Skip to main content

Balans

Nedavno sam dobila komentar i pohvalu nekoga kome se divim, da uspevam da vodim pilično balansiran život. I zaista, uz bračne i kućne obaveze i stalan posao, uspela sam da pronađem vremena za vežbanje, učenje stranih jezika, razmišljanje o svrsi života, profesionalno usavršavanje, brigu o zdravlju, čitanje, druženje i blogovanje.
A bilo mi je potrebno samo nekoliko godina da kreiram sve ove rutine i da ih uključim u svoj način života :D I nikada nećete pogoditi šta se onda dogodilo! Dogodio se niz lepih događaja koji su me potpuno izbacili iz koloseka. 

Sušilica za veš - One in one out

Odlučila sam da pored redovnih postova svakog ponedeljka, povremeno pišem i kraće postove četvrtkom. Ovo je prvi takav post, i to iz kategorije 'one in, one out'.

One in, one out


Ukoliko pratite ovaj blog, upoznati ste sa činjenicom da je moj trenutni cilj da obuzdam i smanjim količinu stvari koje posedujem. 'One in, one out' metoda je jedna od stvari koje će mi u tome pomoći.

Metoda funkcioniše tako što svaki put kada unesete nešto novo u kuću, morate da izbacite nešto drugo napolje. A kako me u vezi primene celokupnog konmari sistema, najviše brine da sav taj posao ne bude uzaludan, i da se stvari ponovo ne nagomilaju, svakako ću primenjivati ovaj princip kada su nove stvari u pitanju.
Sušlica

Mi živimo u malom stanu (31 kvadrat), i svaki kvadratni milimetar prostora nam je veoma bitan. To znači, da sam bila oduševljena kada sam saznala da postoji ovakva žica za sušenje veša:Mi smo, naravno, imali kod kuće ovakav model:


Na moju 'žalost', sa našom sušilicom je sve bilo u redu, i u mom praktičnom mozgu nije postojalo opravdanje za zamenu savršeno funkcionalne stvari novom. I tako sam mogla da nastavim da biram da li neću moći da otvorim orman ili da priđem prozoru, svaki put kada sušim veš. Ruku na srce, tada nisam bila upoznata sa konmari metodom i nisam bila obaveštena da smem da zamenim stvari koje me ne čine srećnom.

Bilo kako bilo, nakon 7 godina verne službe, moja stara sušilica se iskrivila do neupotrebljivosti. Pošto više ne može da stoji kako bi trebalo, konačno smo odlučili da je zamenimo. S tim u vezi, evo i jedne 'one in, one out' sličice:


Nova i stara sušilica 

Iskreno se nadam da će mi nova sušilica služiti koliko i stara, koja je zaista višestruko isplatila svoju vrednost. Uprkos svim zamerkama koje sam joj našla, ipak smo se dugo družile, i u skladu sa pravilima konmari metode, vreme je da joj se zahvalim i da je pustim da ide.

Comments

Popular posts from this blog

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.