Skip to main content

Poseta Segedinu i Morahalom banji

Bliži se vreme prolećnih praznika, koji su idelano vreme za uživanje u porodičnom ambijentu, ali i dobra prilika za kraće putovanje. Pre nekoliko godina sam vam predstavila dve destnacije koje su se meni učinile odličnim za prolećne praznike - Drvengrad i Krf (naročito u vreme pravoslavnog Uskrsa) i i dalje stojim iza ovih preporuka, ali ovaj put za vas imam nešto malo drugačije. U pitanju je, sad već jako poznata, banja Morahalom u Mađarskoj.
Od kad sam prvi put čula za ovu destinaciju, znala sam da treba da je posetim. Sada sam konačno ugrabila priliku za to, a svoje (pozitivno) iskustvo, danas delim ovde sa vama.

Konmari metod: I kategorija - Odeća: I podkategorija - Gornji delovi : Deo prvi - Majice bez rukava

Ja sam odlučila da ovaj projekat započnem skromno. Iznela sam na videlo svoju kutiju sa potkošuljama/majicama na bretele. Naravno, bila sam uverena da nemam tako puno stvari u kutiji, i da samim tim, neću imati mnogo toga da izbacim. Na mom prethodnom blogu možete pronaći ovaj post u kojem se spominje dotična kutija. Kao što vidite, ja sam oduvek volela da slažem stvari vertikalno. Kada sam otkrila da je to jedna od preporuka Konmari metoda, osećala sam se baš ponosno.

Kao što sam spomenula u ranijem postu, Mari Kondo predlaže da zadržimo samo one stvari koje nam donose radost. Zato sam ja počela da vadim majice koje me čine srećnom iz kutije. I ubrzo se moje osećanje promenilo. Nisam imala više ništa da izvadim. Prosto sam otkrila da mi dosta toga zapravo ne donosi radost. Kako sad to? Bila sam ubeđena, da barem u ovoj kategoriji, imam samo odabranu količnu stvari koje volim i koristim.


Van kutije su majice koje sam odlučila da ne zadržim, a u kutiji su one koje ću zadržati.

Analiza

Nakon kraće analize zatečenog stanja, shvatila sam da sam čuvala majice koje su se prebrzo skupile od pranja, ali su u mojoj glavi još bile nove. Od njih sam očekivala da mi budu prijatne i da mi traju dugo, ali to nažalost, nije bio slučaj. Čuvala sam i pocepane majice od prijatnih materijala sa namerom da ih nosim ispod džempera. Čuvala sam predebele majice koje me guše. Majice koje su mi male i koje me stežu od prvog dana. Ali onaj glasić u mojoj glavi je uvek govorio da prosto nemam dovoljno, i da ne bi trebalo da ih se rešim u slučaju preke potrebe. 
Prebrojala sam majice u kutiji i otkrila da ih ima devet. Koja je to situacija u kojoj će mi biti neophodna ta deseta? Štrajk veš mašina? Mislim da bih zaista morala da se izuzetno ulenjim pa da ne operem veš ni jedan jedini put u devet dana.
Ovo nije tip stvari koje bih ja lično nosila na letovanje (preferiram haljine leti), a ne idem ni na jedan drugi tip putovanja koji traje deset dana ili duže.
I tako sam ja konačno shvatila da mogu da odahnem i da pustim svojih devet majica, koje su već ispunle svoju svrhu u mom životu, da krenu dalje. Da. Polovina onoga što sam imala me nije činila srećnom, nije mi odgovarala, nije ispunjavala svoju svrhu u mom životu i apsolutno mi ni najmanje nije trebala!


Poslednji pozdrav i veliko hvala 

Statistika

Znam da je malo glupo posvetiti ovoliko reči jednom tako banalnom zadatku, ali meni je zaista otvorilo oči. U pet minuta. 
Shvatila sam sledeće:
Imala sam 9 majica viška. Od toga su mi 4 bile male, 2 ofucane, 1 predebela, a 2 su mi loše stajale. 
Od tog broja, dve sam već poslala u H&M za njihov program reciklaže, dok ću 7 pokušati da doniram. One koje niko ne bude želeo će takođe otići u H&M.

Ostalo mi je 9 majica. Od toga je 7 marke Extreme Intimo, dok su 2 no name, ariljske proizvodnje. Sastav svih devet je 92% pamuka i 8% elastina. Sve su jednobojne, sa uskim prugicama ili jednostavnim šarama. 


Mi ćemo se još družiti


Zaključak

Već duže vreme živim u pogrešnom ubeđenju da mi odgovaraju samo majice koje imaju 100% pamuka. Drago mi je što sam saznala za ovih osam procenata elastina.

Takođe sam zaključila da sam vrlo zadovoljna ovom kategorijom i da mi trenutno ne treba ništa novo. Na osnovu dinamike pranja veša u našoj kući, mislim da je neki minimalan broj majica za mene, šest. Tako da za sada veselo nosim ovo što imam, pa ćemo videti na kojem broju ću se vremenom ustaliti.

U daljem procesu sređivanja sam zaključila da mi je prethodna kutija zaista prevelika, tako da sam pronašla novu, u kojoj se sada nalaze ne samo ove majice, već i nekoliko drugih, koje spadaju u kategoriju majica sa rukavima.Evo kako to trenutno izgleda

Hvala što ste posetili moj blog i saznali daaaleeeko više nego što ste ikada poželeli da znate o ovoj temi :)
Comments

Popular posts from this blog

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Ko se seli, taj se ne veseli :)

Dragi moji, došao je i taj dan! Od danas smo u svom novom stanu :D
A kako se ceo proces maksimalno otegao nismo stigli da spremimo sve što smo želeli.  Zbog toga vam danas spremam jedan foto post kako biste videli kako ćemo mi živeti narednih par dana!

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!


Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?
Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.
Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!