne volite, vi činite takav svet neogućim. I znam da sad prevrćete očima i želite da mi kažete da niste vi ti koji odlučuju o lepoti sveta, ali ne kaže se bez razloga 'prvo očisti pred svojim pragom'. Možda ne možemo da promenimo svet, ali svaka promena koju možemo da napravimo, čini svet malo boljim. Pa makar samo za nas lično.

2. Budite spremni za tren oka

Znate onaj osećaj kada negde žurite, a ne možete da pronađete drugu čarapu? Ili se prosto ništa ne slaže ni sa čim i očajnički tragate za bilo kakvom kombinacijom? Sređen orman je onaj u kojem vam se rešenje, svako jutro, samo nameće. Vaše je samo da se obučete i spremni ste za novi dan.

3. Niko nikada ne treba da kaže 'Ja nemam šta da obučem' pred punim ormanom

Da li mi se ovo ikada desilo? Naravno, barem sto puta. Ali nikad pred ormanom koji nije zapušten, nesređen i uopšteno, nevoljen. Jedina situacija u kojoj nećete imati šta da obučete kada jednom dovedete svoje stvari u red, je ona u kojoj niste oprali veš na vreme. Ali, to je već priča za sebe.

4. Kada sve ima mesto, sve je na svom mestu

Ako su u vašem domu stvari razbacane na sve strane, i to vas čini umornim i nezainteresovanim da nešto promenite, možete početi od sve one garderobe koja visi sa stolova, stolica, ili leži po krevetu i podu. Ako dovedete orman u red, sve one će brzo i lako biti sklonjene i neće vas više frustrirati.

5. Osećate neodoljivu želju za šopingom - dakle, vreme je da nešto bacite

Zvuči paradoksalno, ali u slučaju da želite nešto da kupite i to hitno, velika je verovatnoća da nemate realnu predstavu šta vam sve treba. To znači da se u vašem ormanu javio sindrom - ne vidim drveće od šume. Onog trentka kada izbacite sve nepotrebno, a ono potrebno lepo sredite i organizujete, postaće vam kristalno jasno da vam zapravo ne treba ništa novo.

6. Zaboravite na gomile prljavog veša

Evo kako to ide - kada su sve vaše stvari čiste i spakovane, počinjete da ih nosite onim redosledom kojim ih najviše volite. Nakon nekoliko dana, većina omiljenih stvari je prljava, ali vi i dalje imate pun orman i ne osećate potrebu da se pozabavite pranjem veša. Počinjete da nosite stvari koje sve manje volite, ali i dalje živite u iluziji da imate šta da obučete. Zato, ako niste baš inspirisani, i dalje ne uključujete veš mašinu. Nakon nekog vremena, svaki put kada pomislite na pranje veša, zadatak vam deluje tako veliki i neostvariv, pa ga sve više odlažete. Zaključak - imajte manje stvari, više uživajte u njima i bolje se brinite o njima.

7. Uspomene nisu odeća

Niko vam ne brani da doživotno sačuvate haljinu sa male mature. Mada bi možda trebalo. Ali, kada bih ja imala moć da vama bilo šta zabranim, zabranila bih vam da tu haljinu držite na istom mestu sa svakodnevnom garderobom. Nađite posebno mesto za suvenire prošlih vremena i dozvolite sebi da živite u ovom trenutku.

8. Da li biste voleli da svako jutro kažete sebi 'Ne volim te'?

A zašto onda dozvoljavate tim tri broja manjim farmerkama da vas podsećaju koliko ste nezadovoljni sobom? Vi posedujete svoje stvari - ne one vas. Ne dozvolite da vam one diktiraju kakvu sliku ćete imati o sebi. Zadržite stvari koje vas podsećaju da volite i cenite sebe. I one koje bude radost svaki put kada ih obučete.

9. Naučite nešto, makar na sopstvenim greškama

Čišćenje ormana je odlična prilika za učenje. Naučite nešto iz onoga što vam više ne odgovara, ili iz onoga u čemu i dalje uživate. Zapamtite brendove, krojeve, materijale. Nemojte nikada više napraviti istu grešku i baciti novac na nešto što ne želite da nosite.

10. Bićete ponosni

Kažu da je rad stvorio čoveka. Ja mislim da je osećaj postignuća ono što ga je navelo da nastavi sa radom. Samo zamislite taj osećaj - sve stvari koje volite, uredno poređane i spremne da izvuku najlepše iz vas. Bez bacanja novca i promašenih investicija. Lakši početak dana, lakše održavanje kuće, lakši šoping, i malo lakši život. Verujte mi, i sami ćete pomisiti - kako je lepo živeti lako.Jedan moj prijatelj je (naravno u šali) rekao 'Program kako je lepo živeti lako čini ljude srećnima na mikronivou'. Iako znam da me je zezao, sviđa mi se ova rečenica. Moj moto je oduvek bio 'Budi promena koju želiš da vidiš u svetu', a ja želim da vidim srećne ljude. Pa makar na mikro nivou :)

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!