Thursday, August 27, 2015

Kako je lepo kada se venčanje organizuje lako

Venčanje je jedan od najlepših dana u životu svakog pojedinca. Ili bi to barem trebalo da bude tako. Sa druge strane, pripreme koje prethode ovom svečanom činu, često budu jedan od najstresnijih perioda u životu svake mlade, a neretko i cele njene okoline.

Siguran recept za stress-free venčanje jos uvek ne postoji, ali postoji mnoooogo toga što možete uraditi kako biste vaš poseban dan dočekali sa manje bora i neprospavanih noći.

Heklane zeke kao dekoracija na mladenačkom stoluTajming

Kao i u mnogim drugim oblastima života, ako uradite stvari na vreme, manje ćete se nervirati. I mada sam potpuno svesna da neki parovi nemaju previše vremena na raspolaganju, bilo zbog selidbe u inostranstvo, očekivanja prinove, ili nekog trećeg razloga, preporučujem vam da date sebi dovoljno vremena, a onda na to dodate jos mesec-dva, kako biste uspeli da sve postignete na vreme.

Sto se venčanja u Srbiji tiče, dobar tajming definitivno se razlikuje od mesta do mesta. Što je veći grad, više je izbora, ali i više mladenaca koji mogu da vam 'upadnu' u termin. Po ovom pitanju je Beograd stvarno postao kritičan. U želji da izaberu najbolje za sebe, mladenci su primorani da donesu najbitnije odluke godinu dana unapred. Nekad čak i više. Ukoliko živite u nekom drugom gradu, verovatno ne morate da gledate ovako daleko u budućnost, ali dobro se raspitajte koje je to optimalno vreme da rezervišete najbitnije stavke.

Odredite budžet i broj gostiju 

Prosečna plata u Srbiji je oko 400 evra. Sa druge strane, prosečno venčanje košta oko 8000 evra. To je dvadeset meseci nečijeg rada. Čak i ako svadbu finansiraju vaši roditelji, ili očekujete da će vam se ulozeni novac vratiti u obliku poklona, treba ceniti činjenicu da je neko, makar to ne bili vi, morao da se pomuci da zaradi novac kojim ćete platiti svoju svadbu.

Zbog toga mislim da je krucijalno zaista se posvetiti izboru svih elemenata jednog ovakvog veselja, kako biste za taj novac, dobili najbolju moguću uslugu. Upravo iz ovog razloga je tajming najvažniji. Stavite sebe u situaciju da birate. 

Odreditie svoj optimalan broj gostiju. Dozvolite svojim bližnjima predloge i sugestije, ali, narocito u slučaju kada sami plaćate za svoje venčanje, ne dozvolite da vam iko nameće neželjene goste. To je vaš dan i vi imate pravo da ga provedete sa ljudima koje stvarno volite. Sa finansijske strane, imajte na umu da svaki novi gost znači istovremeno, i veće ukupne troškove, ali i manje troškove po gostu. Razlog za ovo su visoki nevarijabilni troskovi (na primer muzika). Ovo nije razlog da pozovete ili ne pozovete nekoga, ali vam može pomoći da odlučite da li ćete praviti malu, srednju ili veliku svadbu.

Datum

Najpopularniji meseci za svadbe su maj, jun, septembar i oktobar. Razlog za ovo je lepo i prijatno vreme, a velika mana su visoke cene. Ako pravite venčanje u ovom periodu, teško da možete očekivati ikakve popuste. Sa druge strane, u ostalim mesecima, a posebno u periodu od novembra do maja, većina onih koji rade u ovoj industriji daju različite vrste popusta i pogodnosti.

Pored ne tako lepog vremena, razlog za ovo su i veliki postovi, kada većina ljudi ne praktikuje da organizuje slavlja. Takodje, crkve uglavnom ne odobravaju vencčnja u ovom periodu. 

Sa druge strane, ukoliko niste vernik, ovaj period moze biti veoma praktičan i ekonomičan za organizaciju svadbe. Svi ugostitelji, naravno nude i adekvatan meni u ovom periodu, tako da ne morate brinuti da će gosti koji poste ostati gladni.

Budite svoji

Kada organizujete jedan ovako veliki događaj, izgleda da svi oko vas imaju neka svoja očekivanja. Ako uz sve to počnete i da krstarite internetom, uskoro će vam se zavrteti u glavi od različitih ideja. A ono što je najbitnije je da vaše venčanje bude ono što vas dvoje želite od njega.

Iako se kompromisi nekad moraju napraviti, i pokazati poštovanje prema nekim ljudima, pokušajte da sve to uradite sa dozom mere i u onim oblastima koje vama dvoma nisu toliko bitne. U svemu ostalom slušajte svoje srce i svoj lični osećaj. To je ipak dan koji ćete pamtiti celog života, a želećete da ga pamtite kao savršen.


Neka vas vaše venčanje učini srećnima

Fokusirajte se na zadatke jedan po jedan


Kada uporedite svoje želje i mogućnosti, nađite balans između to dvoje. Odredite prioritete i trošite svoj novac na ono što je vama najbitnije, a po potrebi smanjite očekivanja na manje bitnim poljima.

Kada sastavite svoju listu prioriteta, krenite da rešavate jedno po jedno pitanje. Nemojte odmah pokušavati da mislite na sve stavke. To je iscrpljujuće. Neke stvari možete i delegirati ljudima od poverenja. Svi dogovori se kasnije daju proveriti. Ali ako pokušate da sve kontrolišete, pa još odjednom, vrlo verovatno ćete se zapitati šta vam uopšte bi da se odlučite na ovaj korak.

Ne zaboravite da ovaj proces treba da bude uživanje i zabava za vas dvoje, i nemojte nikad dozvoliti da vas male stvari izvedu iz takta. Za svaki problem postoji rešenje, ali budite sigurni da ćete ga lakše videti hladne glave.

No comments:

Post a Comment