Monday, August 17, 2015

Konmari metod: I kategorija - Odeća: I podkategorija - Gornji delovi : Deo prvi - Majice bez rukava

Ja sam odlučila da ovaj projekat započnem skromno. Iznela sam na videlo svoju kutiju sa potkošuljama/majicama na bretele. Naravno, bila sam uverena da nemam tako puno stvari u kutiji, i da samim tim, neću imati mnogo toga da izbacim. Na mom prethodnom blogu možete pronaći ovaj post u kojem se spominje dotična kutija. Kao što vidite, ja sam oduvek volela da slažem stvari vertikalno. Kada sam otkrila da je to jedna od preporuka Konmari metoda, osećala sam se baš ponosno.

Kao što sam spomenula u ranijem postu, Mari Kondo predlaže da zadržimo samo one stvari koje nam donose radost. Zato sam ja počela da vadim majice koje me čine srećnom iz kutije. I ubrzo se moje osećanje promenilo. Nisam imala više ništa da izvadim. Prosto sam otkrila da mi dosta toga zapravo ne donosi radost. Kako sad to? Bila sam ubeđena, da barem u ovoj kategoriji, imam samo odabranu količnu stvari koje volim i koristim.


Van kutije su majice koje sam odlučila da ne zadržim, a u kutiji su one koje ću zadržati.

Analiza

Nakon kraće analize zatečenog stanja, shvatila sam da sam čuvala majice koje su se prebrzo skupile od pranja, ali su u mojoj glavi još bile nove. Od njih sam očekivala da mi budu prijatne i da mi traju dugo, ali to nažalost, nije bio slučaj. Čuvala sam i pocepane majice od prijatnih materijala sa namerom da ih nosim ispod džempera. Čuvala sam predebele majice koje me guše. Majice koje su mi male i koje me stežu od prvog dana. Ali onaj glasić u mojoj glavi je uvek govorio da prosto nemam dovoljno, i da ne bi trebalo da ih se rešim u slučaju preke potrebe. 
Prebrojala sam majice u kutiji i otkrila da ih ima devet. Koja je to situacija u kojoj će mi biti neophodna ta deseta? Štrajk veš mašina? Mislim da bih zaista morala da se izuzetno ulenjim pa da ne operem veš ni jedan jedini put u devet dana.
Ovo nije tip stvari koje bih ja lično nosila na letovanje (preferiram haljine leti), a ne idem ni na jedan drugi tip putovanja koji traje deset dana ili duže.
I tako sam ja konačno shvatila da mogu da odahnem i da pustim svojih devet majica, koje su već ispunle svoju svrhu u mom životu, da krenu dalje. Da. Polovina onoga što sam imala me nije činila srećnom, nije mi odgovarala, nije ispunjavala svoju svrhu u mom životu i apsolutno mi ni najmanje nije trebala!


Poslednji pozdrav i veliko hvala 

Statistika

Znam da je malo glupo posvetiti ovoliko reči jednom tako banalnom zadatku, ali meni je zaista otvorilo oči. U pet minuta. 
Shvatila sam sledeće:
Imala sam 9 majica viška. Od toga su mi 4 bile male, 2 ofucane, 1 predebela, a 2 su mi loše stajale. 
Od tog broja, dve sam već poslala u H&M za njihov program reciklaže, dok ću 7 pokušati da doniram. One koje niko ne bude želeo će takođe otići u H&M.

Ostalo mi je 9 majica. Od toga je 7 marke Extreme Intimo, dok su 2 no name, ariljske proizvodnje. Sastav svih devet je 92% pamuka i 8% elastina. Sve su jednobojne, sa uskim prugicama ili jednostavnim šarama. 


Mi ćemo se još družiti


Zaključak

Već duže vreme živim u pogrešnom ubeđenju da mi odgovaraju samo majice koje imaju 100% pamuka. Drago mi je što sam saznala za ovih osam procenata elastina.

Takođe sam zaključila da sam vrlo zadovoljna ovom kategorijom i da mi trenutno ne treba ništa novo. Na osnovu dinamike pranja veša u našoj kući, mislim da je neki minimalan broj majica za mene, šest. Tako da za sada veselo nosim ovo što imam, pa ćemo videti na kojem broju ću se vremenom ustaliti.

U daljem procesu sređivanja sam zaključila da mi je prethodna kutija zaista prevelika, tako da sam pronašla novu, u kojoj se sada nalaze ne samo ove majice, već i nekoliko drugih, koje spadaju u kategoriju majica sa rukavima.Evo kako to trenutno izgleda

Hvala što ste posetili moj blog i saznali daaaleeeko više nego što ste ikada poželeli da znate o ovoj temi :)
No comments:

Post a Comment