Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Krivudavi put ka minimalizmu

 izvor slike

Vreme prolazi, a svakodnevni poslovi i obaveze ostaju i gomilaju se. Pranje sudova, peglanje, briga o stvarima... Gomilama i gomilama stvari koje se samo nekako materijalizuju u našim životima i domovima.

Kada sam pre tri godine započela svoje putovanje ka jednostavnijem stilu života, ka minimalizmu i pojednostavljivanju, bila sam puna energije i elana. Mogla sam da vidim pozitivne rezultate svake odluke koje sam donela, svakog sređivanja, svakog reščišćavanja. Ali, kao što rekoh, vreme prolazi. I ponovo osećam teskobu izazvanu viškom stvari koje me okružuju.

Sećam se vremena kada se naš stan od trideset kvadrata činio više nego dovoljnim i kada su neke od naših polica jos uvek bile gotovo prazne. A onda sam počela da gubim ovu bitku i da se osećam previše umorno da bih održavala nivo laganog i jednostavnog života kojim želim da živim. Počela sam da se pitam da li ću ikada pobediti u toj borbi protiv stvari. Nije li svrha onoga što posedujemo da nas čini srećnima? Da nam olakšava život? Zašto onda ja imam utisak kao da ga otežava? Kao da ga komplikuje i ostavlja me iscrpljenom i nezadovoljnom...

Have nothing in your house that you do not find useful or believe to be beautifl

Postoji ta jedna rečenica koja za minimaliste širom sveta predstavlja Oče naš. Ona glasi: Have nothing in hour house that you do not know to be useful or believe to be beautiful (Nemojte da imate ništa u svojoj kući za šta ne znate da je korisno ili ne verujete da je lepo). Ne bi li bilo divno živeti po ovom pravilu? Imati samo stvari koje su nam zaista potrebne i koje redovno koristimo, uz po neki detalj u čijoj lepoti možemo da uživamo? Pa još kada bismo mogli spojiti obe ove osobine, kada bismo imali samo korisne stvari, za koje istovremeno smatramo i da su lepe? Koliko bi bolji i ispunjeniji bio svaki naš dan? Koliko bismo sitnih radosti i kvalitetno provedenog vremena imali...

Ipak, ja sam mislila da sam u poslednjih nekoliko godina isprobala svaki sistem i metod za postizanje ovog cilja, a da se nisam mnogo udaljila od startne linije. A onda sam čula za jednu novu knjigu koja je nedavno postala veliki bestseler. Njeno ime je 'The Life Changing Magic of Tidying up' (u prevodu na srpski 'Magija pospremanja koja će vam promeniti život'.) Autor ove knjige je Mari Kondo, profesionalni organizator iz Japana. Počela sam da slušam audio verziju ove knjige na youtube-u, i odmah sam osetila kako dobijam nadu.Ova knjiga je već promenila mnoge živote, o čemu svedoči i veliki broj blogova, youtube kanala i uopšteno iskustava koja možete pronaći na internetu. Ja se nadam da ću ja biti sledeći uspešni preobraćenik metode pod nazivom Konmari

Da li želite da mi se pridružite?

Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!